Beste isotone sportdrank voor wielrenners in 2024

Isotone sportdrank is niet meer weg te denken uit het moderne wielrennen. Zowel de profs als recreanten vullen hun bidon met poeders en tabletten om tijdens een rit voldoende energie, maar ook zouten en mineralen binnen te krijgen. Sportdranken worden door veel verschillende merken aangeboden. Niet iedere soort sportdrank is goed geschikt voor wielrennen. We nemen de beste isotone sportdranken van dit moment met je door zodat je goed voorbereid de weg op kan!

Wat maakt een sportdrank isotoon?

Een sportdrank wordt als isotoon beschouwd wanneer het een vergelijkbare concentratie aan opgeloste deeltjes (osmolaliteit) heeft als lichaamsvloeistoffen, zoals bloed. Dit betekent dat de concentratie van suikers, elektrolyten en andere stoffen in de drank overeenkomt met die in het lichaam, waardoor het gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen.

Koolhydraten en elektrolyten

Isotone sportdranken bevatten een mix van koolhydraten en elektrolyten, zoals natrium, kalium en magnesium. Deze ingrediënten helpen niet alleen bij het aanvullen van verloren vocht, maar ook bij het behouden van een juiste balans van mineralen in je lichaam, die cruciaal is voor spierfunctie en prestaties tijdens het fietsen. Een isotone sportdrank heeft een hoog koolhydraatgehalte (vaak meer dan 90%) waarvan een deel suikers.

De beste isotone sportdranken voor wielrenners

Wat de beste isotone sportdrank voor jou is wordt deels bepaald aan de hand van de kwaliteit (verhouding van voedingswaarden) en deels door persoonlijke voorkeur. De sportdranken komen in veel verschillende smaken, en de een zal je beter liggen dan de ander. De volgende isotone sportdranken zijn allemaal kwalitatief zeer goed, dus de hoogtste tijd om er een aantal te proeven. We nemen ze in willekeurige volgorde door.

Amacx Isotonic drink

Amacx isotone sportdrank in de smaak citroen

Amacx is inmiddels meer dan 10 jaar aanwezig in de wereld van wielrennen en heeft het vertrouwen van de grootste Nederlandse wielerploeg gewonnen. De sportvoeding, waaronder de isotone sportdrank, van Visma | Lease a Bike wordt verzorgd door Amacx. Dit laat wel zien dat dit merk en de sportvoeding van hoge kwaliteit is.

Amacx biedt de Isotonic sportdrink in drie smaken aan: citroen, bosvruchten en grapefruit. De sportdrank bevat per 100 gram (in poedervorm) 97 gram koolhydraten waarvan 32 gram suikers. Daarnaast zijn magnesium en natrium toegevoegd zodat je lichaam vocht goed kan blijven vasthouden. De poeder van deze sportdrank lost heel goed op, waardoor je in een handomdraai een goede sportdrank in je bidon hebt zitten.

Het mooiste van de sportdrank van Amacx is de prijs. Een pot van 1 kilo, goed voor ongeveer 32 bidonnen, heb je voor net iets minder dan €25 in huis. Eén bidon kost dus maar €0,78 en geeft je tijdens je rit veel energie. De potten zijn ook in varianten van 2 kilo te koop, waardoor de prijs per bidon nog minder is (€0,46). Deze potten zijn echter niet altijd verkrijgbaar.

Maurten Drink Mix 320

Maurten Dink mix 320

Er zijn energiedranken en er zijn energiedranken. Wat betreft Maurten 320 is dit een echt stevige sportdrank. Met 80 g koolhydraten per portie van 500 ml, levert het een flinke klap aan energie op, ongeveer twee keer zoveel verteerbare koolhydraten per portie als de meeste andere drankmixen. Dit is dus wel iets waar je maag op voorbereid moet zijn.

Zoals Maurten uitlegt op haar website: “Wanneer gemengd met water, heb je een vloeibare koolhydraatsportdrank met een hoge concentratie maltodextrine en fructose. De sportdrank verandert onmiddellijk in hydrogel in de zuurgraad van de maag. De hydrogel maakt een soepele transport van de drank door de maag naar de darm mogelijk, waar het water, zout en koolhydraten worden geabsorbeerd”.

De 320 variant van Maurten kan vrij heftig zijn maar biedt qua voedingswaarde in een sportdrank veel van het goede. Om een bidon te vullen met deze sportdrank ben je €3,14 kwijt, maar dan heb je wel de hoogste kwaliteit. Tijdens een fietsrit is het van belang om sportdrank met sportvoeding te combineren. Je maag zal hier ook erg blij mee zijn. Mede om die reden bestaat ook de Maurten Drink Mix 160. Minder heftig en ook iets goedkoper per bidon (€2,25)

Science in Sport(SiS) Go energydrink

Science in Sport isotone sportdrank in de smaak sinaasappel

De volledige naam van deze sportdrank is SiS Electrolyte Isotonic sport drink. Een hele mond vol dus, en precies waar we naar op zoek zijn. De sportdrank van SiS biedt zowel energie in de vorm van een isotone sportdrank en bevat daarnaast elektrolyten om je mineralenhuishouding op peil te houden. Voordeel van deze isotone sportdrank is dat hij in vier verschillende smaken verkrijgbaar is (citrus, sinaasappel, tropical en zwarte bes) maar hij lost niet supergoed op in je bidon. Goed schudden dus vóór en tijdens je fietsrit.

De hoeveelheid suiker (voornamelijk fructose) is relatief laag, 17 gram per 100 gram SiS Go. Met deze isotone sportdrank zul je dus wat meer koolhydraten moeten halen uit vaste voeding. Eén bidon vullen met de Sis Go isotone sportdrank kost ~€0,95.

Decathlon ISO+ sportdrank

ISO+ isotone sportdrank van Decathlon in de smaak aardbei/kers

De isotone sportdrank hierboven besproken zijn grote namen in de wereld van sportvoeding. Zoals bij veel zaken het geval is, biedt ook Decathlon een goede optie tegen een scherpe prijs. De ISO+ isotone sportdrank van Decathlon is relatief gezien goedkoper (~€0,52 per bidon) maar biedt qua samenstelling net wat minder. De sportdrank bestaat voor bijna de helft uit suiker. Dit is niet per definitie slecht (want veel energie), maar kan vooral tijdens lange ritten lastig te verteren zijn voor je maag. Advies hierbij is om tijdens het maken van de sportdrank iets minder poeder in je bidon te doen dan voorgeschreven.

De poeder wordt geleverd in grote zakken van 2 kilo. Dit is een van de redenen waardoor de prijs per bidon lekker laag kan blijven. ISO+ is in drie smaken verkrijgbaar; sinaasappel, citroen en aarbeid/kers.

Beste prijs/kwaliteit verhouding isotone sportdrank

Lang verhaal kort, voor ons is Amacx Isotonic drink de duidelijke winnaar als het aankomt op prijs én kwaliteit. De isotone sportdrank van Amacx lost goed op, biedt langdurige energie en is per bidon goed betaalbaar in vergelijking met andere aanbieders. De samenstelling van Amacx zorgt voor zowel energie in de vorm van langdurige koolhydraten als suikers én bevat toegevoegde elektrolyten om je vochtbalans op peil te houden.

Isotone sportdrank in poedervorm

Sportdranken die je zelf moet aanmaken, zoals de dranken hierboven beschreven, komen in verschillende vormen. De poedervorm is de meest voorkomende en is bedoeld om thuis in water op te lossen. Je bereidt je bidons dus thuis voor vóórdat je de weg op gaat. Als je bidon met isotone sportdrank leeg is, kun je deze onderweg opnieuw vullen, maar dan met water.

Isotone sportdrank in tabletvorm

Naast isotone sportdrank in poedervorm bieden een aantal fabrikanten ook tabletten aan. Deze tabletten kun je gemakkelijk meenemen op de fiets om een halverwege je rit opnieuw een bidon met isotone sportdrank te maken. In zo een tablet zitten middelen om een goede vaste vorm te krijgen. Dit lost dus iets minder goed op in je bidon, maar geeft wel de mogelijkheid om tijdens je rit isotone sportdrank klaar te maken.

Bekende aanbieders van deze tablette zijn Isostar (Powertabs) en SiS (Go Hydro elektrolyten tabs).

Meer weten over voeding en hydratatie voor wielrenners?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *