Een paincave is dé plek waar je je in het zweet werkt op je indoortrainer. Het is natuurlijk een ludieke zinspeling op een mancave, maar is niet uitsluitend voor mannen bedoeld. Steeds meer vrouwen stappen op de racefiets en dus ook op de indoortrainer. Alleen een indoortrainer is nog niet genoeg om lekker te kunnen fietsen. Je paincave goed inrichten heeft dus veel invloed op je ervaring op apps als Zwift, Rouvy of MyWhoosh. We duiken in de onderdelen van een perfecte paincave!
Een indoortrainer gekocht, wat nu?
Het Nederlandse weer is niet altijd even lekker om buiten te gaan fietsen. Na lang wikken en wegen heb je de juiste indoor trainer uitgekozen die past bij jouw doelen. Het maakt niet uit of het een direct-drive trainer is of een wheel-on trainer, hij moet een mooi plekje in huis krijgen (of in de garage). Met alleen een fiets en een indoor trainer ben je er nog niet helemaal. Met een paar extra accessoires kun je een paincave inrichten waar je veel uren kunt doorbrengen zonder dat de indoor training gaat vervelen.
Om het indoor trainen leuker te maken, kiezen de meeste wielrenners voor een applicatie voor indoor fietsen. De bekendste van deze applicaties is Zwift (Zwiften is zelfs een werkwoord onder wielrenners), maar er zijn ook steeds meer concurrenten te vinden. Sommige van deze concurrenten bieden hun applicatie gratis aan om marktaandeel te winnen. Meer informatie over Zwift en de andere applicaties hebben we in dit artikel op een rijtje gezet. Hier gaan we dieper in op de fysieke locatie; de paincave!
Hoeveel ruimte heb je nodig voor een paincave?
Een indoortrainer, of het nu een direct-drive variant of wheel-on variant is, neemt al snel 2 vierkante meter in beslag (2 meter lang, 1 meter breed). Dit is dus de minimale ruimte die je nodig hebt op een paincave in te richten. Het is aan te raden om in ieder geval een ventilator, scherm en fietsmat voor de vloer toe te voegen in je paincave. Met die nodige toevoegingen is het aan te raden om in ieder geval 2,5 meter x 1,5 meter beschikbaar te stellen voor je set-up. Op- en afstappen is dan ook niet zo een gedoe. De basis van een paincave ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
Wil je een ultieme set-up voor je indoortrainer creëren? Dan kun je met 2,5 meter x 1,5 meter nog steeds een heel eind komen, met de juiste inrichting. Een tweede ventilator kan lekker zijn om tegelijkertijd je bovenlichaam en je onderlichaam te koelen. Met een extra tafel voor je Zwift set-up heb je ruimte voor extra eten en drinken zonder dat je hoeft af te stappen. Daarnaast kan je er makkelijk een scherm, tablet of telefoon op kwijt en is alles binnen handbereik.
Als je echt uit wilt pakken hang je een tv-scherm aan de muur op voor je neus en gebruik je een tablet op de tafel om een filmpje te kijken. Een manier om muziek af te spelen via een goede box maakt het helemaal af. De ultieme paincave ziet er dan als volgt uit waarbij de tafel zowel voor als naast de set-up kan komen.
Ventilatie
Genoeg ventilatie is uiterst belangrijk in je paincave. Als je een tijdje binnen op de fiets zit, dan wordt het vanzelf heel warm. Binnen is er geen sprake van rijwind waardoor je afkoelt tijdens je fietsrit en in huis is het over het algemeen een aangename temperatuur. Een raam openzetten tijdens het je indoor fietsrit is lekker, maar koelt nog niet genoeg af. Hier is een makkelijke oplossing voor gevonden; een ventilator!
Een kleine ventilator op je bovenlichaam gericht geeft al veel verkoeling. Een relatief simpele en goedkope ventilator die goede verkoeling biedt is de Honeywell HT900E. Uit een vergelijking tussen meerdere ventilatoren komt deze goed naar voren op zowel prijs als kwaliteit. Twee van deze ventilatoren maakt de paincave helemaal af, zodat je zowel je boven- als onderlichaam kunt verkoelen met de verschillende standen van de ventilator.
Scherm voor indoortraining
Een scherm is onmisbaar tijdens indoor fietsen. Het best werkt een tv-scherm, laptop of tablet. Zo een scherm voor indoor fietsen heeft twee mogelijke functies:
- Het draaien van een applicatie zoals Zwift of MyWhoosh. Als je een gestructureerde training gaat afwerken, zijn de aanwijzingen van de applicaties onmisbaar. Deze geven bijvoorbeeld aan op hoeveel watt je voor een bepaalde tijd moet trappen.
- Een film of serie afspelen waarmee je de verveling op de fiets tegen gaat. Als je op een ‘groot’ scherm een film afspeelt, kun je de indoor training applicatie op een tablet of telefoon draaien en die voor je neus zetten. Bij Zwift kun je via de Companion app je telefoon als tweede scherm gebruiken voor de aanwijzingen, terwijl je de applicatie zelf op een laptop draait.
Beschermen van vloer en fiets in een paincave
Binnen fietsen is garantie voor veel zweetverlies. Om je vloer te beschermen kun je gebruik maken van een fietsmat. Naast bescherming van je vloer zorgt het ook nog voor demping van het geluid wat van je fiets afkomt. Buren en eventuele huisgenoten hebben op die manier minder/geen last van jouw inspanningen.
Fietsmatten komen in veel verschillende maten en diktes. Belangrijk om op te letten is de lengte van een fietsmat (minimaal 150cm) zodat je volledige set-up er op past en de dikte. De dikte van de mat bepaalt in grote mate hoeveel demping het geeft. Zweet opvangen doen alle matten die worden aangeboden heel goed. Uit onze vergelijking van verschillende fietsmatten scoort de beschermmat van VirtuFit goed op prijs en kwaliteit!
Je zweet is niet alleen gevaarlijk voor de vloer onder je set-up, maar ook voor je fiets zelf. Het kan de lak en de aandrijving (ketting en cassette) aantasten door al het zout wat valt. Dit kan grotendeels worden opgevangen met een kleine handdoek. Als je écht veel zweet kun je een speciale driehoekige zweetdoek gebruiken. Deze doek wordt aan het stuur en zadel gemonteerd zodat het al je druppende zweet opvangt.
Overige accessoires
Met een scherm, ventilator en beschermmat is je paincave volledig operationeel. Je kan oneindig veel kilometers maken in virtuele werelden van bijvoorbeeld Zwift of MyWhoosh. Toch kan je je set-up altijd blijven aanpassen en verbeteren naar eigen wens. Accessoires die je kunt overwegen om aan te schaffen zijn bijvoorbeeld:
- Een dedicated tafel zodat je al je eten en drinken en telefoon binnen handbereik kan leggen
- Een tweede ventilator om boven- en onderlichaam te kunnen koelen
- Een goede muziek installatie om de een paar echte knallers af te spelen
Meer weten over indoor training? Bekijk alles over indoor fietsen!