De 3 beste fietsmatten voor jouw fietsstrainer

Het herfstseizoen is aangebroken en dat betekent dat veel wielrenners hun training weer naar binnen verplaatsen. Hierbij kan een goede fietsmat voor onder jouw fietstrainer zeker niet ontbreken. Maar waarom is een fietsmat zo essentieel? En misschien nog wel belangrijker, welke moet je kiezen?

Waarom een fietsmat essentieel is

Een mat beschermt niet alleen je vloer tegen zweet, maar helpt ook bij het verminderen van trillingen en geluid. Ondanks dat de meeste trainers als stabiel van zichzelf zijn, geeft een fietsmat net dat beetje extra stabiliteit. Kortom, het is een onmisbaar accessoire voor elke binnen wielrenner.

De top 3 fietsmatten voor het binnenseizoen

Kickr Core fietsmat

Wanneer je besloten hebt om een Wahoo Kickr Core te kopen, kan de daarbij behorende mat natuurlijk niet ontbreken. De mat zit met zijn 80 euro in het wat duurdere segment, maar je koop dan ook zeker waar voor je geld. De mat is waterbestendig en anti-slip, waardoor de trainer precies op de juiste plek blijft staan, hoe veel je ook zweet!

Een goedkopere oplossing is de VirtuFit Premium, deze mat kan je in verschillende lengtes aanschaffen. Wij van Wielerhub willen je adviseren om te kiezen voor een lengte van 200 cm hier past iedere fietstrainer met gemak op. Hierdoor hoef je slechts een kleine 40 euro uit te geven. Daarnaast kan je deze mat ook nog een oprollen. Perfect voor als je het boeltje graag opgeruimd houdt.

Virtufit premium fietsmat, opgerold weergegven met daarbij de belangrijkste kenmerken.

De XAND fietsmat perfectioneert jouw trainingsopstelling! Deze hoogwaardige mat is compact op te vouwen en biedt een waterafstotende laag die bestand is tegen zweet. De antisliptextuur aan de onderkant zorgt ervoor dat de mat stevig blijft liggen, ongeacht de intensiteit van je training. Bovendien dempt de mat van 6 millimeter dik geluid, wat een voordeel is voor zowel de buren als andere bewoners van het huis! De mat zit in zijn prijs mooi tussen de eerste twee. Vaak kan je hem al krijgen voor ongeveer 60 euro.

Waar let je op bij het kiezen van een fietsmat?

Uit bovenstaande vergelijking blijkt al snel dat er veel verschillende zaken zijn om op te letten om de juiste fietsmat te kiezen. Over het algemeen beschermt iedere fietsmat je vloer tegen krassen. Ook zweetopname is vaak niet een punt waar een mat zich op onderscheid ten opzichte van de concurrentie.

De kwaliteit wordt vooral bepaald door de mate waarin de fietsmat voor demping van trillingen en daarmee demping van geluid zrogt. Vaak, maar niet altijd, zie je de mate van kwaliteit ook terug in de prijs (kijk maar eens naar de mat van VirtuFit). De dikte van een fietsmat wordt uitgedrukt in centimeters. Als je op zoek bent naar een goede mat, wil je dat deze minimaal 0,5 centimeter dik is!

Het is dus vooral belangrijk om te kiezen voor de juiste prijs/kwaliteit verhouding.

Belangrijkste functie fietsmat: geluid verminderen

Een indoor (smart) trainer maakt van zichzelf weinig tot geen geluid. Wel ontstaat er geluid zodra je de bewegende delen van je fiets in gang zet; de ketting, cassette en voorbladen. Het bewegen van de zogeheten drive-train, zorgt er voor dat trillingen in de set-up ontstaan en daarmee geluid. Dit constante geluid kan als vervelend ervaren worden door onderburen of huisgenoten. Ook voor jezelf, tijdens het fietsen, is het fijn om zo min mogelijk geluid vanaf je fiets te horen.

Het belangrijkste kenmerk van een fietsmat dat voor vermindering van geluid zorgt, is de dikte van de mat. Het tweede kenmerk om op te letten is het materiaal waar de mat van gemaakt is. De meeste matten zijn echte van hetzelfde stevige rubber gemaakt.

Onze keuze

Wanneer je net bent begonnen met binnen trainen, zal je er al snel achter komen dat een fietsmat essentieel is. Niet alleen je vloer is beschermd tegen alle zweetdruppels, maar ook het geluiddempende effect zal tot veel tevredenheid stemmen. Gezien de meeste trainers al aardig in de kosten lopen, adviseren wij van Wielerhub aan om te gaan voor de VirtuFit Premium. Ondanks de prijs doet deze niet onder van de rest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *