Alternatieven voor Zwift: Rouvy, Bkool, MyWhoosh en TR

Wanneer het op indoor fietsen aankomt, staat Zwift met stip bovenaan als het meest populaire virtuele platforms. Echter, er zijn inmiddels enkele geduchte concurrenten die de markt betreden hebben en die de moeite waard zijn om te overwegen. Deze apps adverteren er op los op bijvoorbeeld Eurosport, the home of cycling. In dit artikel bekijken we alternatieven voor Zwift: Rouvy, MyWhoosh, Bkool, TrainerRoad en ‘new kid on the block’ MyWhoosh. We vergelijken de platforms met Zwift op verschillende belangrijke gebieden.

Wat is Zwift

Laten we beginnen met een kort overzicht van Zwift zelf. Zwift is een toonaangevend platform voor indoor fietsen dat bekend staat om zijn virtuele omgevingen (soms op de werkelijkheid gebaseerd) en de gamification van indoor fietsen. In de huidige markt van platforms voor online fietsen is Zwift de marktleider. Het platform biedt multiplayer-opties zoals social rides en races. Daarnaast biedt het uitgebreide trainingshulpmiddelen om (in de wintermaanden) je wielerconditie op peil te houden.

Zwift is heel erg gericht op het sociale aspect van wielrennen. Zowel socials rides als races zijn bedoeld om wielrenners bij elkaar te brengen en het beste in elkaar naar boven te halen. Doordat het platform een heel natuurlijke ervaring geeft aan indoor fietsen is het platform al jaren de marktleider. De ervaring komt steeds dichter bij het echte wielrennen.

Zwift is met alle soorten fietstrainers te gebruiken. Het is een pré om een vermogensmeter te hebben, maar niet noodzakelijk om virtuele kilometers te maken!

Wat is de prijs van een Zwift abonnement?

Zwift kost €14,99 per maand en is maandelijks opzegbaar. Bij aankoop van een Zwift Hub krijg je een gratis jaarabonnement op Zwift. Wanneer je een jaarabonnement aanschaft, krijg je korting op het abonnement.

Zwift in het kort

Voor €14,99 per maand maak je gebruik van het meest toonaangevende indoor training platform. Zwift blinkt uit in realisme en visuele aantrekkingskrachtmet virtuele werelden. Het sociale aspect van samen fietsen staat voorop in de ontwikkelingen van Zwift met groepsritten, races, evenementen en chatmogelijkheden.

Omdat Zwift marktleider is op het gebied van virtuele fietsplatforms, is ieder nieuw platform automatisch een uitdager van Zwift.

Man doet aan zwift race in oranje kamer

Belangrijkste alternatieven voor Zwift

Rouvy

De meest realistische fiets app. Rouvy staat bekend om zijn geavanceerde route-simulaties, waarbij echte video’s worden gebruikt om routes te creëren. Deze vorm van technologie heet Augmented Reality en zit tussen Virtual Reality en de werkelijkheid in. Als je een route rijdt op Rouvy, is het alsof je echt een berg beklimt of een sprint afwerkt via vooraf opgenomen beelden van die col.

De userbase van Rouvy is nog niet zo groot als die van Zwift. Daarnaast zijn de routes die gefietst kunnen worden samen goed zijn voor duizenden kilometers. Er zijn dus niet niet zo veel andere wielrenners op de weg te bekennen wat toch minder het gevoel geeft dat je samen een berg aan het beklimmen bent.

Rouvy biedt ook een uitgebreide bibliotheek met trainingsprogramma’s en uitdagingen en tegenwoordig ook steeds meer events en races. Met deze events wordt het sociale aspect van wielrennen iets meer belicht, maar nog steeds is het weinig aanwezig binnen Rouvy.

Wat is de prijs van een Rouvy abonnement?

Een gratis proefabonnement voor 14 dagen. Ongeveer €14 voor een abonnement als je alleen bent, €19 met z’n tweeën en €30 voor een groep van vijf.

Rouvy in het kort

De nadruk van Rouvy licht op echte video-routes en dit geeft een unieke realistische touch. Rouvy maakt gebruik van Augmented Reality waardoor het voelt alsof je echt op de weg fietst. Rouvy kent geen grote sociale motivatie om op de indoor fiets te stappen zoals Zwift dat wel heeft.

Rouvy biedt AR technologie over opnames van echte wegen. Een van de alternatieven voor Zwift.

MyWhoosh

MyWhoosh is een online platform dat zich volledig richt op cycling e-sports en heeft verschillende onderscheidende kenmerken die andere platforms niet bieden. Het ultieme doel van MyWhoosh is om de rechten te verkrijgen voor het organiseren van de UCI Cycling E-Sports World Championships (gelukt in 2023), de Olympische Spelen en een professionele racecompetitie die e-sporters ondersteunt met aanzienlijke prijzengelden. Vanuit MyWhoosh wordt dus een heel ander type indoor wielrenner aangesproken: de competitieve renner.

De wereld en features op het scherm van MyWhoosh komen opvallen veel overeen met die van Zwift. Het lijkt er op alsof de strategie van ‘eerst kopiëren, dan verbeteren’ wordt gehanteerd. Op zich is dat geen ramp, als het er voor zorgt dat zowel Zwift als andere platforms allemaal beter worden. Uiteindelijk zorgt het juist voor meer keuze voor indoor wielrenners.

Het platform maakt gebruik van een dynamisch categoriseringsmodel, waarbij deelnemers met vergelijkbare vaardigheden worden gegroepeerd om een eerlijke en plezierige race-omgeving te creëren. In tegenstelling tot statische categorieën passen de limieten zich aan op basis van het aantal geregistreerde deelnemers en historische gegevens om onbedoelde miscategorisatie te voorkomen.

De echtheid van prestaties is bij MyWhoosh heel belangrijk. Dit om alle grote plannen werkelijkheid te kunnen maken. Daarnaast is het nodig om het prijzengeld voor e-races eerlijk te kunnen verdelen. We willen natuurlijk niet in een (online) wereld leven waar virtuele doping gesprek van de dag is!

MyWhoosh kan een van de belangrijkste alternatieven voor Zwift worden, omdat Zwift de competitieve renner niet altijd voorop heeft staan maar juist de recreatieve renner.

Wat is de prijs van een MyWhoosh abonnement?

Gratis! MyWhoosh is helemaal gratis te gebruiken.

MyWhoosh in het kort

MyWhoosh is volledig gericht op de competitieve indoor wielrenner. Met races, prijzengeld en vergaande controle op echtheid van de inspanning wilt MyWhoosh de discpline verder ontwikkelen. Momenteel volledig gratis te gebruiken!

In tegenstelling tot Zwift, dat zichzelf omschrijft als “niet-gefocust op e-sports” waar slechts 20 procent van de gebruikersbasis deelneemt, omarmt MyWhoosh actief de evolutie van cycling e-sports als een eigen discipline.

MyWhoosh, opvallend vergelijkbaar met Zwift.

Bkool

Bkool richt zich op realisme en interactiviteit, met 3D-kaarten en multiplayer-races. Het biedt ook geavanceerde statistieken en route-creatiemogelijkheden. De app van Bkool is dus enigzins vergelijkbaar met die van Rouvy. Er zijn echter grote verschillen tussen Bkool en Rouvy.

Bkool biedt 3D-kaarten voor extra visuele aantrekkingskracht. Wanneer je in Bkool fietst krijg je niet zo zeer het gevoel van gamen. Dit komt doordat de wereld waarin gefietst wordt sterk gebaseerd is op de echte wereld. Je fietst eigenlijk over opnames van echte wegen, maar dan iets meer grafisch weergegeven. Om eerlijk te zijn, zijn de graphics van Bkool niet heel goed wat de rij-ervaring niet ten goede komt.

Bkool biedt gestructureerde workouts en trainingsschema’s, zoals de meeste virtuele platforms doen. Wat Bkool daarnaast biedt, wat bijvoorbeeld Zwift niet heeft, is de mogelijkheid om op een indoorbaan te rijden. Zo kun je dus als het ware fietsen als Jeffrey Hoogland, als je zijn wattages kunt trappen.

Dit platform biedt dus een paar leuke features, maar geen totaalplaatje wat je van een virtueel platform verwacht. Bkool is duidelijk nog niet even goed als Zwift.

Wat is de prijs van een Bkool abonnement?

Een Bkool abonnement kost €10 per maand.

Bkool in het kort

Bkool biedt een wereld waarin je fietst in opnames van echte wegen. Je ziet geen andere fietsers die dezelfde route afleggen, alleen statistieken van andere renners. Het sociale aspect is onderbelicht in Bkool en sluit daarom niet aan op de wensen van alle indoor wielrenners. Een abonnement voor Bkool is scherper geprijsd dan de grootste concurrenten Zwift en Rouvy: €10.

Voorbeeldweergave van Bkool.

TrainerRoad

TrainerRoad is sterk gericht op gestructureerde trainingsschema’s en prestatie-analyse. Het biedt trainingsplannen en workouts om specifieke doelen te bereiken. Je kunt wel een (aanbevolen) workout starten, maar deze niet volgen via een virtuele wereld. Het kan dus een stukje moeilijker zijn om op TrainerRoad de motivatie te vinden om weer op je indoor fiets te stappen.

De training die op TrainerRoad wordt geboden, is sterk gebasseerd op wetenschap. Je zou dus kunnen stellen dat de resultaten die je boekt via TrainerRoad preciezer zijn dan via andere platforms. Of dit ook betekent dat je sneller beter wordt, durven we niet te stellen. Plezier tijdens een indoor rit is namelijk ook heel veel waard 😉

Wat is de prijs van een TrainerRoad abonnement?

Een TrainerRoad abonnement kost ongeveer €19 per maand.

Trainerroad in het kort

Bij TrainerRoad ligt de focus op een plan maken en daadwerkelijk uitvoeren. Al je voortgang wordt duidelijk bijgehouden en getoond middels data visualisatie. Niet een directe concurrent van Zwift als het gaat om virtueel platform, maar analyse van voortgang zoals ZwiftPower ook deels doet.

Indoor fietsen via TrainerRoad is vergelijkbaar met fietsen in de sportschool; je ziet wel interessante data maar er is geen interactiviteit aanwezig.

IndieVelo en andere platforms

IndieVelo is momenteel alleen in Beta beschikbaar en is volledig gratis. Deze new kid on the block wilt ook bewijzen dat Zwift niet het enige virtuele platform is wat er toe doet. Met meer focus op wisselende omstandigheden (wind, windrichting, schuilen achter renners etc.) wil IndieVelo een tegengeluid geven aan de grote mate van gamification die Zwift biedt.

Ieder wielerseizoen komen en gaan virutele platforms. Verschillende name springen er uit, maar kunnen niet op tegen Zwift: Wahoo RGT, Wahoo SYSTM, Tacx Training, CycleGo.

Zo veel wielrenners zoveel smaken

Elk van deze platforms heeft zijn eigen sterke punten en unieke kenmerken, en de keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren en doelen. Of je nu op zoek bent naar realisme, gestructureerde trainingen of sociale interactie, er is een indoor fietsplatform dat bij je past. Het is de moeite waard om de gratis proefversies uit te proberen om te bepalen welke het beste aansluit bij jouw behoeften.

KenmerkZwiftRouvyBkoolTrainerRoadMyWhoosh
Cijfer108779
Prijs per maand€14,99~€14€10~€19Gratis
Type wereldVirtueelRealistisch (AR)BeideGeenVirtueel
TrainingplanJaJaJaJaNee
WorkoutsJaJaJaJaJa
Races & eventsJaJaSomsNeeJa (met prijzengeld)
Free trial7 dagen (25km)14 dagen30 dagen30 dagen
Beste puntGamification van
indoor fietsen
Strava live
segmenten integratie
Gestructureerde
workouts
Focus op trainen
en analyseren
Gericht op competitieve renner
Slechtste puntKwaliteit van
trainingsschema
Geen trainingplanGeen sociaal
aspect
Geen wereld om
in te fietsen
Grote plannen, maar wat wordt werkelijkheid?

Indoor wielrennen is hot

Ieder jaar worden nieuwe platforms en merken gelanceerd binnen de indoor wielrennen markt. Het is duidelijk dat de markt in een lift zit en dat ook de recreatieve wielrenners steeds meer wilt op het gebied van indoor fietsen. Meer weten? Check onze hoofdpagina over indoor fietsen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *