De beste fietstrainers vergelijken – een overzicht

Fietstrainers bestaan in veel verschillende maten en prijzen. De afgelopen jaren is de ontwikkeling heel snel gegaan. Als resultaat hiervan, bestaan er goed betaalbare indoor trainers van hoge kwaliteit. Als je net begint aan een indoor fietscarrière, kun je met deze betaalbare fietstrainers zeker uit de voeten. Met dit overzicht kun je alle fietstrainers vergelijken en een goede keuze maken. De markt van fietstrainers is steeds competitiever dus we blijven de lijst updaten en aanvullen!

Soorten indoor fietstrainers

Er zijn verschillende soorten indoor fietstrainers, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De meest voorkomende en bekende types zijn wheel-on trainers, direct-drive trainers, rollers en smart bikes. Rollers worden eigenlijk alleen gebruikt om op te warmen dus we nemen ze verder niet mee in de vergelijking van fietstrainers. We richten ons op de fietstrainers waarmee je kunt Zwiften of andere virtuele platforms op kunt gaan.

Wheel-on trainers zijn vaak de meest toegankelijke optie, waarbij de achterband van de fiets op een roller rust en er grote investering nodig is. Dit type trainer is gemakkelijk op te zetten en doorgaans minder duur, maar kan meer geluid maken en niet nauwkeurig. Kracht/wattage moet op een andere manier gemeten worden, bijvoorbeeld met een powermeter.

Wielerhub fietstrainer en fietstrainer mat

Direct-drive trainers, waarbij de fiets direct op de trainer wordt gemonteerd zonder achterwiel, bieden een stillere en realistischere rijervaring met goede vermogensmeting. Voor de recreatieve wielrenner die binnen wilt gaan fietsen is dit de beste type fietstrainer.

Tot slot zijn er smart bikes, een alles-in-één oplossing die geavanceerde technologieën combineert voor de ultieme indoor training, maar vaak tegen een hoger prijskaartje. Dit is bijvoorbeeld de Zwift Bike, maar er bestaan meer aanbieders. Elk type/aanbieder heeft zijn eigen toepassing, afhankelijk van de behoeften en doelen van de wielrenner.

Een betaalbare indoor fietstrainer vinden

De meeste merken bieden een fietstrainer in verschillende secties. Bijvoorbeeld een wheel-on trainer, een basic smart trainer en een geavanceerde fietstrainers. Dit is een trend die terug te zien is bij alle grote aanbieders: Tacx, Wahoo en Elite. Opvallend is dat de smart fietstrainer van Zwift zelf maar in één variant bestaat, namelijk de Zwift Ride. Eerdere modellen van Zwift zijn inmiddels onder de naam ‘Wahoo KICKR CORE Zwift One’ verkrijgbaar, een samenwerking tussen Zwift en Wahoo.

Alle bekende merken bieden tegenwoordig dus een betaalbare fietstrainer waarmee je uit de voeten kan op de verschillende virtuele platforms. Zo kun je in de wintermaanden lekker doortrainen op je zolderkamer zonder een gat in je portemonnee.

Waar let je op bij het vergelijken van fietstrainers?

Fietstrainers vergelijken is bijna net zo moeilijk als racefietsen vergelijken. Het voordeel is dat er wat meer feiten vergeleken kunnen worden. Het uiterlijk (bij het kiezen van een racefiets heel belangrijk) is niet zo belangrijk bij een fietstrainer, niemand die het ziet. Het gaat bij een fietstrainer dus vooral om de juiste functionaliteiten die passen bij je wensen en doelen.

Maximale wattages van een fietstrainer verwijzen naar het maximale vermogen dat een indoor fietstrainer kan simuleren tijdens een training of race. Een hoog wattage (1000+) is belangrijk voor renners die intensieve intervallen of sprinttrainingen willen doen. Bij fietstrainers vergelijken is dit misschien wel de belangrijkste specificatie. Hieraan is het vliegwiel nauw verbonden, dit is een component binnen de trainer dat de rotatie van de pedalen simuleert. Over het algemeen is de stelregel dat een zwaarder vliegwiel een realistischer gevoel geeft en vloeiender weerstand biedt op de pedalen.

Helling simulatie betreft het vermogen van een fietstrainer om virtuele hellingen na te bootsen door de weerstand te verhogen, vaak gemeten in procenten van hellingsgraad. Een wheel-on trainer kan hier niks mee. Op beschrijvingen van fietstrainers staat ook een maximale afwijking benoemd. Dit betreft de nauwkeurigheid van de vermogensmetingen, meestal uitgedrukt als een percentage, en geeft aan hoe dicht de gemeten waarden bij de werkelijke waarden liggen. Over tijd kan de meting verder gaan afwijken. Een ‘zero-offset’ kalibratie trekt dit vaak weer recht.

sommige fietstrainers worden beschreven door de aanbieden met een geluidsniveau in dB. Dit geluid verwijst naar het geluidsniveau dat de trainer produceert tijdens gebruik, wat belangrijk is voor mensen die in gedeelde of stille ruimtes trainen. Lagere geluidsniveaus worden vaak geprefereerd, vooral bij langdurig of intensief gebruik. Als laatste, maar misschien wel het meest belangrijk: de prijs.

Fietstrainers vergelijken

Onderstaande tabel geeft een helder overzicht van alle smart fietstrainers. Dit zijn de fietstrainers die relatief betaalbaar zijn én zichzelf hebben bewezen als goede keuze. Heb je toevoegingen op de lijst? Laat het ons weten!

WordPress Responsive Table

Keuze gemaakt? Vind de beste deal

head-to-head vergelijkingen

Meer inhoud over de fietstrainers vergelijken? Check

Verkrijgbaarheid indoor fietstrainers

Indoor fietsen heeft een enorme groei doorgemaakt. Dit komt deels door de innovatie die heeft plaatsgevonden in zowel de hardware als de software (Zwift en concurrenten). Een andere belangrijke reden is de Corona pandemie die begin 2020 is begonnen. Veel binnenzitten gaat snel vervelen, en wat is er dan leuker dan thuis kunnen sporten.

Een negatief gevolg van deze enorme interesse is de beschikbaarheid van indoor fietstrainers. De afgelopen jaren is gebleken dat de producenten niet altijd opkunnen produceren om te voldoen aan de vraag. In 2023 was de Zwift Hub lange tijd niet beschikbaar en begin 2024 lijkt het erop dat de Wahoo Kickr Core uitverkocht is bij alle grote online retailers. Tacx indoor trainers zijn altijd goed beschikbaar. Met deze vergelijking van betaalbare indoor fietstrainers is er altijd een fietstrainer beschikbaar die voldoet aan jouw eisen!

Wat is de beste fietstrainer?

De Wahoo Kickr Core komt goed uit de bus in dit overzicht waarin we fietstrainers vergelijken

En de winnaar is….

Wat de beste fietstrainer is verschilt natuurlijk per wielrenner. Op basis van de specificaties van fietstrainers en onze persoonlijke voorkeur is de Wahoo Kickr Core fietstrainer favoriet. Deze is (redelijk) betaalbaar en opent eigenlijk alle deuren die geopend kunnen worden voor binnen wielrennen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *