Met de generator van Wielerhub maak je in een handomdraai een persoonlijk trainingsschema voor wielrennen. Het schema is afgestemd op jouw wensen en mogelijkheden. Op die manier biedt de generator voor wielrenners van alle verschillende niveaus een passende oplossing.
Wat is een persoonlijk trainingsschema?
Een persoonlijk trainingsschema voor wielrenners is een gestructreerde planning aan trainingen op basis van individuele voorkeuren en mogelijkheden. Niet iedereen heeft even veel tijd beschikbaar om op de fiets door te brengen. Daarnaast spelen factoren als niveau, doel, duur van trainingsschema en eventueel historie met blessures mee. Een persoonlijk trainingsschema houdt in een ideale wereld rekening met al deze factoren.
Een trainer of wielercoach kan helpen bij het opstelen van een persoonlijke trainingsschema voor wielrenners. Zeker voor een beginnende wielrenner die een grote uitdaging (bijvoorbeeld een toertocht van 100+ kilometer) aangaat kan het verstandig zijn een professional te raadplegen. Op die manier kun je samen de trainingen uitkiezen die er voor zullen zorgen dat je je doelen behaalt.
Met de Persoonlijk trainingsschema generator van Wielerhub streven we naar een vergelijkbaar resultaat. Door jouw gegevens in de tool in te vullen, rolt er een schema uit wat is afgestemd op jouw voorkeuren. De kans bestaat dat dit nog net niet aansluit op al je behoeften, dus het is altijd belangrijk om baas over je eigen training te blijven. Een trainingsschema is dan ook een hulpmiddel, maar zal niet al het werk voor je doen. Uiteindelijk zijn het je benen en de rest van je lichaam die er voor zullen zorgen dat je een betere wielrenner wordt.
Standaard trainingsschema gebruiken
Wielrenners kunnen aardig doordraaien in hun zoektocht naar zogeheten marginal gains. Constant op zoek zijn naar de kleinste verbeteringen kan ten koste gaan van het plezier wat je hebt in het beoefenen van de sport. Een gepersonaliseerd trainingsschema is voor sommigen een voorbeeld van een stapje te ver gaan. In dat geval kan het beter zijn om een standaard trainingsschema te gebruiken, of zelfs helemaal geen schema te volgen.
Een standaard trainingsschema geeft ook een gestructereerde planning van trainingen aan, net als het persoonlijk trainingsschema. Je kunt hier naar eigen invulling een beetje mee spelen en af en toe van af wijken, zolang je maar niet overtraint. Op die manier bouw je wel langzaam je conditie uit naar een niveau zodat je je doelen kan behalen, maar hoef je je niet heilig over te geven aan het schema wat alleen voor jouw specifieke behoeften geldt.
Trainingsschema en Strava
Als je lid bent van Strava en je ritten nauwlettend opneemt, kun je het resultaat van het trainingsschema terugzien in Strava. Voor leden met een betaald abonnement is dit terug te zien in het kopje ‘Fitness and Freshness’. De grafieken laten duidelijk zien wat alle inspanningen met je fitheid hebben gedaan, vermoeidheid en vorm hebben gedaan. Dit is te vergelijken met maanden of zelfs jaren geleden. Het is hiervoor wel benodigd om te trainen met een hartslagband of sporthorloge die je hartslag meet.
Na het uploaden van ritten in Strava kun je ook zien of je op bepaalde segmenten beter bent gaan rijden. De snelheid die je op bepaalde segmenten behaald is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar over een langere periode kan je toch voortgang zien. Over een langere periode zijn er altijd dagen waarop je wind mee of juist wind tegen hebt. In het overzicht van al je pogingen op een bepaald segment zul je dan duidelijk een stijgende lijn zien.
Voor de echte data geeks in het wielrennen is je voortgang terug zien op basis van je geleverde watts; de kracht die je inzet tijdens het fietsen. Om te meten hoeveel watt je weg kunt trappen, moet je een vermogensmeter op je fiets hebben geïnstalleerd. Een vermogensmeter meet van iedere pedaalslag hoeveel kracht je zet. Deze manier van meten laat de (positieve) effecten van een standaard- of persoonlijk trainingsschema het meest accuraat zien. Om dit in Strava terug te zien, heb je een betaald lidmaatschap nodig. Onder het kopje Power Curve zie je je voortgang van een bepaalde periode terug en kun je deze vergelijken met andere periodes.