Elite Suito vs Van Rysel D500: wat is de beste prijsvechter smart trainer?

Van Rysel is het bekende merk van Decathlon als het gaat om wieler artikelen. Decathlon staat bekend om de scherp geprijsde artikelen en door de jaren heen zijn deze ook kwalitatief steeds beter. Een goede prijs-kwaliteitverhouding dus. Het merk Van Rysel is het grotere broertje van B-Twin en biedt over het algemeen hogere kwaliteit. Niet vreemd dus dat Decathlon met het merk Van Rysel komt met een smart trainer (In’Ride D500) om de doorgewinterde wielrenner te voorzien van indoor training mogelijkheden. Waar Van Rysel de afgelopen jaren onder de vlag van Decathlon steeds groter wordt, is Elite al tientallen jaren een gevestigde naam. De wereld van indoor training is niet nieuw voor het Italiaanse bedrijf. De italianen lopen niet voorop als het gaat om innovatie maar zijn meer volgers, waardoor ze de prijs van hun producten mooi laag houden. De Elite Suito-T is de is nummer drie in lijn van de smart trainers van Elite (1. Justo 2. Direto-T 3. Elite Suito-T 4. Turno).

De Elite Suito is een van de 4 smart trainers die het italiaanse merk Elite aanbiedt
De van Rysel In'Ride D500 is een smart trainer voor de recreatieve fietser die onderzoek doet naar indoor fiets mogelijkheden

Prijs
€469

Installatie
Fluitje van een cent

Specs
1900 Watts
3,5 kilo vliegwiel
15% simulatie
-/+ 2,5% precisie
Niet geheel geruisloos

Compatibiliteit
Bluetooth, ANT+, alle virtuele platforms

Beste deal
Futurumshop

Prijs
€449

Installatie
Zelf monteren van onderdelen

Specs
1500 Watts
4,7 kilo vliegwiel
12% simulatie
-/+ 2% precisie
De trainer is geheel geruisloos

Compatibiliteit
Bluetooth, alle virtuele platforms

Beste deal
Decathlon

Prijs vergelijking Zwift Hub en Wahoo Kickr Core

Beschikbaarheid van de van Rysel In'Ride D500 verschilt per winkel van de Decathlon

De smart trainers zijn te koop voor de scherpe prijs van €449 of €469, waarbij het voordeel zachtjes naar de Van Rysel trainer valt. Als het aankomt op de prijs, zit er bijna geen verschil in de beide indoor trainers. Als het aankomt op levering, bestaan er wel kleine verschillen. De voorraad van de Van Rysel D500 is niet altijd groot bij Decathlon. In de meeste winkels is slechts één of enkele exemplaren aanwezig waardoor de kans bestaat dat je mis grijpt. Wanneer je de trainer online bestelt voor €449 heb je hier natuurlijk geen last van. De bezorger zal 2-3 werkdagen later voor de deur staan met je nieuwe fiets trainer.

De Elite Suito-T is verkrijgbaar voor een prijs van €469. Omdat deze trainer door meerdere webshops wordt aangeboden, wijkt de prijs hier wel eens van af. Over het algemeen is er altijd wel een webshop die de trainer voor deze prijs de volgende dag kan leveren. Mocht je op korte termijn een smart trainer willen kopen, verdient de Suito-T dus een klein pluspuntje.

Installatie

Verpakking van de Elite Suito fietstrainer

Elite hanteert het principe dat de trainer direct vanuit de doos te gebruiken is. Het is dus niet nodig om bijvoorbeeld de poten nog te monteren op de fietstrainer. Deze zijn standaard onderdeel van de trainer en moeten alleen nog uitgeklapt worden.

De Suito smart trainer van Elite is eigenlijk in twee varianten beschikbaar: de Suito en de Suito-T. De toevoeging ‘-T’ betekent in het woordenboek van Elite dat er géén cassette standaard wordt  bijgeleverd. Om de fietstrainer rijklaar te maken, zal het dus nog wel nodig zijn om een eigen 10 of 11-speed cassette te kopen en te monteren.

Installeren van de Van Rysel D500 vraagt net wat meer kennis en expertise, maar is ook niet moeilijk. Standaard wordt ook géén cassette of tools om deze te monteren bijgeleverd. Deze zul je dus los nog moeten aanschaffen (en een filmpje kijken hoe je deze monteert).

Specs van Elite Suito-T vs Specs van de Van Rysel D500

Samen met de prijs de belangrijkste factoren voor de afweging voor een bepaalde fietstrainer: de specs.

Qua maximaal vermogen bestaat een duidelijk verschil tussen de twee fietstrainers: 1900watt voor de Elite fietstrainer en ‘maar’ 1500watt voor de Van Rysel variant. Een maximaal vermogen van 1500watt is maar voor weinig recreatieve wielrenners weggelegd. Zulke waardes worden over het algemeen alleen gehaald door sprinters. Zeker voor een introductie tot indoor fietsen is 1500watt meer dan voldoende!

Net als bij alle andere indoor fietstrainers zijn hoge wattages op een lage versnelling lastig te bereiken. Beide fietstrainers in deze vergelijking lopen ook tegen dit probleem aan doordat er gewoonweg niet genoeg weerstand vanuit het vliegwiel geleverd kan worden. De oplossing hiervoor is gelukkig niet zo moeilijk: zwaarder schakelen en/of de trainer difficulty in Zwift zwaarder zetten.

Er bestaat aanzienlijk verschil in gewicht van het vliegwiel van beide smart trainers. Als stleregel houden we aan dat een zwaarder vliegwiel zorgt voor een meer natuurlijke ervaring op een indoor trainer. Het verschil tussen beide trainers (1200 gram) zal merkbaar zijn voor de doorgewinterde indoor wielrenners. Door de meeste recreatieve wielrenners met weinig ervaring op een smarttrainer wordt weinig verschil gemerkt tussen de 3,5kg van de Elite Suito-T en de 4,7kg van de Van Rysel D500. Als je wat meer ervaring hebt, en op verschillende indoor fietsen hebt gezeten, zul je dit wel merken. Mocht de natuurlijke ervaring voor jou een doorslaggevende factor zijn, komt de Van Rysel D500 dus duidelijk beter uit de bus!

Ook in maximaal vermogen of maximaal gesimuleerde helling bestaat een verschil. De Elite indoor trainer is geschikt om hellingen van 15% te simuleren. Hiermee komt de trainer in de buurt van fietstrainers die toch net in een wat hoger segment liggen, zoals de Zwift Hub of de Wahoo Kickr Core. De Van Rysel D500 gaat tot een maximaal gesimuleerde helling van 12%.

De Zwift route Road to Sky bevat de beklimming Alpe du Zwift en is een replica van de Alpe D’huez. Het maximale stijgingspercentage van deze beklimming ligt op 14% terwijl het grootste deel van de klim tussen de 9-11% wordt afgewerkt. Met beide trainers ben je dus in staat deze route en beklimming af te werken!

Als laatste punt van vergelijking: het geluid van beide smarttrainers. Niet zo zeer welk geluid ze maken, maar hoe hard dit geluid is. Het meeste geluid dat wordt geproduceerd tijdens een indoor rit, komt van de aandrijving en niet zo zeer van de trainer zelf. Hoe soepeler de ketting, voorbladen en cassette lopen, hoe minder geluid je Zwift set-up zal maken. Schakelen is een moment waarop de aandrijving het meeste geluid produceert.

Uit ervaringen van gebruikers blijkt dat de Elite Suito-T een ligt zoemend geluid maakt en de Van Rysel D500 volledig geruisloos is. Over het algemeen maakt een ventilator meer geluid dat een fietstrainer zelf en is het dus niet van groot belang. Mocht je je toch storen aan het geluid (of je buren), biedt een fietsmat uitkomst!

Elite Suito-T
1900 Watts
3,5 kilo vliegwiel
15% simulatie
-/+ 2,5% precisie
Niet geheel geruisloos

Van Rysel In’Ride D500
1500 Watts
4,7 kilo vliegwiel
12% simulatie
-/+ 2% precisie
Geheel geruisloos

Compatibiliteit

Beide smart trainers zijn te verbinden met alle virtuele platformen zoals Zwift en Rouvvy. Daarnaast zijn zowel de Elite Suito-T als de Van Rysel D500 te verbinden met verschillende soorten hardware, zoals een hartslagmeter en cadansmeter. Hierin doen de smart trainers dus niet aan elkaar onder.

Waar de Elite Suito-T middels verschillende technologieën te verbinden is, namelijk bluetooth en ANT+, is de Van Rysel fietstrainer alleen te verbinden met bluetooth. Tijdens het verbinden zorgt dit er voor dat je dus goed op moet letten om de juiste manier van verbinden te kiezen.

Conclusie

Uit de vergelijking blijkt dat de twee smart trainers aan elkaar gewaagd zijn. Beide trainers zijn voor de scherpe prijs van €449 te verkrijgen. Deze goede prijs is alleen mogelijk als op andere punten een beetje wordt ingeleverd. Het is dus afhankelijk van je doel en ervaring op indoor trainers welke het beste bij jouw training past.

De Elite Suito-T kan hoge maximale wattages en hellingspercentages simuleren, maar heeft een relatief licht vliegwiel en produceert een licht zoemend geluid. De Van Rysel Ride’In D500 levert een heel natuurlijk rijgevoel door het relatief zware vliegwiel en heeft een lage foutmarge (2%), maar levert iets in op maximale wattages en hellingspercentages die gesimuleerd kunnen worden.

Omdat beide trainers in het goedkopere segment van indoor fietstrainers vallen, is het halen van hele hoge wattages minder belangrijk. Een wattage van 1000watt trappen (en dan langer dan een seconde) is voor de meeste recreatieve wielrenners ondenkbaar. Het zware vliegwiel (4,7kg) en de lage foutmarge (2%) van de Van Rysel D500 geeft daarom voor ons de doorslag. Voor de recreatieve wielrenner die kennis wilt maken met indoor fietsen op een smart trainer, is de Van Rysel In’Ride D500 de betere optie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *