Een test van alle ZwiftPower functionaliteiten

Dus je bent lekker bezig op Zwift en krijgt dagelijks meldingen van nieuwe RideOns. Wat nu? Je moet ook wel eens een rustdagje houden. ZwiftPower biedt uitkomst. In dit artikel delen we de resultaten van het testen van alle functionaliteiten die ZwiftPower te bieden heeft. Wat kun je wél met deze tool en wat absoluut niet?

Wat is ZwiftPower?

ZwiftPower is een online applicatie als extraatje bovenop Zwift zelf. Het bedrijf Zwift is sinds 2020 eigenaar van de tool ZwiftPower. Je krijgt meer inzicht en meer mogelijkheden dan met het normale platform in de vorm van data analyse, informatie over events en teams. Je kunt gemakkelijk de resultaten van je vrienden bekijken en zo weer wat socialer bezig zijn dan alleen op de zolderkamer fietsen via Zwift.

ZwiftPower koppelen aan Zwift

Om te beginnen met ZwiftPower is het belangrijk om je Zwift account te koppelen. Met deze eenmalige koppeling worden gegevens van je ritten geüpload en verwerkt. Wanneer je een nieuwe rit voltooid, wordt deze automatisch gesynchroniseerd.

ZwiftPower gegevens worden pas beschikbaar zodra je je Zwift account hebt gekoppeld en toestemming hebt gegeven tot het platform

Op het eerste gezicht is het vreemd dat je twee producten van Zwift alsnog moet koppelen. Dit heeft te maken met het feit dat ZwiftPower pas vanaf 2020 onderdeel is van Zwift, en daarvoor als derde partij verplicht was om toestemming van de renner te vragen. Ook zorgt het er voor dat niet iedereen die op Zwift zit, automatisch op ZwiftPower terug te vinden is.

Functionaliteiten van ZwiftPower

Resultaten analyseren

Alle resultaten die je bij elkaar fietst op Zwift, komen samen op ZwiftPower. Iedere online renner die zich aansluit (eenmalige toestemming afgeven) krijgt een eigen profiel waarop alle resulaten worden bijgehouden. Op de profielpagina wordt direct inzicht gegeven in de fysieke toestand van de renner.

  1. Zie het als NAW-gegevens van de wielrenner. Wie is de persoon en hoe staat deze er voor op Zwift in vergelijking met anderen
  2. Een overzicht van de totaal gereden virtuele kilometers en hoogtemeters, uitgesplits in een maand, jaar en totaal
  3. Cijfers over kracht. Omdat op Zwift alles draait om het aantal watts dat je per kilo lichaamsgewicht weg kan trappen gaat, zijn dit de belangrijkste gegevens om een vergelijking tussen renners te maken. Hieruit blijkt ook wat voor type renner iemand is; een sprinter of juist meer iemand voor de lange adem. Dit zijn voor mij persoonijk de leukste statistieken, omdat het idee achter wattages en watts per kilo dan echt gaat leven.
ZwiftPower geeft direct een overzicht van je belangrijkste statistieken

Onderaan in je profiel krijg je een overzicht van alle afgelopen activiteiten. Door de filters toe te passen kun je bijvoorbeeld kijken naar je resultaten over verschillende periodes (van sprint- tot duurvermogen) tijdens Zwift races.

In veel gevallen kun je tussen twee ritten niet direct veel voortgang zien, maar kijk je over een langere periode dan is er altijd voortgang te ontdekken! Zie bijvoorbeeld

ZwiftPower geeft een overzicht van je al bij elkaar gefietste resultaten in je afgelopen activiteiten op Zwift. In handige tabelvorm met wattage en hartslag waardes.

Evenementen bekijken

Op Zwift worden dagelijks honderden evenementen georganiseerd voor verschillende type renners. Deze evenementen maken het virtueel rijde nog leuker en uitdagender.

In de lijst met evenementen is een aantal belangrijke zaken te zien. Ten eerste zie je hoelaat een bepaald evenement van start gaat en vervolgens nog wat andere data zoals: aantal inschrijvingen per niveau (zie afbeelding), afstand, profiel van de weg, wel of geen power-ups tijdens de race, type start (rollend of staande start) en of je wel/geen voordeel kunt doen van draften tijdens de race.

Onder events in ZwiftPower zie je hoeveel inschrijvingen er per niveau zijn en wanneer het evenement van start gaat

De laatste kolommen ijn erg onduidelijk als je nog niet erg bekend met Zwift. Dit is de plek waar met icoontjes wordt getoond wat het het profiel van de koers is en de vraag of power-ups van toepassing zijn tijdens de race. Puntje van aandacht voor ZwiftPower als je het mij vraagt. Een korte walk-through of legenda zou hier uitkomst bieden.

Onduidelijke icoontjes die aangeven wat voor evenement georganiseerd wordt in Zwift

Zodra je een evenement hebt gevonden waarvoor je je wilt inschrvijven, wordt je verwezen naar Zwift zelf. Als je al bent ingelogd in Zwift, krijg je gelijk het gekozen evenement te zien en kan je het niveau kiezen waarvoor je je wilt inschrijven. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen, is een paar minuutjes vóórdat het evenement begint klaarzitten op je fiets. Opgewarmd en wel natuurlijk!

Kiezen en inschrijven voor Zwift evenementen is super makkelijk via ZwiftPower te regelen

ZwiftPower Leagues en Teams

Het opzetten van een ZwiftPower Team met je vrienden is eenvoudig te regelen op de pagina Teams –> New team.

  1. Maak een Team: Je kan als Zwifter een team maken en vrienden uitnodigen om lid te worden. Zo kun je elkaars prestaties makkelijk blijven volgen.
  2. Teamnaam en Logo: Geef je team een unieke naam en voeg eventueel een logo toe. Vergelijkbaar met een ‘echt’ team.
  3. Team Rides: Plan groepsritten en trainingssessies die geschikt zijn voor jou en je vrienden.
  4. Wedstrijddeelname: Schrijf je als team in voor Zwift-wedstrijden en competities en neem het op tegen andere teams. Dit is vooral weggelegd voor de enthousiaste Zwifters maar zeker leuk voor iedereen om een keer te proberen.
  5. Teamcommunicatie: Maak gebruik van externe communicatiemiddelen zoals chats of platforms zoals Discord om eenvoudig met je teamgenoten te communiceren tijdens ritten.
  6. Teamdoelen: Stel gezamenlijke doelen en uitdagingen op om als team aan te werken.

Het mooie van de teams op ZwiftPower is dat je wederom meer de sociale interactie kan opzoeken. Daarnaast komen natuurlijk de competitieve aspecten van wielrennen naar boven als je in teamverband gaat fietsen. Het is een geweldige manier om gemotiveerd te blijven, je vrienden bij je passie te betrekken en samen te genieten van virtueel wielrennen als je net even wat minder motivatie hebt om alleen op de indoor fiets te stappen.

In de toekomst richten we graag een Wielerhub team op om eens in de zoveel tijd een social ride te organiseren. Mocht je hier interesse in hebben, laat het ons vooral weten!

Ranglijsten

Tijd om onszelf te vergelijken met anderen!

In de rankings kun je jezelf vergelijken met vrienden, andere individuen of leden van je Zwift team. De ranglijsten worden gebaseerd op behaalde punten.

Voor de berekening van je ranking op ZwiftPower worden de volgende punten meegewogen:

  • De punten van je ranking variëren tussen 0 en 600 punten: iedereen begint op 600.
  • Lagere scores zijn beter, je wilt dus een zo laag mogelijk puntenaantal hebben. Een renner gerangschikt op 100 staat “voor” of is “sterker” dan een renner gerangschikt op 200.
  • Beste 5 Races in de Afgelopen 90 Dagen: elke race die je voltooit levert een resultaat op (groepsritten en ploegentijdritten tellen niet mee). Maar alleen je beste 5 resultaten in de afgelopen 3 maanden worden gebruikt om je huidige rennerscore te berekenen. Het betekent opmerkelijk genoeg dat een slecht resultaat je score niet schaadt, het helpt gewoon niet!
  • Berekening gaat niet op basis van categorie: ranglijstpuntten staan los van de categorieën van ZwiftPower (A/B/C/D). Punten vertellen je hoe je gerangschikt staat ten opzichte van het volledige universum van Zwift-racers, terwijl categorieën renners in competitieve groepen indelen. Het is heel goed mogelijk dat een B- (of zelfs een C-) renner een A-renner overtreft.
  • Om te verbeteren: over het algemeen moet je om je ranking te verbeteren renners verslaan die op dat moment sterker gerangschikt zijn dan jij. Dit is niet precies hoe het werkt, maar conceptueel is dit het idee. Het kan dus lonen om je eens in te schrijven in een categorie die net hoger ligt dan je eigen categorie.
  • Ranking is alleen voor ZwiftPower gebruikers: als je niet bent aangemeld/ingeschreven bij ZwiftPower, maakt je resultaat geen deel uit van de puntenberekening en verdien je geen punten. Je moet dus je Zwift account koppelen om hier wat mee te doen (zoals vele van de ZwiftPower functionaliteiten).

Uitzonderlijke ranking: Everest beklimmingen

Daarnaast heeft ZwiftPower nog een hoekje ingericht voor speciale records, bijvoorbeeld onofficiële Everest pogingen. Zonder al te veel aandacht te besteden aan wat een Everest poging is (8848 hoogtemeters in één rit), verdienen deze Zwifters zeker een speciale plek. Het aantal uur wat zij achter elkaar op de indoor trainer hebben gezeten, spreekt boekdelen.

Zwift segmenten

Zwift Segmenten zijn specifieke delen van virtuele wegen op het Zwift-platform waarop wielrenners kunnen strijden om de snelste tijd. Deze segmenten kunnen variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, van korte sprints tot lange beklimmingen.

Vergelijkbaar met Strava, een populaire app voor het bijhouden van fysieke fietsprestaties in de echte wereld, biedt Zwift Segmenten vergelijkbare functionaliteit maar dan binnen de virtuele wereld van Zwift. Populaire segmenten zijn Alpe du Zwift en de Volcano climb.

Om een beeld te krijgen hoe goed sommigen zijn: het segment Alpe du Zwift voor renners tussen de 23-29 jaar van 80-89kg (toevallig de categorie waar ik in val). Met een gemiddelde van 5.8 watts per kilo heeft Jonathan daar de snelste tijd neergezet.

Ter vergelijking met de snelste tijd op de Alpe d’Huez in het echt: Marco Pantani in 36:50 minuten. In deze bijna 37 minuten fietste hij naar schatting gemiddeld 6.8 watts per kilo.

Overige termen die je tegenkomt in ZwiftPower

VI
Variability Index. Een berekening van hoe gelijkmatig je kracht was. Een lager getal duidt op meer inspanning in de vorm van TT (Tijdrit), terwijl een hoger getal wijst op veel sprints met voldoende rust. Het is eenvoudigweg je Gestandaardiseerde kracht / Gemiddelde kracht.
NP
Normalized power, oftewel genormaliseerde kracht. Een schatting van de kracht die je zou kunnen bereiken als je kracht constant was gebleven. Deze waarde wijkt af van de daadwerkelijke inspanning die je levert, omdat je van factoren als wind en stijging/daling afhankelijk bent.
Avg 20min
Het gemiddelde vermogen dat je voor 20 minuten kan leveren. Naast FTP een uitermate geschikte waarde om jezelf te vergelijken met anderen!
Weight
Gewicht is gewicht, toch? Echte Zwift freaks wegen zich vlak voordat ze op de fiets stappen en passen hun gewicht (naar waarheid) aan. Zo kan het zijn dat je de ene dag net wat lichter bent, en daardoor betere waardes op Zwift kunt neerzetten.

ZwiftPower is voor de echte data freaks

ZwiftPower is een extraatje bovenop de data die je in Zwift of Strava al kunt zien. Het virtuele platform en alle watss die je om de oren vliegen. komen verder tot leven. Voor ons persoonlijk zijn de gegevens in je profiel het meest waardevol. Het directe overzicht van je afgelopen inspanningen biedt inzicht in de voortgang en kansen voor de toekomst!

Diep van binnen is iedere wielrenner een data freak. Eens in de zoveel tijd kijken naar je data van alle ritten op de weg helpt je beter te worden. ZwiftPower biedt deze mogelijkheid voor al je virtuele ritten.

Meer weten over indoor fietsen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *