Zwift koppelen aan Strava, indoor trainer en sensoren

Zwiften is leuk, maar het wordt nog leuker als je Zwift koppelt aan de apparaten die je tijdens het fietsen gebruikt. Je kunt verschillende soort hardware zoals een indoor trainer, hartslagmeter en vermogensmeter direct in Zwift koppelen of via de Zwift Companion App.

Zodra je Zwift opstart, kom je in het scherm om verschillende sensoren te koppelen. We nemen alle devices die je kunt koppelen met Zwift door. Vervolgens duiken we de software in die je kunt koppelen aan Zwift, zoals Strava!

Zwift koppelen aan een smart trainer of vermogensmeter

In het startscherm van Zwift wordt gelijk gevraagd op welke manier je de geleverde inspanning wilt overbrengen naar Zwift. Hierbij is het enorm aan de raden gebruik te maken van de Power Source optie: een smarttrainer of een vermogensmeter. Met beide opties kun je je wattages meten. Met deze waardes berekent Zwift je snelheid en hoe je het t.o.v. andere wielrenners doet.

 1. Kies voor Power Source in het beginscherm van Zwift
 2. Beweeg je pedalen zodat de vermogensmeter in de smart trainer of de externe vermogensmeter inschakelt
 3. Kies de bron van je wattages die in het scherm naar voren komt
 4. Klaar! We gaan nu verder met andere sensoren instellen om de rij ervaring op Zwift te verbeteren.

Zwift koppelen aan je hartslagmeter

Zodra je aan Zwift een bron van vermogen hebt gekoppeld, krijg je de optie om een hartslagmeter en andere senoren aan te sluiten.

 1. Schakel je hartslagmeter in door hem te bewegen en om te doen. Als de hartslagmeter niet automatisch aan gaat, kan het helpen om de binnenkant (siliconen strip) een beetje nat te maken voordat je hem om doet.
 2. Kies in Zwift voor Heart Rate
 3. Zwift zoekt nu naar signalen van hartslagmeters
 4. Kies in de pop-up voor je hartslagmeter en je bent klaar!

Zwift koppelen aan je cadansmeter

Op een vergelijkbare manier als de hartslagmeter, is ook je cadans sensor aan te sluiten. Sommige smart trainers en vermogensmeters hebben een ingebouwde cadans sensor. Een cadans sensor is zeker niet per se nodig om te kunnen Zwiften. Wel kan een cadans sensor tijdens gestructureerde trainingen nodig zijn.

 1. Schakel de cadans sensor in door je pedalen langzaam te bewegen
 2. Kies in Zwift voor Cadence
 3. Zwift zoekt nu naar signalen van cadans sensoren
 4. Kies in de pop-up voor je eigen cadans sensor en je bent klaar!

Zwift koppelen aan sensoren via je smartphone

Via de Zwift Companion app kun je alle sensoren in een keer koppelen. Eigenlijk koppel je dan eerst de sensoren aan je telefoon, en vanuit daar direct richting Zwift en gebruik je de Companion app als brug. Dit is handig omdat je op die manier eigenlijk maar één Bluethooth connectie richting Zwift hebt voor al je sensoren. Als je van Zwift gebruikt maakt via een Apple TV, biedt dit de mogelijkheid om alles te koppelen.

Om dit te doen moet je smartphone en het apparaat waarop Zwift draait verbonden zijn met hezelfde WiFi-netwerk. Schakel vervolgens in de Zwift Companion app de optie Device Connection in (More -> Settings -> Device connection). In het Zwift startscherm kies je voor Pair with Bluetooth (1) waarna gezocht wordt naar je smartphone. Als je smartphone wordt gevonden, verschijnt rechsboven op het scherm een afbeelding van een telefoon. Deze zend als er het ware een signaal uit (2).

Vervolgens doorloop je het koppelen van sensoren op de normale manier via het scherm van Zwift. Alle verbindingen lopen nu via je smartphone!

Zwift koppelen aan Strava

Als je een rit hebt voltooid op Zwift, wilt je dit natuurlijk zo snel mogelijk delen met je vrienden. Voor de meeste Nederlandse wielrenners gebeurt dit via Strava. Het is dus heel normaal om beide applicaties aan elkaar te koppelen zodat je vrienden zien dat je weer bent wezen Zwiften. Zwift is aan Strava te koppelen via de Zwift Companion app.

Zwift koppelen aan Strava via de Companion app
 1. Log in op Zwift
 2. Klik rechtsonderin in de navigatiebalk op More (…)
 3. Kies voor Settings en vervolgens Connections
 4. Bovenaan in de lijst staat Strava. Kies voor Strava en je wordt gevraagd éénmalig in te loggen met je Strava account
 5. Na inloggen met Strava, ga je akkoord met de gegevens die Zwift nodigt heeft voor een goede werking
 6. Klaar! Zwift is nu gekoppeld en verstuurd automatisch gemaakte ritten naar Strava.

Zwift companion app

Veel sensoren en andere applicaties kunnen makkelijk via de Zwift Companion app gekoppeld worden. Deze app is eigenlijk je tweede scherm als het aankomt op Zwift en biedt nog veel meer functionaliteiten. We hebben alle mogelijkheden van de Companion app voor je op een rijtje gezet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *