Uitgebreide review van MyWhoosh – serieuze concurrentie voor Zwift?

Wat is MyWhoosh?

MyWhoosh is een indoor cycling applicatie die virtuele werelden, trainingsplannen, eenmalige trainingen en de mogelijkheid biedt om tegen anderen te racen. Het platform is gevestigd in de Verenigd Arabische Emirate en heeft een partnerschap met Team UAE Emirates (het professionele wielerteam) en de UCI. Hoewel de totstandkoming van het bedrijf en de applicatie soms vraagtekens oproept, groeit het aantal wielrenners op het platform goed door. Op dit tempo is MyWhoosh een serieuze uitdager van Zwift op het gebied van software voor indoor wielrennen.

Eerste indruk indoor cycling op MyWhoosh

TL;DR: De applicatie, website en features werken niet naadloos, maar de rij ervaring is zeer goed. Voor gestructureerd trainen is MyWhoosh uitermate geschikt voor gestructureerd training. De applicatie is volop in ontwikkeling waardoor het goed mogelijk is dat MyWhoosh dé concurrent van Zwift wordt.

Hoewel MyWhoosh erg gericht is op prestaties en dus data, worden de gegevens op de website niet altijd even goed getoond. In het profieloverzicht hieronder is de power curve te zien die tot maximaal 96,2 watt gaat. Ik behoor zeker niet in de hoogste categorie (al staat dat er wel), maar m’n vermogen is toch wel iets hoger dan 100 watt.

Een overzicht van de activiteiten in MyWhoosh.

Applicatie

De applicatie van MyWhoosh is beschikbaar voor iOs, android, Mac, Windows en inmiddels ook voor AppleTV. De grafische interface van de applicatie ziet er fraai uit en reageert adequaat op de vermogens die geleverd worden op de indoor fiets. De wattages die van m’n Zwift Hub komen, hebben vrijwel direct invloed op m’n avatar in MyWhoosh.

De applicatie heeft eind 2024 een grote update gehad in de interface. Het grootste verschil is het feit dat de applicatie er veel moderner uitziet dan voorheen. Daarnaast zijn de verschillende onderdelen zoals workouts, trainingsplannen en instellingen beter te vinden.

De Homepagina van de MyWhoosh app wat altijd het startpunt is van een indoor rit

Rij ervaring

Fietsen op je indoor trainer in de wereld van MyWhoosh voelt extreem natuurlijk aan. De weerstand die er op gezet wordt zodra de weg omhoog begint te lopen, komt voor mijn gevoel goed overeen met de werkelijkheid (trainer difficulty staat op 100%).

Wat het meest natuurlijk aanvoelt, en zeker beter voelt dan op bijvoorbeeld Zwift, is de overgang tussen een helling, vlakke weg of daling. Op Zwift moet je vaak anticiperen op een andere hellingsgraad die er aan zit te komen. Bij een heuvelachtig terrein moet je eigenlijk net vóórdat de weg omhoog loopt, al gas bijgeven. Op MyWhoosh is dit eigenlijk niet het geval en komt de weerstand op de indoor trainer overeen met de getoond helling.

Workouts en trainingsplannen op MyWhoosh

MyWhoosh biedt een paar honderd verschillende workouts met verschillende doelen.

MyWhoosh trainingsplan voor beginners

Ondanks de vele workouts die MyWhoosh biedt, vertaalt zich dit niet goed door in de trainingsplannen die worden geboden. Wat mij betreft zijn de trainingsplannen iets té enthousiast opgezet en niet per se gericht op de recreatieve binnenfietser. In bijna ieder trainingsplan van MyWhoosh is het de bedoeling dat je 5-7 trainingen per week afrondt. Voor de gemiddelde wielrenner die doordeweeks moet werken en andere verplichtingen heeft, lijkt me dit onhaalbaar. In plaats van de voorgestelde trainingsplannen, kun je beter overweg met een eigen trainingsplan.

Events en racing

MyWhoosh is heel erg gericht op races en prestaties, en wat minder op het sociale aspect van wielrennen. Dit is duidelijk terug te zien in de events die georganiseerd worden. Iedere zondag worden de MyWhoosh Sunday Race club races georganiseerd. Met deze races zijn prijzen te winnen voor de gehele top-5.

Om mee te kunnen doen aan de races en een geldig resultaat neer te zetten, gaat MyWhoosh ver. Dit doen ze om de e-sport eerlijk te houden en de ‘echte’ wereld zo goed mogelijk na te bootsen. Op Zwift en andere platforms is het vrij makkelijk vals te spelen, oftewel technische doping te nemen. Alleen even je gewicht terugschroeven en je haalt waardes waar Mathieu van der Poel en Tadej Pogačar jaloers op zijn. Om dit te voorkomen, stelt MyWhoosh een paar maatregelen waarvan de belangrijkste twee:

  • Wattages komen niet alleen van je smart trainer, maar ook van een seconday power output. Zo een tweede meting komt bijvoorbeeld van een vermogensmeter in de crank of in de pedalen. Daarnaast is een hartslagband verplicht.
  • Vóórdat de race start (12-48 uur van tevoren) moet je een video uploaden ter verificatie. Met deze video bewijs je als het ware dat je bent wie je bent, inclusief je huidige gewicht.

Social rides op MyWhoosh

Zoals eerder benoemd is MyWhoosh meer gericht op races en resultaten, en niet zozeer op het sociale aspect van (indoor) wielrennen. Het is wel mogelijk om te chatten, social rides te voltooien en andere wielrenners te volgen, maar dit is duidelijk niet het hoofddoel van de applicatie. Aan social rides doen over het algemeen relatief weinig mensen mee. Het is daarnaast niet mogelijk om zelf een social ride op te zetten en hier vrienden of clubgenoten voor uit te nodigen. De informatie die MyWhoosh over hun social rides verschaft is dan ook minimaal.

Verschillende updates in 2024 hebben de sociale kant van MyWhoosh verbeterd. Via de Link app kun je vrienden opzoeken en volgen. Daarnaast kun je sinds december 2024 je vrienden in-game opzoeken en je avatar naar hen teleporteren zodat je samen kunt fietsen.

Koppelen met Strava en trainingpeaks

Automatisch uploaden van gemaakte ritten is net als bij andere indoor cycling applicaties mogelijk. Momenteel biedt MyWhoosh automatische koppelingen met Strava, Trainingpeaks en Todaysplan. Het is niet mogelijk om via de (mobiele) applicatie te koppelen aan Strava, maar alleen via de website van MyWhoosh in je profiel.

Koppelen met indoor trainer en overige hardware

Het koppelen van je indoor trainer is vrij gemakkelijk in MyWhoosh. Zoals bij alle bluetooth/ANT+ apparaten, is het van belang ze aan te zetten. Bij een indoor trainer, vermogensmeter of hartslagband betekent dat vaak dat je ze in beweging moet brengen. Zodra je dit hebt gedaan kun je in het startscherm gaan zoeken naar je hardware.

In het voorbeeld hieronder zie je terug dat ik mijn Zwift Hub heb gekoppeld (het is voor MyWhoosh geen enkel probeem dat dit van een aanbieder is die ook virtual cycling biedt) en een vermogensmeter. De vermogensmeter dient als ‘secondary power output’ en is een verplichting als je mee wilt doen aan races op MyWhoosh waarbij prijzengeld te verdienen is. Het platform doet er alles aan om de competitieve sport zo eerlijk mogelijk te maken. Een hartslagband is in dit voorbeeld nog niet gekoppeld.

Externe hardware zoals een smart trainer, hartslagband en vermogensmeter kunnen makkelijk gekoppeld worden in MyWhoosh

Is MyWhoosh beter dan Zwift?

MyWhoosh is qua functionaliteit en ‘plezier’ op het platform zeker niet beter dan Zwift. Zwift loopt een aantal jaar voor en heeft de juiste formule gevonden voor het sociale aspect van wielrennen te verplaatsen naar de virtuele wereld van Watoptia.

Maar… MyWhoosh heeft veel potentie en de afgelopen updates van het platform laten zien dat er grote plannen zijn. Op termijn kan MyWhoosh de grootste concurrent worden van Zwift. Daarbij is het belangrijk om te herhalen dat MyWhoosh een gratis alternatief is op Zwift.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *