Staat de datum van je eerste gran fondo in je agenda? Of je je al hebt ingeschreven of niet, je droomt van om aan de start te staan van een episch gran fondo tocht. Maar tussen droom en daad staan praktische bezwaren – in dit geval, de noodzaak van trainen en voorbereiden op jouw tocht der tochten.
Een gran fondo is geen doordeweekse zondagsrit. Met afstanden tussen de 100 en 200+ kilometer en vaak duizenden hoogtemeters, vraagt deze uitdaging om een systematische trainingsaanpak. Of je nu mikt op de legendarische La Marmotte in de Franse Alpen, de Nederlandse klassieker Amstel Gold Race, of een andere Europese uitdaging – de voorbereiding begint hier en nu.
Wat is een Gran Fondo?
Een Gran Fondo (Italiaans voor “grote tocht”) is een langeafstandsrit met een vaak een afstand tussen 120 en 200 kilometer, inclusief een aanzienlijk aantal hoogtemeters. Oorspronkelijk afkomstig uit Italië, worden Gran Fondo’s gekenmerkt door:
- Een massastart met honderden of duizenden deelnemers
- Een uitdagend parcours, vaak met meerdere beklimmingen
- Tijdregistratie voor het volledige parcours of specifieke segmenten
- Een feestelijke sfeer die het midden houdt tussen toertocht en wedstrijd
Is een Gran Fondo geschikt voor iedere wielrenner?
Het korte antwoord is: ja, met de juiste voorbereiding. Het langere antwoord is zoals altijd iets genuanceerder. Het is voor iedereen mogelijk om in te schrijvenvoor Gran Fondo’s, maar het uitrijden ervan is een ander verhaal. Kort gezegd zijn gran fondo’s toegankelijk voor een breed publiek, maar vereisen wel:
- Een basisconditie die je in staat stelt minimaal 4-5 uur op de fiets te zitten
- Technische vaardigheden voor afdalingen en het rijden in groepen
- Mentale weerbaarheid voor de onvermijdelijke moeilijke momenten
- Systematische training gedurende meerdere maanden voorafgaand aan het evenement
Anders dan wedstrijden, gaat het bij Gran Fondo’s niet primair om het winnen, maar om het voltooien van de uitdaging binnen je eigen capaciteiten. Sommige rijders strijden vooraan om de hoogste eer, terwijl anderen vooral genieten van de route en de sfeer, met als hoofddoel de finish bereiken.
Van droom naar startlijn
De datum van een gran fondo staat vast, aan jou de taak om naar de startlijn toe te werken. De weg van eerste enthousiasme naar daadwerkelijk aan de start staan van een gran fondo is er een van planning, voorbereiding en toewijding. Zelf ben ik al vaak genoeg in de valkuil gestapt van super enthousiast beginnen, maar na enkele weken goed trainen de aandacht laten verslappen. Om dit te voorkomen, hebben we een stapsgewijze aanpak voor je uitgewerkt. Dit zorgt niet alleen voor een goede structuur, maar ook een beetje motivatie tijdens de (lange) trainingsuren.
1. Kies je uitdaging weloverwogen
Begin met het selecteren van een gran fondo die bij je past. Houd rekening met je huidige fietsniveau en ervaring, je beschikbare voorbereidingstijd en uitdagingen in randzaken zoals reis en verblijf. Een gran fondo moet naast een sportieve uitdaging vooral ook leuk zijn om aan mee te doen. Als je vanaf het moment van inschrijven al opkijkt tegen de prestatie zelf, heeft het eigenlijk geen zin om mee te doen.
2. Plan je trainingstijd realistisch
Een succesvolle gran fondo afwerken vraagt om consistente training. Consistentie in training staat op plek 1 als het gaat om beter worden. Dit principe is zelfs belangrijker dan hoe goed je je gekozen training afwerkt op de dag zelf. Als basisprincipes van goede training kun je de volgende stelregels in je achterhoofd houden.
- Minimaal 3-4 trainingen per week in de laatste drie maanden in aanloop naar je gran fondo. Zorg ervoor dat één van deze training een echte kwaliteitstraining is.
- Wekelijks 4-12 uur op de fiets, afhankelijk van je niveau en gekozen gran fondo.
- Geleidelijke opbouw van duurvermogen. Welke gran fondo je ook gaat fietsen, je moet een goede basis hebben.
- Specifieke trainingen gericht op de karakteristieken van je gekozen evenement, wat in veel gevallen trainen op klimmen betekent.
Wil je duurzaam beter worden? Check de trainingshub voor alles over trainen!
3. Investeer in essentiële kennis

Voordat je serieus begint met trainen:
- Leer over trainingszoneringsystemen (bijv. hartslagzones of vermogenszones)
- Begrijp de basis van periodisering (opbouw trainingsfasen)
- Verdiep je in de principes van belasting en herstel
- Informeer jezelf over sportvoeding voor duurprestaties. In dit artikel leggen we alles uit over een goede voedingsstrategie tijdens een gran fondo.
4. Verzamel je materiaal tijdig
Zorg dat je minimaal 1-2 maanden voor het evenement beschikt over al het materiaal wat je nodig hebt. Logischerwijs is een goede racefiets het belangrijkste, maar vergeet ook zeker niet de onderdelen op je fiets na te kijken. Ben je bijvoorbeeld toe aan een nieuw setje banden, een nieuwe cassette of gewoon een kleine beurt? Plan je onderhoud op tijd in.
Als je zeker weet dat je fiets in orde is, kun je energie steken in het optimaliseren van de details. Tijdens de gran fondo zal dit er voor zorgen dat je met plezier op de fiets zit (en een goede tijd neerzet). Denk hierbij aan de juiste kleding op basis van het verwachte weer, genoeg reservemateriaal en een goede voedingsstrategie. De rit zal enkele uren duren en het is zonde als je halverwege met een lege tank komt te zitten. Het is dus noodzakelijk om je te verdiepen in voeding en hydratatie, maar ook te oefenen met het verwerken van grote hoeveelheden voedingsstoffen op de fiets. Dit kan al zo makkelijk zijn als starten met isotone sportdrank tijdens je trainingsritten!
5. Creëer mijlpalen en testmomenten
Bouw controlepunten in je voorbereiding:
- Neem deel aan kortere toertochten als voorbereiding (50-70% van de Gran Fondo-afstand)
- Plan een testrit met vergelijkbare hoogtemeters indien mogelijk
- Evalueer je voortgang met objectieve metingen, bijvoorbeeld FTP tests of een aanval op een bepaald Strava segment.
- Simuleer delen van de Gran Fondo in je langere trainingen
6. Ontwikkel mentale strategieën
Visualisatie is een krachtige tool tijdens je voorbereiding op een Gran Fondo. Neem regelmatig tijd om jezelf succesvol voor te stellen op verschillende kritieke punten van het parcours. Zie jezelf sterk klimmen op de zwaarste col, vloeiend afdalen in de technische secties, en natuurlijk triomfantelijk over de finish komen. Bestudeer het parcours vooraf zodat je visualisaties gedetailleerd en realistisch zijn. Het klinkt misschien wat overdreven, maar kan tijdens de klimmen echt helpen. De profs doen het ook!
Elke gran fondo kent onvermijdelijk moeilijke momenten – de laatste kilometers van een steile klim, een onverwachte weersverandering, of simpelweg een energiedip na uren in het zadel. Bereid je hierop voor door concrete actieplannen te ontwikkelen. Bepaal vooraf welke stappen je neemt als je tegen de man met de hamer aanloopt: misschien een extra gel nemen, je ademhaling reguleren, of focussen op een efficiënte pedaaltechniek. Door deze scenario’s vooraf te doordenken en oplossingen klaar te hebben, voorkom je paniek en kun je methodisch door lastige fases navigeren.
Het delen van je gran fondo-doel met vrienden, familie of via sociale media creëert een waardevolle laag van externe motivatie en verantwoordelijkheid. Wanneer anderen op de hoogte zijn van je uitdaging, ben je minder geneigd om op te geven als het zwaar wordt. Overweeg om samen te trainen met anderen die dezelfde tocht voorbereiden, of sluit je aan bij een trainingsgroep. Het mooist is natuurlijk om je vrienden en/of familie zo ver te krijgen dat ze ook mee gaan fietsen tijdens de gran fondo.
7. De laatste weken
In de laatste weken en dagen naar aanloop van de Gran Fondo kun je puntjes op de i zetten. Het is niet de bedoeling dat je hier nog hele grote stappen moet maken in je fitheid en/of conditie. Niet ziek worden is misschien wel de belangrijkste tip die ik je hier kan geven.
- Tapering: bouw trainingsvolume af, behoud intensiteit
- Finaliseer je voedingsstrategie en test deze grondig
- Controleer je fiets of laat deze nakijken
- Bereid je uitrusting voor, inclusief reservemateriaal
- Bestudeer het parcours, identificeer kritieke punten
Met deze systematische aanpak transformeer je je gran fondo-droom tot een realistische doelstelling, waarbij je goed voorbereid aan de start verschijnt.
Hoe train je het best voor een Gran Fondo?
Goed trainen is eigenlijk niks anders dan op de juiste momenten een (zware) inspanning leveren en hier snel van herstellen zodat je een volgende training kunt afronden. Tot zo ver de zeer verkorte theorie van trainen. In de praktijk werkt het nooit zo simpel als de theorie. Er bestaan honderden verschillende trainingsvormen, je weet nooit precies wanneer je genoeg hersteld bent en wat voor trainingsprikkel je nodig hebt. De voorbereiding op een Gran Fondo vraagt om een systematische trainingsbenadering die je lichaam geleidelijk voorbereidt op de specifieke eisen van het evenement. Het is een balans tussen opbouwen van duurvermogen, ontwikkelen van klimcapaciteit, en voldoende herstellen.
Goed trainen is eigenlijk niks anders dan op de juiste momenten een (zware) inspanning leveren en hier snel van herstellen zodat je een volgende training kunt afronden. Tot zo ver de zeer verkorte theorie van trainen. In de praktijk werkt het nooit zo simpel als de theorie. Er bestaan honderden verschillende trainingsvormen, je weet nooit precies wanneer je genoeg hersteld bent en wat voor trainingsprikkel je nodig hebt.
De voorbereiding op een gran fondo vraagt om een systematische trainingsbenadering die je lichaam geleidelijk voorbereidt op de specifieke eisen van het evenement. Het is een balans tussen opbouwen van duurvermogen, ontwikkelen van klimcapaciteit, en voldoende herstellen.
De fundamentele trainingsprincipes
Een effectief Gran Fondo trainingsplan is gebaseerd op deze kernprincipes:
1. Specificiteit Train de energiesystemen en spiergroepen die je tijdens de Gran Fondo het meest nodig hebt. Voor bergachtige gran fondo’s betekent dit een focus op klimvermogen en duuruithoudingsvermogen.
2. Progressieve overbelasting Verhoog geleidelijk de trainingsbelasting (volume, intensiteit of frequentie) om je lichaam te laten adapteren en sterker te worden. De sleutel is geleidelijkheid – te snelle progressie leidt tot blessures of overtraining.
3. Periodisering Verdeel je training in fasen met verschillende accenten:
- Basisfase: opbouwen van algemene conditie (12-16 weken voor event)
- Opbouwfase: verhogen van specifieke capaciteiten (8-12 weken voor event)
- Piekfase: verfijnen en testen (4-8 weken voor event)
- Taperingfase: frisheid opbouwen (1-2 weken voor event)
4. Herstel integreren Plan bewust herstelperiodes:
- Dagelijks: lichte dagen na intensieve trainingen
- Wekelijks: een of twee volledig rustdagen
- Periodiek: een lichtere herstelweek na elke 3-4 opbouwweken
Kernelementen van Gran Fondo training
Trainingselement | Doel | Uitvoering | Frequentie | Voorbeeld |
---|---|---|---|---|
Duurtraining (Foundation) | Aerobe capaciteit verbeteren, vetverbranding optimaliseren | Lange ritten aan 65-75% van max. hartslag | 1-2 keer per week | 5-6 uur durende rit in Z2 (hartslag of vermogen) als voorbereiding op een 7-8 uur Gran Fondo |
Temporitten (Lactaatdrempel) | Functionele drempel verhogen, efficiency verbeteren | 2×20 minuten of 3×15 minuten net onder drempelintensiteit (ca. 90% van FTP) | 1 keer per week | Na warming-up, 2 sets van 20 minuten aan 88-95% van FTP met 5-10 minuten rustig fietsen ertussen |
Intervaltraining (VO2max) | Zuurstofopnamecapaciteit verbeteren, herstelvermogen vergroten | Korte intensieve intervallen (2-5 minuten) met relatief korte rust | 1 keer per week in opbouw- en piekfase | 5×3 minuten op 105-120% FTP met 3 minuten actief herstel tussen sets |
Klimtraining (Specifieke kracht) | Specifieke klimspieren en -techniek ontwikkelen | Zittend en staand klimmen, verschillende cadansen | Integreren in duur- of intervaltrainingen | “Klim pyramide” met afwisselend zittend en staand klimmen (1-2-3-4-3-2-1 minuten) |
Korte explosieve inspanningen (Anaeroob) | Explosiviteit voor korte steile klimmen of versnellingen | Zeer intense inspanningen van 30-60 seconden | 1 keer per 1-2 weken in opbouwfase | 8×30 seconden all-out met 2-3 minuten volledig herstel |
Trainingsblokken gestructureerd opbouwen
Een voorbeeld van een trainingsschema voor een gran fondo ziet er als volgt uit. Dit is echt een basis van een trainingsschema en het is belangrijk om dit aan te passen naar eigen wens en invulling. Zo kun je de eerste vier weken (basistraining) misschien al overslaan als je al een goede basisconditie hebt staan.
Fase | Doel | Focus | Wekelijks volume | Sleuteltraining |
---|---|---|---|---|
Weken 1-4 (basisfase) | Opbouwen van consistentie en volume | 80% duurtraining 20% tempo/ drempeltraining | 6-10 uur | Wekelijkse duurrit die elke week 30 minuten langer wordt |
Weken 5-8 (vroege opbouwfase) | Uitbreiden van capaciteit en drempelverhoging | 70% duur 20% tempo/ drempel 10% Vo2max | 8-12 uur | Tempotraining van 2×20 minuten op 90% FTP |
Weken 9-12 (late opbouwfase) | Verfijnen van specifieke vaardigheden voor je Gran Fondo | 60% duur 25% specifieke klimtraining 15% Vo2max en anaeroob | 10-14 uur | Lange rit met gesimuleerde klimsegmenten (gebruik overversnelling op vlakke stukken) |
Weken 13-15 (piekfase) | Maximaliseren van fitheid en testen van grenzen | 50% duur 30% specifiek 20% high-intensity | 12-15 uur met een “test-event” (70% van Gran Fondo) | Simulatie van delen van het parcours met race-intensiteit |
Week 16 (Tapering) | Uitrusten en frisheid opbouwen | 70% duur aan lage intensiteit 30% korte stimulerende intervallen | 40-60% van piekvolume | 2-3 dagen voor event een korte rit met enkele “openers” (30-60 sec op 90% FTP) |
Wil je trainen met een trainingsschema? Probeer een van de gratis schema’s voor specifieke doelen!
Hoogtemeters trainen in vlak Nederland
Een van de grootste uitdagingen voor Nederlandse wielrenners is de voorbereiding op bergachtige gran fondo’s terwijl je in een land woont waar de grootste “berg” de VAM-heuvel en de Cauberg zijn. Eigenlijk hebben alle gran fondo’s meer hoogtemeters dan dat je in Nederland in een rit bij elkaar kunt fitsen. Toch is het mogelijk om je effectief voor te bereiden op duizenden hoogtemeters zonder je woonplaats te verlaten.
De uitdaging begrijpen
Om succesvol te zijn in bergachtige Gran Fondo’s moet je begrijpen dat fietsen in de bergen een aantal specifieke adaptaties vereist. Je hebt duurvermogen nodig voor kliminspanningen die vaak tussen de 20 en 60 minuten duren, en moet specifieke klimspieren ontwikkelen die anders worden belast dan tijdens het fietsen op vlak terrein. Daarnaast is een goede techniek essentieel voor zowel zittend als staand klimmen, evenals mentale weerbaarheid om langdurige inspanning vol te houden. Ten slotte is een effectieve pacing-strategie cruciaal om je energie goed te verdelen over opeenvolgende beklimmingen en de volledige tocht te kunnen voltooien.
Creativiteit in trainingen om je in Nederland op bergen voor te bereiden
1. Maak optimaal gebruik van wat er wél is:
- Bruggen en viaducten voor korte intensieve kliminspanningen
- Dijken voor langere lagere inspanningen
- Parkeergarages (op rustige tijden en met toestemming)
- VAM-heuvel en vergelijkbare kunstmatige heuvels
- Duingebieden langs de kust voor golvend terrein
2. Specifieke locaties in Nederland:
- Limburgse heuvels: Valkenburg, Gulpen, Vaals
- Utrechtse Heuvelrug: Amerongen, Leersum
- Posbank en Veluwezoom
- Holterberg en Sallandse Heuvelrug
- Zuid-Limburgse parcours van Amstel Gold Race
3. Natuurlijk weerstand geburiken:
- Rijd in een zwaarder verzet dan normaal (60-70 rpm)
- Simuleer de krachtinspanning van klimmen
- Begin met 5-10 minuten en bouw op naar 20-30 minuten
- Houd je bovenlichaam stabiel zoals bij klimmen
- Gebruik een stevige tegenwind om een andere vorm van weerstand te benutten.
4. Smart trainer gebruiken voor een klimsimulatie:
- Gebruik apps zoals Zwift, Rouvy of Tacx met echte klimroutes
- Stel de trainer in op realistisch klimweerstand
- Volg virtuele routes die lijken op je geplande Gran Fondo
- Gebruik de ERG-modus van de trainer om een grote weerstand te simulren. Gepaard met een lage cadans is dit een hele goede vervanger voor een echte berg beklimmen.
5. Core- en krachttraining zonder de fiets
- Plankoefeningen voor rompstabiliteit
- Eenzijdige oefeningen voor balans
- Lower back strengthening voor klimhouding
- Squats en lunges voor de bovenbenen
- Step-ups voor klimspecifieke beweging
- Box jumps voor explosiviteit op steile stukken
Met deze creatieve benaderingen kun je, zelfs in het vlakke Nederlandse landschap, je lichaam en geest voorbereiden op de uitdagingen van bergachtige Gran Fondo’s. Hoewel niets de echte bergen volledig kan vervangen, zullen deze simulaties je in staat stellen om je eerste beklimmingen met veel meer vertrouwen en capaciteit aan te gaan.
Populaire Gran Fondo’s 2025
Europa biedt een schat aan legendarische Gran Fondo’s die jaarlijks duizenden wielrenners aantrekken. Voor 2025 staan deze klassiekers weer op de kalender, elk met hun eigen unieke karakter en uitdagingen.
La Marmotte in de Franse Alpen
Wie wilt nou niet de Alpe d’Huez bedwingen tijdens La Marmotte? En zie je jezelf daar al staan?Je staart naar het bord met “Départ” in Bourg d’Oisans, terwijl duizenden wielerliefhebbers om je heen zich gedwee scharen in het startgebied. Nerveuze gesprekken in minstens zes verschillende talen vullen de lucht. Dit is geen gewone fietstocht – dit is La Marmotte, de moeder aller Gran Fondo’s, de onbetwiste koningin van de Alpijnse uitdagingen. Officiële website La Marmotte.
Profiel:
- Afstand: 174 km
- Hoogtemeters: 5.000+ m
- Datu: begin juli
- Startlocatie: Bourg d’Oisans, Frankrijk
- Inschrijving: open ieder jaar in december, wees er snel bij
Beklimmingen:
- Col du Glandon: 24 km @ 4,8% (1.924m)
- Col du Télégraphe: 12 km @ 7,1% (1.566m)
- Col du Galibier: 18 km @ 6,9% (2.642m)
- Alpe d’Huez: 13,8 km @ 8,1% (1.860m)

La Marmotte is de onbetwiste koning in de wereld van Gran Fondo’s. Sinds haar ontstaan in 1982 heeft ze een mythische status verworven onder liefhebbers van het klimmen. Deze tocht bundelt vier iconische Alpencols in één meedogenloze dag, met als apotheose de 21 legendarische bochten van Alpe d’Huez.
Waar andere Gran Fondo’s indrukwekkend kunnen zijn, is La Marmotte eenvoudigweg brutaal. De combinatie van lengte, hoogte en steile passages vormt een ware test van uithoudingsvermogen, wilskracht en klimvaardigheden. De Galibier, die je na al 100 kilometer in de benen moet bedwingen, torent uit tot boven de 2.600 meter, waar de ijle lucht je longen test en het weer binnen minuten kan omslaan.
Met 7.000+ deelnemers heeft La Marmotte een enorme massastart die op zichzelf al indrukwekkend is. De organisatie is verfijnd door decennia ervaring, met uitstekende bevoorrading en ondersteuning langs de gehele route. Tijdslimieten voor gouden, zilveren en bronzen medailles voegen een competitief element toe dat zelfs recreatieve fietsers aanzet tot het uiterste te gaan.
Bereid je voor op extreme temperatuurschommelingen – van mogelijk 30°C in de vallei tot bijna vriestemperaturen op de Galibier. Accommodatie in Bourg d’Oisans is zeer gewild, dus vroeg boeken is essentieel. Een compact crankstel (34/50 met 11-32 cassette) is geen luxe maar noodzaak, en acclimatisatie van minimaal twee dagen vooraf helpt je lichaam wennen aan de hoogte. La Marmotte is meer dan een tocht; het is een bedevaart, een rite of passage voor elke serieuze wielrenner. De voldoening van het bereiken van de finish na zoveel epische kilometers en legendarische beklimmingen creëert herinneringen die een leven lang meegaan.
De Amstel Gold Race toertocht (240km)
De zenuwen kruipen als mieren onder je wielershirt. Je staart naar de Cauberg, die daar ligt als een betonnen uitdaging. Vanuit je ooghoeken zie je duizenden gelijkgestemden: bleke kuiten, klevend zweet, starre blikken. Dit is geen doordeweekse toertocht waar je na afloop nog vrolijk de supermarkt induikt. Dit is de Amstel Gold Race, Nederlands enige antwoord op het geweld van de bergen. Officiële website AGR 240km.
Profiel:
- Afstand: 240 km (ook kortere varianten mogelijk, zoals de 100km)
- Hoogtemeters: 3.000+ m
- Datum: april
- Startlocatie: Valkenburg
- Inschrijving: opent elk jaar in november
Beklimmingen:
- Cauberg: 1,2 km @ 5,8% (max 12%)
- Keutenberg: 1,2 km @ 5,9% (max 22%)
- Eyserbosweg: 1,1 km @ 7,9% (max 18%)
- Gulperberg: 0,7 km @ 8% (max 14%)
- Kruisberg: 0,8 km @ 8,5% (max 12%)
- Loorberg: 1,5 km @ 6% (max 12%)
Oké, misschien is dit geen officiële Gran Fondo, maar voor een Nederlandse wielrenner kan deze niet ontbreken aan de lijst met epische ritten. Het Zuid-Limburgse landschap met zijn eindeloze opeenvolging van korte, steile klimmen creëert een totaal andere uitdaging dan Alpencols, maar is zeker niet minder zwaar.
Waar alpiene Gran Fondo’s draaien om langdurig, constant klimvermogen, vereist de Amstel Gold Race explosiviteit, recuperatievermogen en tactisch rijden. De constante afwisseling tussen klimmen, dalen en draaien over smalle weggetjes maakt het een technisch uitdagend evenement dat perfect past in je seizoensopbouw. Met uitstekende organisatie, professionele bewegwijzering en strategisch geplaatste bevoorradingsposten biedt deze tocht alles wat je van een topklasse evenement verwacht. Bereid je voor op wisselvallig voorjaarsweer en reserveer tijdig accommodatie in de regio.
Les trois Ballons in de Franse Vogezen
Profiel:
- Afstand: ~180 km (ook kortere variant van 90 km)
- Hoogtemeters: 4.000+ m
- Datum: begin juni
- Startlocatie: Luxeuil-les-Bains, Frankrijk (Vogezen)
- Inschrijving: opent januari
Beklimmingen:
- Ballon d’Alsace: 9,1 km @ 6,8% (1.178m)
- Col des Croix: 5,3 km @ 6,1% (675m)
- Ballon de Servance: 11,7 km @ 5,3% (1.216m)
- Grand Ballon: 20,8 km @ 3,1% – langzaam oplopend (1.336m)
- Planche des belles filles

Kenmerken:
- Rustieke charme in het minder bekende Vogezen-gebied
- Goed geasfalteerde wegen met weinig verkeer
- Afwisselend landschap met diepe bossen en open vergezichten
- Uitstekende bevoorradingsposten met regionale specialiteiten
- Minder drukte dan bij de meer bekende Gran Fondo’s
Praktische tips:
- Ideale eerste ‘grote’ Gran Fondo voor Nederlandse wielrenners
- Gematigd klimaat in juni, maar regen is altijd mogelijk
- Minder steile klimmen dan in de Alpen, maar nog steeds uitdagend
- Compact of mid-compact crankstel aangeraden
- Verken de regio met een extra dag voor of na het evenement
Wat is het verschil tussen een Gran Fondo, Sportive en Cyclosportive?
In de wereld van toerfietsen bestaan verschillende termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar toch subtiele verschillen kennen. In Nederland worden deze termen vaak door elkaar gebruikt, en veel grote toertochten zoals de Amstel Gold Race hebben kenmerken van allemaal. Het belangrijkste is niet hoe je het noemt, maar dat je jezelf goed voorbereidt op de specifieke uitdagingen van de gekozen tocht.
Gran Fondo (Italiaanse oorsprong):
- Competitief element met tijdmeting en classificaties
- Vaak prijzen voor algemene rangschikking en leeftijdscategorieën
- Afgesloten of deels afgesloten parcours
- Uitgebreide verzorgingsposten en mechanische ondersteuning
- Typisch tussen 120-200 kilometer
Sportive (Britse traditie):
- Minder nadruk op competitie, meer op persoonlijke uitdaging
- Meestal tijdmeting, maar zonder officiële klassering
- Doorgaans op open wegen met beperkte verkeersregelingen
- Basis verzorging onderweg
- Varieert van 60-180 kilometer
- Vaak met keuze uit verschillende afstanden (kort, middel, lang)
Cyclosportive (Franse traditie):
- Vergelijkbaar met Gran Fondo’s, maar met Franse inslag
- Sterk competitief element met tijdslimieten
- Gebaseerd op of nabij professionele parcoursen (zoals L’Étape du Tour)
- Volledige ondersteuning en bevoorradingszones
- Typisch 100-180 kilometer
Direct aan de slag met trainen voor een Gran Fondo 2025 voor verschillende niveaus
Wil je je goed voorbereiden op een gran fondo en gaan trainen met een trainingsschema? Op Wielerhub bieden we tientallen gratis trainingsschema’s aan die zijn samengesteld voor specifieke doelen. Een gran fondo kun je helemaal op je eigen tempo fietsen, en dus is er geen one-size-fits all schema voor een gran fondo te maken. Check hier al onze trainingsschema’s om er een te vinden die bij jouw specifieke gran fondo en doel past. Je kunt ook altijd een mailtje sturen naar info@wielerhub.nl met informatie over je trainingshistorie en doelen zodat we een uniek schema voor je kunnen maken.
Dat was hem dan! Met deze gestructureerde benadering van je gran fondo-voorbereiding is je kans op succes, ongeacht je niveau of ambitie, bijna 100%. Of je nu mikt op simpelweg finishen of op een toptijd in je leeftijdscategorie, het volgen van een systematisch trainingsplan en deze voorbereiding moet het lukken.