Kickr Core Zwift One of de Wahoo Kickr Core kopen?

Zwift is het populairste virtuele platform voor wielrenners en heeft biedt een eigen fietstrainer aan onder de naam Kickr Core Zwift One. De ontwikkeling tot deze fietstrainer is geen gewone ontwikkeling geweest. Sinds de lancering in 2022 is er ieder jaar een nieuwe versie met z’n eigen achtergrondverhaal op de markt gekomen. De huidige versie, een Core Zwift One, is ontstaan uit een rechtzaak tussen Zwift en Wahoo. Wahoo daarentegen biedt sinds jaar en dag goede kwaliteit met de Wahoo Kickr Core fietstrainer. Het valt op dat de namen van beide fietstrainers erg veel op elkaar lijken, en dat is niet zomaar!

Rechtzaak tussen Zwift en Wahoo

2022: Zwift en Wahoo doen hun eigen ding

In september 2022 introduceerde Zwift de Zwift Hub smart trainer, verkrijgbaar voor €499. Dit zette de smart trainer markt op een beetje op z’n kop. Zwift was altijd een vriend was van de markt van fietstrainers door het succesvolle platform aan te bieden, maar kreeg vijanden met de Zwif Hub. Met de introductie van een eigen fietstrainer trok de concurrent eenscheve gezichten. Zwift had wel al een al bestaand model te koop op de website – de JetBlack VOLT – maar niet onder de eigen naam. De naam Zwift Hub werd op de JetBlack Volt geplakt en de marketingmachine begon te draaien.

Hoewel dit een positief effect had op de prijzen voor wielrenners, leidde het tot spanningen in de markt, met name voor concurrent Wahoo Fitness. Een maand na de lancering van de Zwift Hub spande Wahoo een rechtszaak aan tegen Zwift wegens inbreuk op patenten, specifiek gericht op de smart technologie en hoe de machine er uit zag.

2023: Zwift vs Wahoo in de recthzaal

Aanklacht van Wahoo: Zwift maakt inbreuk op de patenten van Wahoo. De fietstrainer Zwift Hub lijkt te veel op de Kickr Core qua uiterlijk en daarnaast lijkt de technologie (patenten) sterk op die van Wahoo. Over dit laatste punt is niet vee duidelijk.

Reactie van Zwift: Zwift ontkent waarschijnlijk de aantijgingen en beweert dat hun producten onafhankelijk zijn ontwikkeld zonder inbreuk te maken op patenten van Wahoo. Zwift werkte hiervoor samen met Jetblack.

De rechtszaak, die bijna een jaar duurde, kwam tot een punt waarop de rechter in het voorjaar van 2023 oordeelde dat de zaak door kon gaan naar een juryproces, zoals dat gaat in Amerika. De rechter ging niet mee in de vraag van Wahoo om Zwift te verbieden de Zwift Hub te verkopen zolang de rechtzaak liep. Hier mocht Zwift gewoon mee doorgaan, wat natuurlijk de concurrentiestrijd niet verminderde. Dit vonnis was een tegenslag voor Wahoo, omdat de rechter twijfels had over de geldigheid van een aantal van hun patenten en misschien voelden ze de bui al hangen.

Afbeelding van de onderdelen die bij de Zwift Hub geleverd werden in 2023

Maar dan, een curve ball! In september 2023 maakten beide partijen bekend dat ze een schikking treffen. De rechtszaak wordt definitief beëindigd en beide bedrijven besloten hun juridische kosten zelf te dragen. In plaats van elkaar te bestrijden, gaan ze samenwerken. De focus ligt nu op samenwerking en een licentieovereenkomst. Zwift heeft een beperkte licentie gekregen om Wahoo’s patenten te gebruiken, waardoor ze de Zwift Hub kunnen blijven verkopen in de VS, het VK en Europa. Daarnaast zal Zwift vanaf medio september weer producten van Wahoo, zoals de KICKR smart trainers en accessoires, aanbieden via hun platform, inclusief een jaarabonnement op Zwift.

Deze schikking betekent niet alleen het einde van de juridische strijd, maar ook de kans op een gezonde samenwerking tussen de twee bedrijven. Ze willen samen werken aan verdere innovaties in zowel hardware als software, met het doel de indoor fitnessmarkt verder te laten groeien en de gebruikerservaring te verbeteren. Met deze twee grote namen samen, heeft de rest van de markt het nakijken.

2024: Zwift en Wahoo werken samen

Zwift en Wahoo zijn de samenwerking op het gebied van fietstrainers echt begonnen, en de taakverdeling is duidelijk. Zwift biedt nu in samenwerking met Wahoo Kickr Core Zwift One aan, een lange samentrekking van de twee originele namen. Deze nieuwe variant combineert de fietstrainer Wahoo Kickr Core met de Zwift Cog en Zwift Click. Wahoo biedt op zijn beurt gewoon dezelfde range van producten aan met daarbij de mogelijkheid om makkelijk een abonnement op Zwift af te sluiten. Samen tegen de rest dus. In de rest van dit artikel kijken we naar de verschillen, voor zo ver die er nog zijn, tussen de normale Wahoo Kickr Core en de Wahoo Kickr Core Zwift One.

Zwift Cog en Zwift click

Wahoo biedt de Kickr Core met een normale cassette zoals we die kennen op een racefiets. De variant die Zwift aanbiedt op de website, gemakshalve de Zwift One, wordt geleverd met de Zwift Cog en de Zwift Click. Met deze twee toevoegingen wordt virtueel schakelen mogelijk en hoef je geen klassieke cassette te gebruiken op je fietstrainer.

De Zwift Cog, links, is de vervanger van de traditionele cassette. Het apparaatje wat feitelijk uit één kransje bestaat, zet je een stukje makkelijker op je fiets en je hangt je ketting eroverheen. De Zwift Click, rechts, is het kleine apparaatje waarmee je gaat schakelen. De meeste gebruikers monteren deze met de bijgeleverde elastiekjes op de beugel van het stuur. Tijdens het fietsen klik je omhoog en omlaag om virtueel te schakelen. De fietstrainer geeft dus meer of minder weerstand op basis van een klein klikje, vergelijkbaar met elektrisch schakelen op de racefiets!

Zwift cog voor de Kickr Core Zwift One
Zwift Click voor de Kickr Core Zwift One

Prijs vergelijking Kickr Core Zwift One en Wahoo Kickr Core

De Kickr Core Zwift One is alleen te koop via de officiële Zwift website voor €499 als los product en voor €649 met een jaarabonnement Zwift er bij. In beide gevallen wordt de fietstrainer niet geleverd met een cassette, maar met de Zwift Cog en Zwift click. Tot oktober 2023 leverde Zwift alle trainers met een geïnstalleerde cassette naar keuze. Vanaf oktober is dit dus vervangen door één tandwiel (de Cog) met daarbij de mogelijkheid om virtueel te schakelen (via de Click).

TIP: De Zwift Hub is ook nog steeds met een gewone cassette te gebruiken. Vanaf oktober 2023 moet je deze er zelf bij kopen als je dit tóch wilt gebruiken. In dat geval kun je er dus ook voor kiezen de normale Kickr Core te kopen.

De Wahoo Kickr Core is via verschillende webshops te koop voor €569. Deze trainer wordt exclusief een abonnement op een virtueel platform en schakel mogelijkheid geleverd. Je dient dus zelf nog een cassette aan te schaffen en te installeren op de Wahoo fiets trainer. Als je van plan bent om gebruik te maken van een ander virtueel platform dan Zwift, is de Wahoo Kickr Core onderaan de streep net wat goedkoper.

Wahoo Kickr Zwift One vs Wahoo Kickr Core in de praktijk

De twee fietstrainers lijken veel op elkaar, maar hebben in de praktijk toch kleine verschillen. Een belangrijk punt van vergelijking: het geluid van beide smarttrainers. Niet zo zeer welk geluid ze maken, maar hoe hard dit geluid is. Het meeste geluid dat wordt geproduceerd tijdens een indoor rit, komt van de aandrijving van de fiets. Dit is in het klassieke geval dus de ketting, het voorblad en de cassette.

In deze setting maakt schakelen vaak meer geluid dan gewild (een harde ‘kloenk’ bij zwaarde schakelen. Met virtueel schakelen op de Kickr Core Zwift One is dit dus verleden tijd, want het is niet meer nodig om de ketting van bladen of kransjes te verwisselen. Daarnaast heb je geen gedoe met bepaalde versnellingen die nét niet lekker lopen en daarmee ongewenst geluid maken.

Installatie van de Kickr Core

Als we het hebben over gemak van installeren, komt de variant van Zwift iets beter uit de bus. De branding wordt door beide bedrijven zelf gedaan, dus ook de levering van het product. De Zwift One wordt geleverd in de iconische Zwift doos en je wordt al snel geleid naar de handige instructievideo’s op hun website. Met bijgeleverde liniaal (karton) is het bepalen van de breedte van the thru-axle simpel. Mocht je er toch nog niet uitkomen, biedt Zwift instructievideos die dit nog eens uitleggen. Het installeren van onze eerste Zwift Hub duurde 14 minuten en 23 seconde (officieel getimed). Dit is inclusief het verbinden van de smart trainer aan Zwift.

Wahoo biedt vergelijkbare content om de Wahoo Kickr Core te installeren, maar dit ziet er toch net wat minder gelikt uit. Op de website van Wahoo is de Wahoo Kickr Core handleiding terug te vinden, die vooral uit veel tekst en grafische weergaves bestaat. Het is een klein verschil, maar de algehele ervaring die Zwift biedt is net wat prettiger.

Compatibiliteit

Beide smart trainers zijn te verbinden met alle virtuele platformen zoals Zwift en Rouvvy. Daarnaast zijn zowel de Zwift One als de Wahoo Kickr Core te verbinden met verschillende soorten hardware, zoals een hartslagmeter en cadansmeter.

Qua compatibiliteit is één verschil aan te merken. De Cog (enkel tandwiel) van de Zwift Hub die virtueel schakelen mogelijk maakt, is alleen te gebruiken met Zwift als virtueel platform. Dit komt doordat het schakel mechanisme (Zwift Click) in contact staat met de Zwift app die het vervolgens doorgeeft aan de fietstrainer. Zwift heeft de techniek van virtueel schakelen opengesteld voor andere platformen om mee aan de slag te gaan, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Als je er dus voor kiest om de Zwift One te kopen, heb je eigenlijk twee opties:

  1. Indoor fietsen kan alleen via Zwift
  2. Los een cassette bijkopen zodra je op een ander platform wilt gaan fietsen

Conclusie

Een echte vergelijking tussen de twee fietstrainers is bijna onmogelijk. Beide fietstrainers zijn de originele Wahoo Kickr Core, maar dan met een andere aandrijving. De Kickr Core Zwift One biedt voor een net wat lagere prijs vergelijkbare prestaties als de Wahoo Kickr Core, maar je zit wat meer vast aan het platform van Zwift. De Zwift Cog + Zwift Click combinatie zorgt er voor dat een indoor rit net wat minder geluid produceert. De Wahoo Kickr Core sluit je niet uit van andere platformen naast Zwift.

Beide indoor trainers doen qua prestaties niet veel voor elkaar onder. Als je aan de slag wilt gaan met indoor training, ben je in onze ogen met de iets beter uit met originele Kickr Core. Je kunt altijd nog overstappen naar de Zwift Cog en Click als je graag virtueel wilt schakelen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *