Beste Zwift ventilator om binnen te fietsen in 2023/2024

Een ventilator is, naast de essentiële zaken om te kunnen Zwiften, onmisbaar als je binnen wilt gaan fietsen. Afhankelijk van je doelen en inspanningen kun je verschillende keuzes maken bij het kopen van een dedicated Zwift ventilator!

Waar moet je op letten bij het kopen van een ventilator om te zwiften?

Als je overweegt om een Zwift ventilator aan te schaffen voor je Zwift set-up, zijn er verschillende belangrijke factoren om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt. We nemen de belangrijkste zaken door zodat je een juiste keuze kunt maken!

1. Aantal standen

Het aantal beschikbare snelheidsstanden op een ventilator kan een aanzienlijke invloed hebben op je comfort tijdens het Zwiften. Ventilatoren met meerdere snelheidsinstellingen bieden je de flexibiliteit om hoeveelheid koele lucht aan te passen aan de intensiteit van je training. Tijdens zware inspanningen kun je de ventilator op een hogere stand zetten voor meer verkoeling, terwijl je deze op lagere standen kunt gebruiken voor een meer gematigde luchtcirculatie. Ook is het afhankelijk van de warmte in op je (zolder)kamer die van nature aanwezig is én of je een koukleun bent of niet.

Mocht het normaal gesproken lang duren voordat je het echt warm kijgt en gaat zweten, kun je misschien uit de voeten met een minder krachtige ventilator. Onze tip is wel om altijd een sterke Zwift ventilator te kopen met minimaal drie standen. Zelfs de meest ervaren koukleun zal het met binnen fietsen echt warm krijgen. Zo kun je altijd genieten van een comfortabele temperatuur terwijl je traint.

2. Plaatsing van de ventilator

De juiste plaatsing van de ventilator is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je de maximale voordelen van de luchtstroom ervaart. Overweeg om de ventilator recht voor je te plaatsen en een beetje vanaf onder, op een positie waarbij de luchtstroom op je benen, bovenlichaam en eventueel een stuk van je gezicht gericht is. Dit zorgt voor een effectieve verkoeling terwijl je fietst.

Als je de ventilator opzij plaatst, kan dit de luchtstroom richten naar de zijkanten van je lichaam, wat minder effectief kan zijn. Dit kan wel wanneer je besluit een set-up te maken van meerdere (kleine) Zwift ventilatoren. Het lijkt overbodig te zeggen, maar het is belangrijk ervoor te zorgen dat de ventilator stabiel en veilig staat om ongelukken te voorkomen.

3. Prijs

De prijs van ventilatoren voor binnen fietsen varieert nogal, afhankelijk van het merk, de functies en de prestaties. De goedkoopste modellen beginnen rond de €20 en bij de de duurste varianten kun je rekenen op enkele honderden Euro’s. Het is dus belangrijk om een budget vast te stellen voordat je gaat winkelen en om ventilatoren te vergelijken op basis van prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel sommige high-end modellen geavanceerde functies bieden, zijn er ook betaalbare opties die uitstekende prestaties leveren. Die nemen we straks zeker door. Het is essentieel om de prijs af te wegen tegen de functies die je nodig hebt en de duurzaamheid van de ventilator.

4. Geluid

Geluidsniveau is een andere belangrijke factor om te overwegen, vooral als je waarde hecht aan een rustige trainingsomgeving. Ventilatoren variëren in geluidsniveau, dus als je je training wilt combineren met bijvoorbeeld het kijken van films of luisteren naar muziek, kan een geluidsarme ventilator de voorkeur hebben. Controleer de decibelwaarden van verschillende modellen om een idee te krijgen van hoe stil of luidruchtig ze zijn, vooral op hogere snelheidsinstellingen.

Als vergelijking gebruiken we zelf graag het aantal decibel dat gelijk staat aan een goed gesprek voeren. Dit wordt gelijkgesteld aan 65 dB. Bij het kopen van een ventilator om binnen te fietsen, is 65 decibel dus een goede richtlijn (en het liefst hieronder).

5. Grootte en vorm van de ventilator

Ten slotte, de grootte en vorm van de ventilator kunnen invloed hebben op de ruimte die hij inneemt en hoe gemakkelijk je hem kunt opbergen wanneer hij niet in gebruik is. Sommige wielrenners geven de voorkeur aan compacte modellen die weinig ruimte innemen en gemakkelijk kunnen worden verplaatst, terwijl anderen de voorkeur geven aan grotere ventilatoren met grotere bladen voor een krachtigere luchtstroom. Het is belangrijk om een ventilator te kiezen die past bij de beschikbare ruimte in je trainingsgebied en die voldoet aan je behoeften voor luchtcirculatie.

Over het algemeen kom je vier type ventilatoren tegen als je hier naar gaat zoeken:

 • De desk ventilator die op de grond staat en klein van formaat is
 • De staande ventilator (pedestal fan) die met een voet op de grond staat en zijwaarts kan roteren
 • De toren ventilator die ook staat op de grond, maar dan over meer oppervlakte beschikt
 • De vloer ventilator die bijna overal neergezet kan worden. Merken die zich specialiseren in Zwift ventilatoren bieden krachtige modellen van dit type.

Beste Zwift ventilatoren per prijsklasse

Budget vriendelijke ventilatoren

Honeywell HT-900

De Honeywell HT-900 is een uitstekende Zwift ventilator gekeken naar prijs-kwaliteitverhouding.

De Honeywell HT-900 is een ventilator in de categorie desk fan, wat betekent dat hij gemakkelijk kan staan en doorgaans op bureau’s wordt gebruikt. Deze ventilator hebben we op de redactie (eigen zolderkamer) van Wielerhub getest voor zowel indoor fietsen als tijdens normaal gebruik. Voor beide uitstekend geschikt!

De compacte ventilator heeft drie verschillende standen, is zeker in de eerste twee standen erg stil en is scherp geprijsd. Doordat de ventilator in veschillende hoeken geplaatst kan worden, merken we dat het prima is om hem vanaf de grond net vóór of naast je voorwiel te plaatsen. Op die manier komt de koele lucht op je borst, maar niet direct in je gezicht. Voor iets meer dan €30 is dit de beste keuze met een klein budget.

Lasko Oscillating Cyclone Pedestal Fan

De Lasko ventilator is een staande ventilator met een lange voet. Dit geeft de mogelijkheid om koele lucht directer op je lichaam te krijgen, wat over het algemeen een beter verkoelend effect geeft.

Met de bijgeveverde afstandsbediening kun je tijdens je indoorrit aanpassingen maken in de hoeveelheid koele lucht die wordt afgegeven. Dit is fijn wanneer je een virtuele fietsrit maakt op een lage intensiteit. Tijdens het fietsen merk je dan pas of je het echt warm krijgt en hoeveel wind je lekker vindt. Sowieso duurt het even voordat je helemaal bent opgewarmd en verkoelende lucht kunt gebruiken. De Lasko Oscillating Cyclone Pedestal Fan is wel wat duurder dan de Honeywell HT-900, namelijk ~€45.

Ventilatoren voor de competitieve Zwifter

Vacmaster Cardio54

Een goed betaalbare ventilator die kan concurreren met de echt dure ventilatoren. De Vacmaster Cardio54 is voor ~€115 verkrijgbaar. Omdat deze relatief klein van stuk is, is hij erg flexibel in te zetten. Met een verhoging, zoals een tafel, kan de lucht van direct voor je worden geblazen. Maar net als bij de Honeywell HT-900 raden we zelf aan om hem gewoon vanaf de grond te gebruiken en in te stellen in de juiste hoek. Op die manier krijg je geen last van wind in je ogen, maar blijven je benen en lichaam goed gekoeld.

Vasmaster Cardio54 geeft wind tot 54km/u wat voor hoge mate van verkoeling voor de indoor wielrenner zorgt

De Vacmaster Cardio54 wordt met een afstandsbediening geleverd. Op die manier hoef je niet van je fiets of gevaarlijke capriolen uit te halen om de snelheid van de wind aan te passen. Van alle ventilatoren die we hebben vergeleken, is dit de ventilator die (op basis van de specs) de hardste wind kan simuleren; wind van 54 kilometer per uur, vandaar de naam.

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Zwiften, is dit de ventilator met de beste bang for your buck. Qua verkoelend vermogen komt deze ventilator

Lasko High Velocity

Een merk wat vooral in de Verenigde Staten bekend is. De ventilatoren van Lasko zijn dan ook vooral te koop bij ketens als Homedepot en Target. Voor de Europese markt net wat minder geschikt, maar toch een benoeming waard omdat ze enorm veel ervaring hebben op dit gebied.

De High Velocity komt in twee varianten: de desk fan en tower (toren) variant. Dit geeft de mogelijkheid om de ventilatorkeuze goed af te stellen op jouw eigen voorkeur. Een tower ventilator is wat fijner wanneer je wind over je gehele lichaam wilt. Een desk ventilator is dan weer fijner als je heel gericht gekoelde lucht op je benen/bovenlichaam wilt hebben.

Beide types van de Lasko High Velocity zijn beschikbaar voor ~€100.

Champions league ventilator(en)

Wahoo KICKR HEADWIND

De Wahoo KICKR HEADWIND is veruit de meest geavanceerde (maar ook duurste) ventilator die bestaat voor indoor wielrenners. Crème de la crème als het aankomt op Zwift ventilatoren. Het bedrijf Wahoo heeft zich door de jaren heen meer en meer toegespitst op een ultieme ervaring voor binnen fietsen, waar de KICKR HEADWIND onderdeel van is. Drie kleine ventilatoren kunnen vaak minder verkoelen dan dat één HEADWIND kan. De uitgebreide features en uitstekende vekoelende mogelijkheden komen wel met een prijskaartje: ~€280.

De KICKR HEADWIND biedt verschillende functionaliteiten die voor een ultieme ervaring zorgen:

 • Vier verschillende standen om snelheid van de koele lucht te bepalen
 • Connectie met hartslagmeter om automatisch aan te passen op veranderingen in hartslag
 • Connectie met snelheidsmeter om automatisch aan te passen op veranderingen in snelheid
 • Connectie met digitaal platform (Zwift) om automatisch aan te passen aan vernaderingen in de virtuele wereld; bijvoorbeeld een afdaling
 • Handmatig aan te passen tijdens het fietsen via een handige app

Waarom gebruik je een ventilator?

Het gebruik van een ventilator tijdens je Zwif trainingen kan een aanzienlijke invloed hebben op je algehele ervaring. Een zwift ventilator heeft twee belangrijke doelen.

1. Verkoeling

Een van de meest voor de hand liggende redenen om een ventilator te gebruiken tijdens het Zwiften is om verkoeling te bieden. Tijdens intensieve trainingen kan je lichaamstemperatuur snel stijgen, wat kan leiden tot overmatig zweten en ongemak. Een goed geplaatste ventilator zorgt voor een constante luchtcirculatie en helpt je lichaamstemperatuur op een comfortabel niveau te houden. Dit resulteert in minder oververhitting en voorkomt dat je je overmatig vermoeid voelt tijdens je training. Een aangename temperatuur zorgt ervoor dat je langer en efficiënter kunt blijven fietsen en je hartslag gemiddeld gezien lager blijft, zelfs tijdens zware inspanningen.

2. Rij ervaring

Een minder voor de hand liggende, maar cruciale reden om een Zwift ventilator te gebruiken, is de impact ervan op je rij-ervaring, vooral tijdens virtuele afdalingen op Zwift. Tijdens afdalingen op het platform kun je snelheden bereiken die vergelijkbaar zijn met echte afdalingen op de weg. Dit kan ervoor zorgen dat de luchtstroom tegen je aanvoelt alsof je echt met hoge snelheid afdaalt. Het gebruik van een ventilator kan deze immersie verbeteren door een vergelijkbare luchtstroom te creëren. Dit verhoogt niet alleen het plezier van je virtuele ritten, maar helpt je ook beter in je ritme te blijven en de sensatie van snelheid te ervaren, zelfs in een indooromgeving. Niet alle ventilatoren bieden mogelijkheden hiervoor. Voornamelijk de duurdere Zwift ventilatoren hebben de mogelijkheid om op basis van het parcours wijzigingen te maken.

Optimaal genieten van je Zwift ventilator tijdens een indoor rit

Juiste plaatsing van de zwift ventilator

Het correct plaatsen van je Zwift-ventilator is van vitaal belang om de voordelen ervan te maximaliseren. Hieronder behandelen we enkele belangrijke overwegingen om te onthouden bij het plaatsen van je ventilator:

 • Richting van de luchtstroom: Zorg ervoor dat de ventilator recht voor je is geplaatst, zodat de luchtstroom direct op je bovenlichaam en gezicht gericht is. Dit maximaliseert de koelingseffecten en voorkomt dat de luchtstroom verloren gaat.
 • Afstand en hoogte: Je kunt spelen met de afstand tussen jou en de ventilator om te bepalen welke positie het meest effectief is voor jouw behoeften. Meestal is een afstand van 1 tot 2 meter voldoende. De hoogte van de ventilator moet ook zo worden ingesteld dat deze jou op de gewenste hoogte bereikt.
 • Veiligheid: Plaats de ventilator op een stabiele ondergrond of gebruik een geschikte standaard of beugel om ervoor te zorgen dat deze niet omvalt tijdens je trainingssessie. Veiligheid gaat boven alles.
 • Oscillatie: Als je ventilator een oscillatiefunctie heeft (draaiend van links naar rechts), overweeg dan om deze in te schakelen. Dit zorgt voor een gelijkmatige luchtcirculatie in de hele ruimte en voorkomt dat de luchtstroom te geconcentreerd is op één gebied.
 • Ventilatorhoek: Experimenteer met de hoek van de ventilator om de luchtstroom aan te passen aan je voorkeur. Een lichte hoek omhoog kan de luchtstroom bijvoorbeeld effectief naar je bovenlichaam richten.
 • Ruimte en ventilatie: Zorg ervoor dat de ruimte waarin je traint goed geventileerd is, bij voorkeur met een raam dat open kan. Dit helpt de warmte af te voeren en zorgt voor een aangenamere trainingsomgeving.

Het correct plaatsen van je Zwift-ventilator vereist wat uitproberen om de optimale positie en luchtstroomrichting te vinden die bij jouw behoeften passen.

Extra assecoires voor een zwift ventilator gebruiken

Naast het gebruik van een ventilator zelf, zijn er enkele handige accessoires die je kunt overwegen om je indoor fietservaring te verbeteren:

 • Ventilatorstandaard of beugel: Een speciale standaard of beugel voor je ventilator kan helpen om de luchtstroom op de juiste hoogte en positie te plaatsen. Dit maakt het gemakkelijker om de ventilator aan te passen aan je behoeften.
 • Afstandsbediening: Sommige ventilatormodellen worden geleverd met een afstandsbediening, waardoor je de snelheid en instellingen kunt aanpassen zonder van je fiets af te stappen.
 • Ventilatorapps: Er zijn smartphone-apps beschikbaar die kunnen worden gesynchroniseerd met bepaalde slimme ventilatoren. Hiermee kun je de ventilator op afstand bedienen en zelfs programma’s instellen op basis van je trainingsschema.
 • Timer: Een timer kan handig zijn om de ventilator na een bepaalde tijd automatisch uit te schakelen, bijvoorbeeld nadat je training is voltooid.
 • Ventilator met luchtreiniging: Sommige ventilatoren combineren luchtcirculatie met luchtreiniging, wat de luchtkwaliteit in je trainingsruimte kan verbeteren.

Het gebruik van deze accessoires kan je helpen om je ventilator optimaal te benutten en je indoor fietservaring te verbeteren. Kies de accessoires die het beste passen bij je behoeften en trainingsomgeving.

Veelgestelde vragen over ventilatoren voor binnen fietsen

 1. Moet ik specifiek een ventilator voor indoor fietsen kopen, of kan ik een reguliere ventilator gebruiken?
  • In principe is iedere ventilator die verkoelende lucht afgeeft te gebruiken. Het is wel zo dat de gemiddelde huis-tuin-en-keuken ventilator niet voldoet aan bijvoorbeeld de kracht, de gewenste vorm en de verschillende standen/hoeken die je nodig hebt bij indoor fietsen.
 2. Wat is de ideale plaatsing van de ventilator tijdens het Zwiften?
  • Bij voorkeur plaats je de ventilator zo dat je voldoende koele lucht op je lichaam krijgt. De ventilator is hierbij vooral gericht op je benen en je bovenlichaam. Het is aan te raden de ventilator niet direct in je gezicht te zetten, dat wordt namelijk vervelend.
 3. Hoe kan ik het geluidsniveau van mijn ventilator verminderen?
  • Als je ventilator meer geluid maakt dan je lief is, kun je bijvoorbeeld een handdoek of ander zacht materiaal onder de ventilator leggen.
 4. Welke accessoires zijn handig om mijn zwift ventilator effectiever te maken?
  • Een tafel/verhoging om de ventilator op te zetten
  • Een afstandsbediening om een slimme ventilator te besturen.
 5. Zijn er naast Zwift nog meer platforms die binnen fietsen mogelijk maken?
  • Jazeker! Er komen steeds meer digitale fietsplatforms bij: Rouvy, Bkool, TrainerRoad, RGT, en Wahoo SYSTM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *