Alles wat je over Zwift moet weten

Als recreatieve wielrenner in Nederland ben je ongetwijfeld bekend met Zwift, hét platform dat virtueel fietsen naar een hoger niveau tilt. Of je nu je training wilt verbeteren, deel wilt nemen aan spannende races, of gewoon plezier wilt beleven op de fiets, Zwift biedt het allemaal. In dit uitgebreide artikel gaan we in op alle belangrijke aspecten van Zwift, van het downloaden en inloggen tot de fascinerende wereld van Zwift Workouts, races en meer.

Hoe kan je Zwift downloaden?

Het downloaden van Zwift is eenvoudig en toegankelijk voor iedereen. Volg deze stappen en je kan aan de slag:

 1. Ga naar de website van Zwift.
 2. Klik op de “Get Started” knop.
 3. Kies het platform waarop je Zwift wilt gebruiken, zoals Windows, macOS, iOS, of Android.
 4. Volg de installatie-instructies en wacht tot het programma is gedownload en geïnstalleerd.

Zodra Zwift is geïnstalleerd, ben je klaar om aan de slag te gaan op het platform.

Hoe log je in op Zwift?

Na het downloaden van Zwift is het tijd om in te loggen en je avontuur te beginnen. Hier is hoe je dat doet:

 1. Start de Zwift-app op je apparaat.
 2. Klik op “Log In” en voer je Zwift-gegevens in, waaronder je gebruikersnaam en wachtwoord. Als je nog geen account hebt, kun je gratis (14 dagen proefperiode) een nieuw account aanmaken.
 3. Kies je gewenste profiel en avatar.

Nu ben je ingelogd op Zwift en klaar om te beginnen met fietsen, als je beschikt over een Zwift set-up natuurlijk.

Hoe start je met rijden op Zwift?

Met Zwift kun je op verschillende manieren beginnen met fietsen. Hier zijn de belangrijkste opties:

 • Just Ride: Kies voor een ontspannen rit waarbij je zelf de controle hebt over de intensiteit en het terrein.
 • Zwift Workouts: Volg gestructureerde trainingssessies om je kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren.
 • Zwift Races: Neem deel aan spannende virtuele races met andere wielrenners van over de hele wereld.

Het is aan jou om te kiezen hoe je wilt rijden en te genieten van je fietstocht op Zwift.

Wat zijn Zwift workouts?

Zwift Workouts zijn speciaal ontworpen trainingssessies die je helpen je fietsprestaties te verbeteren. Deze workouts zijn afgestemd op verschillende niveaus, van beginners tot ervaren wielrenners. Of je nu aan je uithoudingsvermogen wilt werken of je snelheid wilt vergroten, Zwift Workouts hebben voor elk wat wils.

Wat zijn Zwift Races?

Zwift Races bieden de opwinding van competitief wielrennen vanuit je eigen huis. Je kunt deelnemen aan races met andere Zwift-gebruikers en proberen de top van het klassement te bereiken. Het is een geweldige manier om je vaardigheden te testen en de adrenaline van het racen te ervaren.

Wat kost een Zwift abonnement

€15 per maand

Om optimaal van Zwift te genieten, is een abonnement vereist. Zwift biedt verschillende abonnementsopties, waaronder maandelijkse en jaarlijkse plannen. Met een abonnement krijg je toegang tot alle functies en content die Zwift te bieden heeft, inclusief Zwift Workouts, races en meer.

Met het Zwift referral programma kun je gratis gebruik maken van Zwift voor vijf maanden per jaar. Per aangedragen betalende vriend krijg je 30 dagen gratis.

Zwift prijs per maand en functionaliteiten die je er voor terug krijgt

Hoe kun je Zwift koppelen aan je fietstrainer?

Het koppelen van Zwift aan je fietstrainer is een cruciale stap om je virtuele fietservaring te optimaliseren. Volg deze stappen:

 1. Zorg voor compatibele apparatuur: Controleer of je fietstrainer compatibel is met Zwift. De meeste moderne slimme trainers kunnen eenvoudig worden gekoppeld.
 2. Installeer de Zwift-app: Zorg ervoor dat je de Zwift-app op je computer, smartphone of tablet hebt geïnstalleerd en ingelogd bent.
 3. Verbind je fietstrainer: Schakel je fietstrainer in en zorg ervoor dat deze is ingeschakeld voor Bluetooth of ANT+. Zwift detecteert automatisch je trainer.
 4. Koppel sensoren: Als je over extra sensoren beschikt, zoals een hartslagmeter of cadanssensor, kun je deze ook koppelen in de Zwift-app.
 5. Begin met fietsen: Selecteer je gewenste route en start je rit. Zwift zal nu je fietstrainer gebruiken om de weerstand aan te passen op basis van het terrein in het spel.

Wat is Zwift Companion?

Zwift Companion is een handige mobiele app die je kunt koppelen aan je Zwift-ervaring. Met deze app kun je je ritten plannen, evenementen vinden en zelfs berichten sturen naar andere Zwift-gebruikers. Het is een essentieel hulpmiddel om het meeste uit je Zwift-ervaring te halen.

De app is te downloaden via de Apple Store en de Google Play Store

Hoe werkt de sociale interactie op Zwift?

Zwift biedt een levendige gemeenschap van wielrenners en sociale interactie is een belangrijk aspect van het platform. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt deelnemen aan de sociale kant van Zwift:

 • Volg vrienden: Voeg vrienden toe op Zwift en volg hun activiteiten. Dit stelt je in staat om te zien wanneer ze online zijn en om samen ritten te plannen.
 • Chat tijdens ritten: Tijdens je ritten kun je chatten met andere wielrenners door eenvoudigweg berichten te typen. Dit maakt het mogelijk om te communiceren en aanmoedigingen te delen.
 • Groepsritten en evenementen: Zwift organiseert regelmatig groepsritten en evenementen. Je kunt deelnemen aan deze activiteiten om samen te rijden met andere gebruikers en zelfs virtuele wedstrijden te ervaren.
 • Zwift Companion-app: De Zwift Companion-app is een handige aanvulling waarmee je evenementen kunt vinden, berichten kunt sturen en sociale interactie kunt verbeteren, zelfs als je niet op je fiets zit.

Wat zijn de beschikbare routes en werelden op Zwift?

Zwift biedt een scala aan virtuele werelden en routes om te verkennen. Enkele van de meest populaire werelden zijn Watopia, New York, London, en Innsbruck. Elke wereld heeft zijn eigen unieke routes en terrein. Je kunt kiezen uit een verscheidenheid aan ritten en terreinen om je training aan te passen aan je doelen.

Hoe kun je deelnemen aan Zwift-evenementen en groepsritten?

Deelname aan Zwift-evenementen en groepsritten is eenvoudig:

 1. Open de Zwift-app Companion en log in.
 2. Kies ‘Events’ in het hoofdmenu.
 3. Blader door de lijst met aankomende evenementen en selecteer degene waaraan je wilt deelnemen.
 4. Meld je aan voor het evenement en zorg ervoor dat je op tijd klaar bent om te starten.

Evenementen variëren in moeilijkheidsgraad en doelstellingen, dus je kunt er altijd een vinden die bij je past.

Wat is de Zwift Hub?

De Zwift Hub is de direct-drive fietstrainer die Zwift zelf aanbiedt. Met deze fietstrainer en een racefiets ben je klaar om gebruik te maken van Zwift. De Zwift Hub is ook met andere virtuele wieler platformen zoals Rouvy en Bkool te gebruiken, maar zou vooral voor Zwift gemaakt zijn. Het idee is dan ook dat er in de toekomst functionlaiteiten binnen Zwift beschikbaar zijn die alleen met de Zwift Hub te gebruiken zijn. Voor nu is dat alleen een shirtje die je kunt krijgen zodra Zwift doorheeft dat je gebruik maakt van de eigen Hub.

De Zwift Hub is te koop via de officiële website van Zwift voor €499.

Wat is Zwift Insider?

Zwift Insider is een onafhankelijke website en bron van informatie over Zwift. Het biedt diepgaande artikelen, handleidingen en nieuws over Zwift, waardoor het een waardevolle aanvulling is op je Zwift-ervaring. Dit is in eerste instantie ook ons startpunt geweest van Zwiften. Nu doen we kennis vooral op door zelf te Zwiften en met andere gebruikers te praten.

Welke apparatuur heb je nodig voor Zwift?

Om Zwift optimaal te gebruiken, heb je de volgende apparatuur nodig:

 • Een fietstrainer (bij voorkeur een slimme trainer voor de beste ervaring).
 • Een computer, smartphone of tablet met de Zwift-app geïnstalleerd.
 • Eventueel extra sensoren, zoals een hartslagmeter of cadanssensor.
 • Een stabiele internetverbinding voor online ritten en evenementen.

Meer weten? Check ons uitgebreide artikel over de basis van een Zwift set-up

Wat betekent watt/kg en wat doet Zwift hiermee?

Watt/kg is een belangrijke maatstaf voor je vermogen als wielrenner. Het geeft aan hoeveel watt je kunt genereren per kilogram lichaamsgewicht. In Zwift wordt watt/kg gebruikt om de moeilijkheidsgraad van het terrein in het spel te berekenen. Dit betekent dat Zwift je prestaties in real-time kan aanpassen op basis van je vermogen, wat zorgt voor een realistische en uitdagende fietservaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *