Fietsonderhoud voor wielrenners: Hoe houd je jouw fiets in topconditie?

Het onderhoud aan jouw fiets is van essentieel belang, niet alleen leer je je fiets nog beter kennen. Het geeft je ook nog meer plezier tijdens het rijden. Goed fietsonderhoud vergt wat kennis, vandaar dat we je in dit artikel hier stapsgewijs in meenemen.

Schoonmaken van de ketting

Je hebt ze vast wel eens gehoord op de weg, het geluid van een ketting die niet soepel loopt. Vaak komt dit doordat de ketting vuil is niet goed is onderhouden. Wanneer je regelmatig fietst raden wij aan om, om de 200 km de ketting van de fiets volledig te reinigen. Wanneer je dit met regelmaat doet zal je merken dat het je minder tijd kost. Uiteraard zal je na ritten in de regen de ketting eerder moeten voorzien van een schoonmaakbeurt. Check daarom altijd voordat je de weg opgaat of het droog blijft de actuele weersvoorspelling.

Weer AI

Deze tool biedt een real-time overzicht over het fietsweer. De gemiddelde wielrenner gebruikt 3 verschillende weerapps om te bepalen of het weer goed genoeg is om naar buiten te gaan. Wij bieden ale deze informatie in één tool inclusief kledingadvies!

Check het wielerweer in jouw plaats
wielrenner checkt bandenspanning

Dan nu de stappen voor het onderhoud aan jouw ketting:

  • Stap 1: Zet je fiets op een standaard zodat de achterband vrij is.
  • Stap 2: Gebruik een kettingreiniger en breng wat ontvetter aan op de ketting.
  • Stap 3: Draai de pedalen achteruit en laat de ketting door een oude borstel lopen om het vuil los te maken.
  • Stap 4: Spoel de ketting af met water en droog deze goed, hiervoor kan je het beste een theedoek of een microvezeldoek gebruiken.
  • Stap 5: Breng een kwalitatieve kettingsmeermiddel aan terwijl je de pedalen draait. Tip: Reinig je ketting na elke zware rit of als je door de regen hebt gereden.

Producten die je hierbij helpen:

  • Een goede kettingreiniger kan niet ontbreken. Onze voorkeur gaat hier vaak na een een kettingreiniger die natuurlijk afbreekbaar is.
  • Voor het smeren van de ketting zijn er verschillende producten. Zo zijn er smeermiddelen die geschikter zijn in droge omstandigheden. En middelen die je beter kan gebruiken wanneer het veel regent. Daarnaast zou je kunnen kiezen voor een middel wat toepasbaar is in beide omstandigheden.

Onderhoud aan de remmen

Je remmen zijn je beste vriend tijdens afdalingen en onverwachte situaties. Een schone en goed functionerende remschijf verzekert je van maximale remkracht. Een fiets kan verschillende soorten remmen hebben namelijk: remschrijven en remblokjes. Doorgaans doe je geen onderhoud aan je remblokjes, deze zal je namelijk na te veel slijtage een keer moeten vervangen. Vandaar dat we ons puur focussen op het onderhoud aan de remschijven.

  • Stap 1: Verwijder de wielen van de fiets.
  • Stap 2: Maak een doek nat met wat isopropylalcohol (heb je dit nu niet in huis dan doet nagellakremover ook wonderen) en veeg de remschijven schoon.
  • Stap 3: Plaats de wielen weer terug, merk je nog steeds een piepend geluid ga dan weer terug naar stap 2.

Producten die je hierbij helpen:

  • Voor het schoonmaken van de schijven kan je een van de volgende producten gebruiken: isopropylalcohol, nagellakremover, discbreak cleaner.

Frame onderhouden

Voor velen van ons is onze fiets een trotse bezitting. Maar wist je dat regelmatig frame-onderhoud niet alleen je fiets er nieuw uit laat zien, maar ook de prestaties en levensduur verbeteren? Goed onderhoud zorgt voor een soepelere rit en een langer leven voor je tweewieler. Laten we beginnen!

Algemene reiniging

  • Stap 1: Gebruik een zachte borstel om los vuil van het frame te verwijderen.
  • Stap 2: Neem een emmer met lauw water en een milde zeep. Was het frame met een zachte spons en maak evnetueel gebruik van een microvezeldoek.
  • Stap 3: Spoel het frame grondig af met schoon water. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, omdat dit water kan forceren in lagers en andere kritieke gebieden.
  • Stap 4: Droog het frame zorgvuldig met een zachte doek. Laat geen water achter, vooral in gebieden waar water zich kan ophopen.

Inspectie

Nadat je je frame volledig hebt schoongemaakt, is het moment daar om je frame te inspecteren. Kleine krasjes zullen altijd onstaan. Maar verbuigingen of scheurtjes zijn reden tot meer zorgen. Vertrouw je het niet ga dan altijd even langs bij de expert.

  • Stap 1: Controleer het frame op tekenen van schade, zoals scheuren, deuken of ongewone vervormingen. Besteed bijzondere aandacht aan gebieden van hoge stress, zoals de balhoofdbuis en de onderkant van de trapas.
  • Stap 2: Kijk of er lakbeschadigingen zijn. Blootgesteld metaal kan roesten, wat de structurele integriteit van het frame kan verminderen.

Bescherming:

  • Stap 1: Gebruik een fiets specifieke polish of wax op het frame. Dit helpt het frame te beschermen tegen vuil en vocht, en geeft het een mooie glans.
  • Stap 2: Overweeg om beschermende folie of rubberen beschermers aan te brengen op gebieden die gevoelig zijn voor steenslag of wrijving, zoals bijvoorbeeld bij de onderkant van het frame.

Producten die je hierbij helpen:

Gereedschap wat je moet hebben

Elke wielrenner zou de volgende tools bij zich moeten hebben zodra ze weg op gaan: multitool, bandenlichter, reserve binnenband en een minipomp. Naast de eerder genoemde tools kan ook nooit kwaad om het volgende gereedschap in huis te hebben:

  • Imbussleutels
  • casetteafnemer
  • een eventueel standaard om je fiets in te plaatsen

Met een goed onderhouden fiets ga je met nog meer plezier de weg op. Je voelt je zelfverzekerder, en je bent er trots op dat jij degene bent die de fiets zo goed laat rijden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *