Niet iedere wielrenner stapt altijd met een even goed humeur op de racefiets. Voor de een is Nederland het perfecte land om te wielrennen, voor anderen is het een echte uitdaging om zichzelf weer op zijn/haar stalen ros te hijsen. Voordat we in Nederland lekker kunnen gaan fietsen, moeten Pasen en Pinksteren op dezelfde dag vallen. Om plezier in wielrennen te krijgen en te houden, zijn er nogal wat zaken waar aan gedacht moet worden.
Het weer
Het weer speelt de grootste rol als het gaat om het comfort tijdens het fietsen. Het is belangrijk om te controleren of er geen slecht weer op komst is, zoals regen, onweer of harde wind. Als het weer slecht is, kan het beter zijn om het fietsen uit te stellen of binnen te trainen. Op de gemiddelde telefoon van een wielrenner staan 4 weer apps geïnstalleerd. Alle apps worden nauwlettend in de gaten gehouden om te bepalen of er wel/niet gefietst kan worden.
Niet te vergeten zijn de Whatsapp berichten die naar vrienden worden verstuurd om hun mening over het weer te checken. Gaat het wel regenen of blijft het toch droof? Draait de wind halverwege je rit? In Nederland weet je het maar nooit. Een beetje vooruitzicht op kou, regen of wind kan er al voor zorgen dat je toch lekker op de bank blijft zitten in plaats van op de fiets.
De zin ‘er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding’ gaat voor wielrenners dan ook maar deels op. Ja, je kunt je goed kleden tegen de regen met bepaalde regekleding en overschoenen, maar dit zorgt er niet voor dat je fiets ook mooi schoon blijft.
Met deze AI gestuurde fietsweervoorspelling heb je nog maar één weerapp nodig en kun jij de decision maker van je vrienden worden!
De eerste stap
Zoals bij zoveel sporten en hobby’s, is het eerste begin het lastigst. Iedereen is bekend met de sport wielrennen, van bijvoorbeel de Tour de France, maar niet iedereen stap ook daadwerkelijk op de fiets. Om erachter te komen of je wielrennen écht leuk vindt, moet je eigenlijk al gelijk over een (dure) racefiets beschikken. Het gevoel van wielrennen komt niet tot zijn recht op een spinningfiets of een hometrainer.
Er zit dus niks anders op dan een fiets van vrienden of familie lenen. Het is ook steeds vaker mogelijk om een racefiets te huren. Op die manier kun je wel ervaren wat het is om plezier in wielrennen te hebben, maar hoef je hier nog niet je spaarrekening voor te plunderen.
De fiets
Daar hebben we hem dan eindelijk. Om te fietsen, heb je een fiets nodig. Voordat je gaat fietsen, is het belangrijk om je fiets goed te controleren. Controleer of de banden voldoende opgepompt zijn, of de remmen goed werken en of de ketting gesmeerd is. Een goed onderhouden fiets is belangrijk voor een veilige en comfortabele rit.
Maar wat als een van die factoren niet in orde is? Bijvoorbeeld een versleten achterband of een piepende ketting? Blijf je dan op de bank thuis zitten, wachtend tot het op magische wijze wordt verholpen? Natuurlijk niet, je slaat je trainingsrit over en spendeert een paar uurtjes aan onderhoud aan je fiets!
De route
De route: Het is belangrijk om vooraf een route te plannen en te controleren. Dit kan bijvoorbeeld via een app zoals Strava of Google Maps. Het is ook belangrijk om te controleren of er wegwerkzaamheden zijn of dat er wegen zijn afgesloten. Zo kun je voorkomen dat je tijdens het fietsen voor onverwachte obstakels komt te staan.
De kleding
Tja, voor elke sport heb je weer andere kleding. In de winter zijn een lange fietsbroek en een fietsshirt met lange mouwen onmisbaar. In de zomer slaat het weer door de andere kant op en wil je het liefst zo min mogelijk kleding aan.
Het allerbelangrijkste aan je fietskleding blijft toch wel de fietsbroek. We kunnen zelfs stellen dat je nooit zou moeten besparen op een fietsbroek. Zeker als je graag lange fietsritten maakt, is de zeem in je fietsbroek van levensbelang. Met een fietsbroek van €40 van de Decathlon ga je geen gran fondo uitrijden!
Veiligheid op de fiets
Veiligheidsuitrusting: Het is belangrijk om te controleren of je de juiste veiligheidsuitrusting hebt voordat je gaat fietsen. Dit omvat een helm, reflecterende kleding en eventueel verlichting. Dit verhoogt niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers.
Voeding en hydradatie
Voeding en hydratatie: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voeding en hydratatie hebt voor en tijdens het fietsen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een fles water, energierepen of -gels. Zo blijf je energiek en gehydrateerd tijdens de rit.
Of je plezier in wielrennen krijgt, ligt geheel aan jezelf. Door de beschreven factoren te controleren voordat je gaat fietsen, kun je ervoor zorgen dat je veilig en comfortabel kunt genieten van je rit. Je kunt natuurlijk ook altijd gebruik maken van een van de Wielerhub tools om meer plezier te krijgen in wielrennen.