Zwift Hub One vs Wahoo Kickr Core: virtueel of toch handmatig schakelen?

Zwift is het bekendste virtuele platform voor wielrenners. De Zwift Hub One is de fiets trainer van Zwift. De ontwikkeling rond deze smart trainer staat niet stil. In oktober 2023 lanceerde Zwift de nieuwste versie waarbij virtueel geschakeld wordt via de Zwift Cog en Zwift Click. Wahoo is jarenlang een van de marktleiders in fietscomputers en toebehoeren. De Smart trainers van Wahoo zijn sinds de opkomst van indoor fietsen toonaangevend voor de gehele markt. We vergelijken de belangrijkste kenmerken van de Zwift Hub One en de Wahoo Kickr Core.

Zwift Hub One inclusief Zwift cog en Zwift click
Wahoo Kickr Core

Prijs
€599 inclusief Zwift Cog/Click en Zwift abonnement

Installatie
Fluitje van een cent

Specs
1800 Watts
4,7 kilo vliegwiel
16% simulatie
-/+ 2,5% precisie
52 dB op 250 watts, geen geluid bij schakelen

Compatibiliteit
Bluetooth, ANT+, alle virtuele platforms

Prijs
€569

Installatie
Kost wat pogingen

Specs
1800 Watts
5,4 kilo vliegwiel
16% simulatie
-/+ 2% precisie
58dB, wel geluid bij schakelen

Compatibiliteit
Bluetooth, ANT+, alle virtuele platforms

Prijs vergelijking Zwift Hub en Wahoo Kickr Core

De Zwift Hub One (zoals de smart trainer inmiddels heet) is alleen te koop via de officiële Zwift website voor €599. Naast de smart trainer krijg je een jaar abonnement van Zwift en de Zwift Cog en Zwift Click bijgeleverd. Tot oktober 2023 leverde Zwift alle trainers met een geïnstalleerde casette naar keuze. Vanaf oktober is dit dus vervangen door één tandwiel (de cog) met daarbij de mogelijkheid om virtueel te schakelen (via de click).

TIP: De Zwift Hub is ook nog steeds met een gewone casette te gebruiken. Vanaf oktober 2023 moet je deze er zelf bij kopen.

De Wahoo Kickr Core is via verschillende webshops te koop voor €569. Deze trainer wordt exclusief een abonnement op een virtueel platform en schakel mogelijkheid geleverd. Je dient dus zelf nog een casette aan te schaffen en te installeren op de Wahoo fiets trainer. Als je van plan bent om gebruik te maken van een ander virtueel platform dan Zwift, is de Wahoo Kickr Core onderaan de streep net wat goedkoper.

Installatie

Zwift Hub installatie en onderdelen die worden bijgeleverd uitgestald op houten vloer

Als we het hebben over gemak van installeren, is de Zwift Hub duidelijk de winnaar. Zwift heeft dit proces naar een net iets hoger plan getild door bijvoorbeeld kleuren te gebruiken op de verschillende onderdelen, zodat het haast onmogelijk is om iets verkeerd vast te maken. De Zwift Hub inclusief casette komt in de doos met reeds gemonteerde casette. De Zwift Hub One (dus met Cog) komt met het enkele tandwiel als los onderdeel. Het monteren hiervan is echter snel gebeurd.

Andere keuzes die gemaakt moeten worden, zoals het bepalen van de adapter die correspondeert met de lengte van je naaf, worden je uit handen genomen. Met bijgevelerde liniaal (karton) voorkom je fouten bij het kiezen van de juiste breedte. Mocht je er toch nog niet uitkomen, biedt Zwift instructievideos die dit nog eens uitleggen. Het installeren van onze eerste Zwift Hub duurde 14 minuten en 23 seconde (officieel getimed). Dit is inclusief het verbinden van de smart trainer aan Zwift.

Het installatieproces van de Wahoo Kickr Core verloopt over het algemeen net iets minder soepel, maar is ook niet direct moeilijk te noemen. De handigheidjes die bij de Zwift Hub worden meegeleverd mis je wel. Voor iemand die nog niet vaak een wiel heeft vervangen kan het best onwennig zijn om hier opeens mee aan de slag te gaan. Het laatste wat je wilt is natuurlijk dat je begint met indoor fietsen, en blijkt dat je onderdelen verkeerd heb geïnstalleerd.

Specs van de Zwift Hub vs Specs van de Wahoo Kickr Core

Samen met de prijs de belangrijkste factoren voor de afweging voor een bepaalde fiets trainer: de specs.

Zwift Hub One
1800 Watts
4,7 kilo vliegwiel
16% simulatie
-/+ 2,5% precisie
52 dB op 250 watts, geen geluid bij schakelen

Wahoo Kickr Core
1800 Watts
5,4 kilo vliegwiel
16% simulatie
-/+ 2% precisie
58dB, wel geluid bij schakelen

Qua maximale vermogen doen de twee fietstrainers niet aan elkaar onder: 1800watt. De klassieke Zwift Hub (met casette) liep wel eens tegen problemen aan bij de combinatie van hoge wattages (1000+) en een te laag geschakelde versnelling. Dit probleem is opgelost met de introductie van de Zwift Cog. De Wahoo Kickr lijn staat al jarenlang bekend om hele degelijke prestaties te leveren en net wat accurater te zijn dan de concurrentie. Dit is ook terug te zien in de precisie, waarbij Wahoo Kickr Core een maximale foutmarge van 2% noteert tegenover 2,5% bij de Zwift Hub One.

Er bestaat een klein verschil in gewicht van het vliegwiel van beide smart trainers. Doorgaans is het zo dat een zwaarder vliegwiel zorgt voor een meer natuurlijke ervaring op een indoor trainer. Het verschil tussen beide trainers (700 gram) is merkbaar voor de doorgewinterde indoor wielrenners. Echter, voor de meeste stervelingen onder ons is er geen verschil voelbaar tussen de 4,7kg van de Zwift Hub One en de 5,4kg van de Wahoo Kickr Core. Ook in maximaal vermogen of maximaal gesimuleerde helling (16%) ontstaat hierdoor geen verschil.

Als laatste punt van vergelijking: het geluid van beide smarttrainers. Niet zo zeer welk geluid ze maken, maar hoe hard dit geluid is. Het meeste geluid dat wordt geproduceerd tijdens een indoor rit, komt van de aandrijving en niet zo zeer van de trainer zelf. Hoe soepeler de ketting, voorbladen en casette lopen, hoe minder geluid je Zwift set-up zal maken. Schakelen is een moment waarop de aandrijving het meeste geluid produceert. Op dit gebied heeft de Zwift Hub One dus een klein voordeel, omdat mechanisch schakelen niet meer aan de orde is door de Zwift Cog.

Compatibiliteit

Beide smart trainers zijn te verbinden met alle virtuele platformen zoals Zwift en Rouvvy. Daarnaast zijn zowel de Zwift Hub als de Wahoo Kickr Core te verbinden met verschillende soorten hardware, zoals een hartslagmeter en cadansmeter. Hierin doen de smart trainers dus niet aan elkaar onder.

Qua compatibiliteit is één verschil aan te merken. De Cog (enkel tandwiel) van de Zwift Hub die virtueel schakelen mogelijk maakt, is alleen te gebruiken met Zwift als virtueel platform. Dit komt doordat het schakel mechanisme (Zwift Click) in contact staat met de Zwift app en niet direct met de smart trainer. Hiermee bestaat de kans dat Zwift zich minder aantrekkelijk maakt als het aankomt op het kopen van een smart trainer. Als je er dus voor kiest om de Zwift Hub One te kopen, heb je twee opties:

  1. Indoor fietsen kan alleen via Zwift
  2. Los een casette bijkopen en deze zelf op je Zwift Hub zetten

Conclusie

Uit de vergleijking blijkt dat de twee smart trainers enorm aan elkaar gewaagd zijn. De Zwift hub biedt voor een net wat lagere prijs vergelijkbare prestaties als de Wahoo Kickr Core. De Zwift Cog + Zwift Click combinatie zorgt er voor dat een indoor rit net wat minder geluid produceert. De Wahoo Kickr Core biedt dan weer net meer gewicht in het vliegwiel en meer precisie als het aankomt op het meten van de wattages.

Beide indoor trainers doen eigenlijk niet veel voor elkaar onder. Als je aan de slag wilt gaan met indoor training, ben je in onze ogen met de Zwift Hub One net wat beter uit dan met de Kickr Core. Zeker voor beginnende indoor wielrenners is dit de perfecte match!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *