Bikepacken: wat heb je nodig als je de eerste keer gaat bikepacken?

Bikepacken combineert het beste van fietsen en kamperen, waardoor je de vrijheid hebt om lange afstanden af te leggen en tegelijkertijd midden in de natuur te overnachten. Als beginner kan de gedachte aan je eerste bikepacking-avontuur misschien wat overweldigend zijn. Geen zorgen! Met deze gids helpen we je op weg, zodat je goed voorbereid aan je avontuur kunt beginnen.

De basis: wat neem je mee?

Een goede voorbereiding begint met het inpakken van de juiste uitrusting voor je bikepack avontuur. Hier zijn de essentiële items die je absoluut moet meenemen voor bikepacken:

Fiets en fietstassen

Je fiets is natuurlijk het belangrijkste item van bikepacken. Zorg ervoor dat je fiets geschikt is voor de wegen en paden die je gaat berijden. De juiste fietstassen zijn ook cruciaal. Er zijn vier hoofdtypen tassen die essentieel zijn voor bikepacking:

  • Grote saddle bag: Deze tas bevestig je onder je zadel en is perfect voor het opbergen van zwaardere en grotere items zoals kleding of een slaapzak. Pas na een dag bikepacken wordt deze tas geopend.
  • Frame bag: Deze tas past in het frame van je fiets en is ideaal voor het opbergen van zwaardere items met een laag zwaartepunt, zoals gereedschap of eten.
  • Top tube bag: Deze kleine tas wordt bovenop de bovenbuis van je fiets bevestigd en biedt snelle toegang tot snacks, je telefoon of andere kleine spullen. Bikepacken staat bekend om de chille levensstijl die er bij hoort, en daar horen ook veel (on)gezonde snacks bij. De top tube bag is daarom onmisbaar als je gaat bikepacken!
  • Handlebar bag: Deze tas hangt aan je stuur en is perfect voor lichte maar volumineuze spullen zoals een slaapmat, jas of kookgerei. Pas aan het eind van een rit open je deze tas, tijdens een rit doe je er niks mee. Dit omdat je simpelweg niet snel weer de tas hebt ingepakt.
Bikepacken doe je met aerodynamische fietstassen aan een racefiets, gravelbike of mountainbike

Met deze tassen verdeel je het gewicht gelijkmatig over je fiets, wat zorgt voor een betere balans en controle tijdens het rijden.

Navigatie

Navigeren is een belangrijk onderdeel van bikepacken, vooral als je onbekende routes verkent. Natuurlijk kun je probleemloos ene beetje verdwalen, maar uiteindelijk wil je weer op de juiste route zitten. Een betrouwbare fietscomputer voor bikepacken is een onmisbaar hulpmiddel om je route nauwkeurig te volgen en ervoor te zorgen dat je niet verdwaalt.

Moderne fietscomputers zoals die van Garmin bieden niet alleen gedetailleerde kaarten, maar ook functies zoals routeplanning, hoogteprofielen en turn-by-turn navigatie. Deze functies helpen je om gefocust te blijven op je avontuur zonder je zorgen te maken over het missen van een afslag. Zorg ervoor dat je fietscomputer volledig is opgeladen voor vertrek en neem eventueel een powerbank mee voor langere tochten.

Bikepack paklijst en checklist

Voor een succesvolle bikepacking-trip is een gedetailleerde paklijst essentieel. Deze paklijst helpt je om niets belangrijks te vergeten en zorgt ervoor dat je alleen meeneemt wat je echt nodig hebt. Naast de paklijst is een checklist handig om ervoor te zorgen dat je alles hebt afgevinkt voordat je vertrekt. Een vorbeeld van een volledige paklijst en checklist is onderaan het artikel te vinden. Maar de basisprincipes zijn:

  • Fiets en fietstassen
  • Kleding en accessoires
  • Kampeerspullen
  • Eten en drinken
  • Veiligheid en reparatiekit
  • Persoonlijke hygiëne
  • Optionele gadgets en comfortitems

Bikepacken in Nederland? Plan je trip met Bikepacking Holland!

Eten en drinken: hoe voorzie je jezelf?

Tijdens een bikepacking-trip verbruik je veel energie. Het is daarom belangrijk om genoeg eten en drinken mee te nemen. Je kunt ervoor kiezen om onderweg in restaurants te eten of zelf te koken met een gasbrandertje. Als je kiest voor de laatste optie, zorg dan voor een lichtgewicht kookset en vriesdroogmaaltijden. Vergeet ook niet om voldoende water mee te nemen of een waterfilter in te pakken als je van plan bent om water uit natuurlijke bronnen te drinken.

Om uitdroging tegen te gaan is het verstanding om genoeg vocht en mineralen binnen te krijgen. Isotone tabletten zijn een uitkomst om zonder al te veel gewicht mee te dragen toch wat sportdrank mee te kunnen nemen. De tabletten van SiS stop je gemakkelijk tussen je bagagge!

Veiligheid en zelfredzaamheid

Veiligheid staat voorop bij bikepacken. Dit betekent dat je zowel jezelf als je fiets goed moet voorbereiden op mogelijke uitdagingen:

Voor jou:
Een EHBO-kit, goede verlichting en belangrijke papieren (zoals je ID en noodnummers) zijn essentieel. Zorg ook dat je een fietscomputer of GPS bij de hand hebt, zodat je altijd weet waar je bent.

Voor je fiets:
Neem een reparatieset mee met reservebanden, bandenlichters, een fietspompje en een multitool. Het is ook verstandig om je fiets voorafgaand aan je trip goed na te lopen en eventuele onderhoudsbeurten uit te voeren. Zo verklein je de kans op pech onderweg.

De route: waar begin je?

Als beginner is het slim om klein te beginnen. Plan een korte route, bijvoorbeeld een lus van 40 tot 60 kilometer, in een gebied dat je goed kent. Voor het maken van een mooie en populaire route kun je gebruik maken van apps zoals Strava of Komoot. Deze apps helpen je bij het vinden van de meest aantrekkelijke en veelgebruikte wegen en paden, zodat je zeker weet dat je van de omgeving kunt genieten. Overweeg bijvoorbeeld de bikepacking routes Nederland, zoals de bekende LF-routes, die perfect zijn voor beginners en ervaren bikepackers.

Routes bouwen via Strava mobiele applicatie is een eitje als je gaat bikepacken

Vergeet niet om een back-up plan te hebben, zoals een gemakkelijke route terug naar huis voor het geval er iets misgaat. Via Strava of Komoot kun je altijd een route in elkaar zetten of de snelste weg naar huis vinden.

Mentale en fysieke voorbereiding

Bikepacken is niet alleen fysiek uitdagend, maar vereist ook mentale voorbereiding. Wees je bewust van de fysieke inspanning die je gaat leveren en bereid je mentaal voor op onverwachte situaties. Oefen met langere ritten in de weken voor je avontuur en test je uitrusting, zodat je precies weet wat wel en niet werkt.

Tips en tricks van ervaren bikepackers

Probeer simpel te houden:
Begin met een eenvoudige maaltijdoptie zoals een voorverpakt diner, zodat je je niet druk hoeft te maken over koken. Dit maakt je eerste ervaring minder stressvol en meer gefocust op het fietsen en genieten van de natuur.

Houd het weer in de gaten:
Controleer het weer voordat je vertrekt en wees voorbereid op veranderingen. Pak geschikte kleding in en weet wanneer je het beste kunt schuilen.

Volledige paklijst en checklist voor bikepacken

Kleding
Fietsbroek 1
Fietsbroek 2
Ondershirt
Fietsshirt 1
Fietsshirt 2
Fietssokken 1
Fietssokken 2
Regenjas
Armstukken
Beenstukken
Onderbroek
Handschoenen
Sokken
Broek
Shirt
Lange mouwen
Bodywarmer
Schoenen
Thermoshirt
Buff
Slaapsysteem
Tent
Slaapzak
Matje
Onderhoud en reparaties
Multitool
Quick link
Naald en draad
Binnenband 1
Binnenband 2
Bandenlichters
Reparatiekit
Kettingpons
Lube
Overig
Fietsslot
EHBO kitje
Snacks
Dextro
ORS
Hoofdlampje
Powerbank
Kabeltjes
Fietslampjes
Mini handdoek
Toiletpapier
Tandenborstel
Tandpasta
Medicijnen
Voorbeeld van paklijst bikepacken

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *