Gratis Zwift Trainingsschema volgen op je Fietstrainer

Zwift Trainingsschema voor beginners

De herfst en winter zijn seizoenen waarin het niet zo aantrekkelijk is om buiten de weg op te gaan. Indoor fietsen via een platform als Zwift biedt dan uitkomst. Zwiften doe je de eerste paar keren voor de lol, maar het gevoel van beter willen worden, ligt al snel op de loer. Een trainingsschema zorgt er voor dat je progressie boekt op je indoor trainer én dat je nog langer plezier houdt in indoor fietsen.

Een trainingsschema op een smart trainer volgen is niet hetzelfde als een trainingsschema op de weg volgen. Binnen fietsen wordt over het algemeen als moeilijker ervaren en écht lange ritten (4u+) zul je niet snel doen op je zolderkamer. Het is daarom van belang om je trainingsschema en je doelen in de winter wat aan te passen. Voor de meeste recreatieve wielrenners ligt de focus in de herfst en winter op behoud van conditie en klaarstomen voor het komende wegseizoen.

We hebben een basis Zwift trainingsschema van zes weken opgesteld welke voor allebei deze doelen ingezet kan worden. Het is een basis en we moedigen je aan om hier gedurende het volgen van het schema een eigen variatie op te maken. Zo wil je misschien meer races voltooien of juist meer duurtraining in het schema opnemen.

Week 0: FTP test via Zwift uitvoeren

Om een trainingsschema op Zwift te kunnen volgen, is het nodig om te weten waar je nu staat. Met een FTP test krijg je precies dit inzicht. Je komt achter de wattages die je kunt wegtrappen. Dit is voor Zwift (samen met je gewicht) de belangrijkste factor om te bepalen hoe hard je fietst op het online platform. Het platform biedt verschillende workouts om je FTP te bepalen. Voer deze uit in de week vóórdat je begint met het Zwift trainingsschema, bijvoorbeeld op de vrijdag of zaterdag voor de start.

Om goed je FTP in Zwift te bepalen, kun je kiezen voor een van de volgende workouts

  • FTP Test (shorter)
  • Ramp Test (Lite)
  • ZADA Power test

Belangrijk: stel na het uitvoeren van de FTP test je FTP goed in op Zwift. De voorgedefinieerde workouts die we in het Zwift trainingsschema afwerken, worden dan automatisch aangepast op je FTP.

Zwift trainingsschema per week

We houden het zo simpel mogelijk. Drie trainingen per week met gemiddeld per week drie uur op de fiets. Twee van de drie trainingen zijn relatief korte, maar explosieve trainingen. De overige trainingen zijn gericht op je duurvermogen vergroten en zullen voornamelijk in zone 2 plaatsvinden.

Week-DagZwift WorkoutTrainingsdoelDuur minutenBeschrijving
0-1FTP testFTP vaststellen45Stel je FTP vast in de week vóórdat je aan de slag gaat met het echte Zwift trainingsschema. Je FTP is van belang voor alle workouts die volgen.
1-1Easy SpinDuurtraining en herstel30Start met een ontspannen rit van 30-45 minuten
1-2All Out BurnDuurtraining en techniek45Focus op kracht en capaciteit rond je 5 minuten efforts. Deze workout is van cruciaal belang voor het verbeteren van je Vo2 max
1-3Zwift Group Ride (Social Ride)Sociale Interactie60Fiets met anderen en maak plezier. Kies een gezellige rit uit via de Zwift Companion App
2-1DevedesetSweet-spot training60Een uur lang rond 90% van je FTP. Pittig, maar heel waardevol.
2-2Easy SpinDuurtraining en herstel30Start met een ontspannen rit van 30 min
2-3Zwift raceRace simulatie45Kies een Zwift race uit via de Zwift Companion App. Ervaar hoe het is om in een peloton te strijden om je plek. Kies de categorie die past bij jouw niveau.
3-1What goes up, must come downVerhogen FTP60Vijf stevige intervallen in een relatief lange training
3-2Pedalling drillsDuurtraining en techniek30Focus op manier van fietsen en verbeter je pedaalslag
3-3#8Vo2-max verhogen60Meerdere korte intervallen boven je FTP. Zuurtstof is je beste vriend
4-1Easy spinDuurtraining en herstel30Start met een ontspannen rit van 30-45 minuten
4-2Uphill BattlePiek vermogen verbeteren60Meerdere korte inspanningen richting je maximale vermogen. De workout wordt zwaarder naarmate deze vordert. Hou vol!
4-3Zwift Group Ride (Social Ride)Sociale Interactie60Fiets met anderen en maak plezier. Kies een gezellige rit uit via de Zwift Companion App
5-1DevedesetSweet-spot training60Een uur lang rond 90% van je FTP. Pittig, maar heel waardevol.
5-2What goes up, must come downVerhogen FTP60Vijf stevige intervallen in een relatief lange training
5-3#8Vo2-max verhogen60Meerdere korte intervallen boven je FTP. Zuurtstof is je beste vriend
6-1Pedalling drillsDuurtraining en techniek30Focus op manier van fietsen en verbeter je pedaalslag
6-2Easy SpinDuurtraining en herstel45Start met een ontspannen rit van 45 min
6-3Zwift raceRace simulatie60Race day! Na twee relatief rustige trainingen, is het tijd om de inspanningen van de afgelopen week te laten gelden in een race van 60 minuten.
7-1FTP testFTP vaststellen45Aan het begin van het schema heb je een FTP test uitgevoerd. Nu is het moment om te zien hoeveel sterker je in zes weken bent geworden. Begin uitgerust aan de FTP test en zorg voor gelijke omstandigheden als de FTP test van week 0.

De juiste workout selecteren in Zwift

In het Zwift trainingsschema is zijn verschillende Zwift Workouts opgenomen. Dit zijn workouts die voorgeprogrammeerd in Zwift aanwezig zijn. Het enige wat je hoeft te doen is je FTP goed invullen en de juiste workout te zoeken. De blokken die je te zien krijgt, worden aangepast op basis van je FTP. De weerstand van je fietstrainer past zich hier automatisch op aan door de zogheten ERG-modus. Je hoeft tijdens de workout dus niet te schakelen en de juiste versnelling te zoeken, dit doet Zwift samen met je fietstrainer automatisch.

Als je tijdens de workout het gevoel hebt dat deze té licht of juist té zwaar is, kun je via de Zwift Companion app de intensiteit bijstellen. Zo kun je alle komende blokken met bijvoorbeeld 5% lichter maken zodat je de workout kunt afmaken en daarna ook nog normaal kunt lopen.

De workouts die in het Zwift trainingsschema zijn openomen zijn: FTP Test, All out Burn, Devedeset, What goes up must come Down, Pedalling Drills, #8 en Uphill Battle.

Meedoen aan een Zwift Race

Zwift race selecteren in de Companion app als onderdeel van Zwift trainingsschema

Zwift races zijn een unieke tak van deze e-sport. Op de weg kun je niet zomaar meedoen aan een echte wedstrijd, maar op Zwift is dat wel mogelijk. Via de interface van Zwift of via de Companion app kun je je inschrijven voor een race. Op deze manier kun je meemaken hoe hectisch het in een echte wedstrijd soms is. Ga je wel of niet mee als iemand opeens heel hoge wattages begint te trappen?

De hele dag door starten verschillende Zwift races. Je kunt hieraan meedoen als de race geschikt is voor jouw categorie (A t/m D). Deze categorieën zijn gebaseerd op verschillende FTP niveaus. Dit wijst zich automatisch doordat je niet mee kunt doen binnen een categorie die onder het niveau van je eigen categorie valt. In de Zwift Companion app kun je filteren binnen de Events zodat je alleen races in de beschikbare events ziet.

Ná het rijden van een Zwift race kun je je resultaat verder analyseren via ZwiftPower. Races zijn dé manier om je ranking op ZwiftPower te verbeteren!

Starten met het Zwift Trainingsschema

Enthousiast geworden? Dat waren wij ook na het volgen van dit trainingsschema. Een smart trainer is essentieel om het Zwift trainingsschema te volgen. Zonder slimme fiets trainer zoals een Zwift Hub of Wahoo Kickr Core kun je de workouts niet makkelijk voltooien!