Een dedicated Zwift tafel kiezen voor jouw set-up

Optimaal genieten van je indoor fietstochten op Zwift met een tafel

Indoor fietsen, in de vorm van Zwift, Bkool, Rouvy of andere virtuele trainingsplatforms is uitgegroeid tot een fenomeen onder wielrenners en fitnessliefhebbers. Een interactieve smart trainer is hierbij inmiddels ook niet meer weg te denken. Het biedt ongekende voordelen, zoals het vermijden van slecht weer, t;och kunnen fietsen in de winter en het nog nauwkeurig meten van je prestaties. Eén aspect dat de ervaring van zo een indoor fietsrit naar een hoger niveau kan tillen is een een dedicated Zwift tafel tijdens indoor fietstochten, vooral om frustraties te voorkomen 😉

Waarom een dedicated Zwift tafel gebruiken?

Laten we beginnen met het begin; begrijpen waarom je überhaupt zo een tafel wilt gaan gebruiken. Is het niet voldoende om gewoon Zwift aan te zetten en te gaan fietsen?

Voor het grootste deel van de Zwifters is een tafel die je vóór je fiets neerzet niet per se nodig. Echter, voor de meer ervaren Zwifter die steeds langer en langer in Watopia doorbrengt kan het uitomst bieden. Het biedt bijvoorbeeld soelaas op de volgende punten:

  • Organisatie en Efficiëntie: Een tafel biedt een georganiseerde ruimte voor al je benodigdheden, zoals een laptop of tablet, hydratatie, snacks, handdoeken, en zelfs een ventilator of luchtcirculator. Dit maakt je sessie efficiënter, zodat je niet steeds hoeft op te staan om dingen te pakken.
  • Multitasking: Tijdens een indoor rit kun je jezelf productief bezig houden. Je kunt werken, e-mails beantwoorden, trainingsinstructies volgen of zelfs een film of tv-show kijken terwijl je traint.
  • Hydratatie en Voeding: Een tafel maakt het gemakkelijker om je hydratatieniveau op peil te houden en snacks binnen handbereik te hebben. Dit is vooral belangrijk voor langere ritten.
  • Comfort en Ergonomie: Door een laptop of tablet op een tafel te plaatsen, kun je het scherm op ooghoogte brengen. Dit verbetert je houding en voorkomt nek- en rugklachten.
  • Minimaliseert Rommel: Een tafel zorgt ervoor dat je trainingsruimte netjes en georganiseerd blijft. Het minimaliseert de rommel op de vloer en voorkomt dat je kabels en snoeren verstrikt raken.

Aanbevolen oplossingen

Goedkope oplossing voor een Zwift tafel

De goedkoopste oplossing om de problemen die tijdens het indoor fietsen voorkomen aan te pakken is natuurlijk door gebruik te maken van attributen die je al thuis hebt. Over het algemeen zal dit een sub-optimale oplossing zijn, maar alles is beter dan niks.

Een veelbesproken mogelijkheid op forums als Reddit is het gebruikt van een muziekstandaard. Het is goed voor te stellen hoe dit bepaalde problemen oplost, vooral voor tablet Zwifters. Een muziekstandaard is in hoogte verstelbaar, geeft goed zich op het scherm en biedt misschien nog ruimte om wat eten en drinken op te zetten. Nadeel is natuurlijk dat een laptop hier niet op kan staan en dat de tablet relatief ver van je verwijderd staat. Wel gratis (of goedkoop via bol.com te bestellen).

Een goed voorbeeld van deze hack is de verstelbare laptopstandaard met extra muisplank van SoundLAB (zie plaatje hieronder). Op deze manier heb je één niveau voor je laptop of tablet en het andere niveau voor drinken en snacks!

Verstelbare driepoot laptopstandaard die prima geschikt is als Zwift tafel

Je kan natuurlijk ook zelf creatief worden door een stoel, kast of oude barkruk te gebruiken, whatever floats your boat!

Wahoo tafels

Wahoo biedt, hoe kan het ook anders, ook tafels aan die geschikt zijn voor indoor fietsen. Ze zijn in gebruik zeker handig, maar wel prijzig: bijna €300€. De KICKR indoor cycling desk stand is via de officiële website van Wahoo te verkrijgen, bij andere aanbieders is de voorraad vaak niet aanwezig of toereikend.

Overige merken Zwift tafels

Relaxdays Laptoptafel met twee niveau’s en een bereik tot 110 centimeter. Doordat de twee niveau’s los van elkaar in te stellen zijn kun je de tafel goed als Zwift tafel gebruiken in instellen op je behoefte. Aan de ene kant je tablet of laptop, aan de andere kant je snacks en eventueel andere attributen die je nodig denkt te hebben tijdens je indoor rit! Prijs: €70!

KOM Cycling Media Display is een Zwift tafel die meer richting de Wahook KICKR stand gaat qua functionaliteit en ervaring. Met speciale houders voor bidons en een mobiele telefoon biedt deze tafel net wat meer mogelijkheden. Zeker als je gebruik maakt van de Zwift Companion app tijdens het fietsen is dit natuurlijk erg handig! Prijs: €100.

Of het ontwerp van de RAD Cycle Bike trainer tafel helemaal origineel is, laten we in het midden. Het lijkt in ieder geval sterk op een van de concurrenten. Makkelijk in een hoogte te verstellen van 84cm tot 120cm. De wieletjes zijn niet erg zwaar en maken de tafel in feite wiebeliger dan je fijn is, maar je kan ze ook losmaken. ALs je de tafel niet of nauwelijks verplaatst na een indoor rit is het eigenlijk ook geen probleem. Over het algemeen is dit bureau stevig en functioneel, waardoor het moeilijk is om de hogere prijs van de Waho KICKR stand te rechtvaardigen, gezien deze Zwift tafel voor €170 ‘maar’ de helft van de prijs is.

De Zwift tafel kopen die past bij jouw voorkeuren

Nu we begrijpen waarom een tafel belangrijk is, laten we de verschillende aspecten ervan verkennen

1. De Ideale Tafelhoogte

Een van de eerste overwegingen bij het selecteren van de juiste tafel is de hoogte. Een tafel die te laag is, kan leiden tot een slechte houding en ongemak. Een tafel die te hoog is, kan schouder- en nekpijn veroorzaken. De ideale tafelhoogte moet ervoor zorgen dat je laptop- of tabletscherm op ooghoogte staat wanneer je op je fiets zit. Dit bevordert een ergonomisch verantwoorde positie tijdens je rit.

Om tot een indicatie te komen van de juiste hoogte kun je beginnen met het opmeten van het hoogste punt van het stuur van je racefiets. Dit punt ligt ergens tussen de 95cm en 110cm. Als regel kun je aanhouden om de Zwift tafel minimaal op de range van 95-110cm te zetten.

De Wahoo KICKR tafel is in hoogte verstelbaar tussen 84 en 122 centimeter. Dit geeft meer speling dan goedkopere oplossing.

2. De Juiste Tafelgrootte

De grootte van je tafel hangt af van je behoeften. Als je alleen een laptop en wat hydratatie wilt plaatsen, is een compacte tafel voldoende. Maar als je van plan bent om meerdere schermen, snacks, boeken of andere benodigdheden te gebruiken, overweeg dan een grotere tafel of eentje met verschillende niveau’s.

Zorg er echter voor dat de tafel niet te groot is, om te voorkomen dat je je stuur niet meer goed kan vasthouden of dat je de tafel gemakkelijk omver stoot. Uiteindelijk moet de tafel problemen oplossen, niet maken!

3. Stabiliteit en Duurzaamheid

Een stabiele tafel is essentieel, vooral als je intensief traint en vaak opstaat en gaat zitten. Kies een tafel met een stevige constructie en een solide ondersteuningssysteem. Het moet bestand zijn tegen trillingen en bewegingen tijdens je rit.

Als je de tafel na een rit niet of nauwelijks verplaatst, is dit minde van belang.

4. Mobiliteit en Opslag

Als je ruimte beperkt is, overweeg dan een inklapbare tafel of een tafel op wielen. Dit maakt het gemakkelijk om de Zwift tafel op te bergen wanneer je deze niet gebruikt. Wielen maken het ook handig om de tafel te verplaatsen als je je trainingsruimte wilt aanpassen.

5. Extra Functies en Accessoires

Sommige tafels zijn uitgerust met handige functies zoals bekerhouders, kabelgoten en planken voor opslag. Deze kunnen je trainingservaring nog aangenamer maken en je helpen georganiseerd te blijven.

6. Design en Stijl

Hoewel functionaliteit prioriteit heeft, wil je misschien ook een tafel kiezen die bij de esthetiek van je trainingsruimte past. Er zijn verschillende ontwerpen en stijlen beschikbaar, van eenvoudig en functioneel tot modern en elegant. Het oog wilt natuurlijk ook wat.

7. Prijsklasse

De prijs van een tafel kan sterk variëren, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de extra functies. Stel een budget vast op basis van je behoeften en kies een tafel die aan je criteria voldoet zonder de bank te breken. We hebben al een paar opties doorgenomen en je kunt er dus vanuit gaan dat de goedkoopste oplossing gratis is (maar niet optimaal).

Wanneer je een dedicated Zwift tafel gaat aanschaffen ben je tussen de €30 en €300 kwijt!

Een georganiseerd trainingscentrum

Dat is wat je wilt bereiken met een Zwift tafel. Georganiseerd aan je Zwift rit of race beginnen en voorkomen dat je niet bij je scherm, eten en drinken kan. Tijdens een indoor rit stap je liever niet af en je zit natuurlijk gewoon vastgeklikt!

Hydratatie en Voeding Binnen Handbereik

Een tafel biedt een handige plek om je waterfles, energiegels en snacks te plaatsen. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft en je energie op peil houdt tijdens je rit door deze essentiële items binnen handbereik te hebben.

Trainingsinstructies en Entertainment

Als je een gestructureerde training volgt of gewoon wat entertainment wilt tijdens je rit, gebruik dan je tafel om een extra scherm te plaatsen. Hiermee kun je trainingsvideo’s bekijken, films streamen of zelfs de nieuwste aflevering van je favoriete serie volgen. Zeker als je een rustige rit afwerkt, is een serie kijken een hele fijne afleiding.

Ventilatie en Koeling

Een ventilator is vaak een welkome metgezel tijdens intensieve indoor fietssessies. Plaats een ventilator op je tafel of bevestig deze aan een tafelblad om een verfrissende luchtstroom te creëren en oververhitting te voorkomen. De ventilator kun je ook gewoon op de grond zetten en in een hoek op je lichaam richten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *