Zelf Shimano SPD-SL schoenplaatjes afstellen

Het correct afstellen van je schoenplaatjes is essentieel voor comfort en prestaties tijdens het fietsen. Dit artikel biedt een eenvoudige stapsgewijze handleiding om je te helpen bij het afstellen van je schoenplaatjes voor een optimale fietservaring. In vijf stappen stel je je Shimano SPD-SL schoenplaatjes goed af.

Wat zijn SPD-SL schoenplaatjes?

Gele Shimano SPD-SL schoenplaatjes op wielrenschoenen van Bontrager gemonteerd

De schoenplaatjes van Shimano, van het type SPD-SL, zijn de meestgebruikte schoenplaatjes door wielrenners. Met deze plaatjes klik je vast in de pedalen van je racefiets. Ze zorgen er dus voor dat je echt vastzit aan je fiets en dat je meer (en makkelijker) kracht kan overbrengen op de pedalen. Als je voor het eerst gaat wielrennen met deze plaatjes, zul je merken dat je automatisch veel harder fietst dan daarvoor. Voor velen is de eerste keer fietsen met Shimano SPD-SL plaatjes eng, omdat men bang is niet op tijd uit te kunnen klikken voor bijvoorbeeld een stoplicht.

De schoenplaatjes van Shimano komen in drie varianten. De gele variant (zie afbeelding) is de standaard en wordt door de meeste wielrenners gebruikt. Daarnaast biedt Shimano de rode en blauwe varianten. Het verschil tussen de kleuren schoenplaatjes zit in de hoeveelheid speling die je hebt terwijl je ingeklikt zit. Met de gele schoenplaatjes heb je relatief gezien de meeste speling, wat voor een fijnere rijervaring zorgt.

Stap 1: Kies de juiste schoenplaatjes voor jouw schoenen

Zorg ervoor dat je schoenplaatjes geschikt zijn voor je type pedalen. Kijk naar de compatibiliteit tussen de schoenplaatjes en de pedalen om een soepele en veilige werking te garanderen. Shimano SPD-SL passen op bijna elke fietsschoen. De gele plaatjes van Shimano zijn de meest gebruikte, dus als aanbieder van fietsschoenen wil je hier mee kunnen samenwerken.

Wil je er zeker van zijn dat jouw schoenen geschikt zijn voor Shimano SPD-SL schoenplaatjes? Check dan onder op je schoen of er drie gaatjes zichtbaar zijn zoals in de afbeelding hieronder. Deze drie gaatjes komen overeen met de bevestiging van de SPD-SL plaatjes.

Shimano SPD-SL schoenplaatjes afstellen met de driepunts bevestiging

Stap 2: Zoek de natuurlijke positie van je voet

Om je schoenplaatjes goed af te stellen, is het belangrijk eerst de basispositie vast te stellen. Deze positie is voor veel wielrenners al de ideale afstelling. Mocht je na verloop van tijd toch aanpassingen willen maken, is het goed om dit altijd vanuit de basispositie te doen. Om je schoenplaatjes in de basispositie te monteren doe je het volgende:

  • Trek je schoen zonder sok aan en plaats je voet comfortabel in de schoen.
  • Markeer de 1e metatarsale kop en de 5e metatarsale kop (de bult aan de binnen- en buitenkant van de voet) aan de zijkant van de schoen.
  • Teken een lijn over de zool van de schoen tussen deze twee markeringen. Als je liever niet direct op je schoen tekent óf de lijn niet goed kunt zien, kun je de onderkant met bijvoorbeeld schilderstape afplakken.
  • Plaats het midden van het schoenplaatje op deze lijn – schoenplaatjes hebben meestal kleine markeringen aan de zijkant om het midden van het schoenplaatje aan te geven.

Stap 3: Positioneer de schoenplaatjes op je schoenen

Zodra je de basispositie hebt gevonden en je het schoenplaatje op je schoen hebt gelegd, kun je de drie bijgeleverde schroefjes er bijpakken. Draai de schroefjes in de schoen maar maak ze nog niet helemaal vast. Op die manier kun je nog een laatste keer de plaatjes goedzetten.

TIP: maak de schroefjes beetje bij beetje vast. Als je één schroefje direct helemaal vastdraait, is de kans groot dat het schoenplaatje beweegt en je deze niet meer in de juiste positie bevestigt.

Stap 4: Bevestig het schoenplaatje van je andere schoen

Als je één schoen hebt gehad, lijkt het een kwestie van de stand kopiëren. Toch is dat niet helemaal waar. De stand van je voeten kan van elkaar verschillen, waardoor het nodig is om de schoenplaatjes verschillende te positioneren.

Het is dus aan te raden om stappen 2 en 3 voor je andere voet te herhalen. Op die manier heb je beide schoenplaatjes in de basispositie afgesteld.

Stap 5: Test en pas aan indien nodig

Maak een proefrit om te controleren of de schoenplaatjes goed zijn afgesteld. Let op eventuele ongemakken of vreemde bewegingen tijdens het trappen. Indien nodig kun je de positie van de schoenplaatjes aanpassen totdat je de ideale afstelling hebt bereikt. Mocht je beschikken over een indoor trainer, is dat ook een goede manier om je schoenen te testen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je gemakkelijk je schoenplaatjes afstellen voor een comfortabele en efficiënte fietservaring. Neem de tijd om de positie van je schoenplaatjes nauwkeurig af te stemmen, want een kleine aanpassing kan een groot verschil maken in je prestaties op de fiets en het voorkomen van blessures.

Shimano SPD-SL schoenplaatjes kopen

Schoenplaatjes zijn niet duur maar hebben we veel effect op je ervaring tijdens het wielrennen. De meeste lokale fietsenwinkels verkopen in ieder geval de gele Shimano SPD-SL schoenplaatjes. €20 is een normale prijs als je de plaatjes koopt bij een fietsenwinkel. Online zijn de plaatjes iets goedkoper verkrijgbaar: €15

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *