Je eerste Zwift set-up als indoor wielrenner bouwen

Als het buiten donker en koud is, hebben de meeste wielrenners niet zo veel zin om te gaan fietsen. Binnen fietsen via Zwift biedt dan uitkomst. Je sluit je fiets aan op een indoor trainer en kunt zo genoeg trainingsuren maken om goed de winter door te komen. Op die manier sta je goed aan de start van het nieuwe seizoen en weet je zeker dat je fitter bent dan je vrienden tijdens de eerste zondagochtendrit!

De eerste keer binnen fietsen

Indoor fietsen is een andere ervaring dan buiten fietsen. Het grootste verschil is natuurlijk het feit dat je eigenijk niet vooruit komt, omdat je je fiets hebt gemonteerd op een zogeheten indoor trainer. De eerste keer dat je op een indoor trainer gaat zitten zal erg onwennig aanvoelen, omdat het allemaal wat statischer aanvoelt dan buiten fietsen.

Als je voor het eerst binnen gaat fietsen zul je ook merken dat het een stuk warmer is dan fietsen in de buitenlucht. Dit komt vooral omdat er geen rijwind is die voor verkoeling zorgt. Het is dus niet gek als je na 15-20 minuutjes binnen fietsen enorm begint te zweten!

Gebruik maken van online platforms als Zwift

Uren achter elkaar binnen op je racefiets zitten is behoorlijk saai. Zwift biedt software om op een (inter)actieve ritten uit te voeren op je zolderkamer of gewoon voor de TV om de saaiheid de baas te zijn. De technologie achter Zwift (en andere aanbieders) blijft zich doorontwikkelen en komt qua beleving steeds dichter bij het normale fietsen.

Zwift biedt ook de mogelijkheid om competitief te worden met binnen fietsen. Dagelijks kun je meedoen aan zogeheten Zwift Races om je te meten aan andere Zwifters. Voor ieder niveau worden races georganiseerd, dus je hoeft niet te strijden tegen de profs. Best leuk om kennis te maken met een echte koers, zonder dat je je op een wielerbaan hoeft te begeven.

Als je (nog) niet toe bent aan een race op Zwift, kun je gewoon fietsen in de verschillende werelden die Zwift biedt. De fictieve wereld Watopia is de klassieke wereld binnen Zwift. Door de jaren heen zijn tallloze werelden toegevoegd om de werkelijkheid wat dichterbij te brengen. Zo kun je op verschillende parcours van wereldkampioenschappen rijden.

De basis van een indoor set-up voor Zwift

In de basis is er niet veel nodig om te gaan Zwiften. In Zwift draait alles om de wattages die je per kilo lichaamsgewicht weg kan trappen. We raden het dus zeer aan om gebruik te maken van een vermogensmeter.

  • Een indoor trainer: met weerstand of een direct drive smarttrainer
  • Een racefiets (duh)
  • De Zwift app met een abonnement. Je kunt 30 dagen proefdraaien op Zwift.
  • Een manier om vermogen te meten: dit kan met een losse vermogensmeter of ingebouwd in de indoor trainer
  • Een scherm waar je Zwift op kan draaien: TV, laptop of tablet. M

Naast de essentële onderdelen zijn bepaalde zaken aan te raden om het indoor fietsen plezierig te houden:

Budget ventilator gebruiken tijdens Zwiften

Hoewel we de ventilator niet als harde vereiste hebben benoemd, is een ventilator wel degelijk aan te raden als je een Zwift set-up aan het bouwen bent. Een raam openzetten tijdens het Zwiften biedt veel verkoeling, maar geeft niet hetzelfde effect als rijwind. Na verloop van tijd zul je oververhit raken. Een dedicated ventilator is dan de oplossing. Dit is de beste budget ventilator die je voor je Zwift set-up kunt kopen: Honeywell HT900 ventilator.

Zwift gebruiken zonder vermogensmeter

Zwift is ook te gebruiken zonder vermogensmeter, maar doet wel af aan de algehele ervaring. Als je (nog) geen vermogensmeter hebt, moet je gebruik maken van ‘virtual power’ in Zwift. Dit is een berekening van je kracht op basis van andere gegevens. Virtual power vereist een snelheidssensor om de snelheid van je achterwiel te meten. Bij klassieke trainers is er een relatie tussen de wielsnelheid en hoeveel kracht die je verbruikt. Zwift gebruikt deze gegevens om je vermogen in watt schatten.

Als je Virtual Power wilt gebruiken, moet je de snelheidssensor aan de Zwift-app koppelen door ernaar te zoeken onder ‘Speed Sensor’. Je bandenmaat selecteer je zodat Zwift kan berekenen hoeveel meter je aflegt met één omwenteling.

Goedkope maar goede Zwift set-up

Indoor fietsen met tacx en Zwift

Voor de meeste beginnende Zwifters is het vooral belangrijk om er achter te komen of het leuk is. In dat geval wil je niet gelijk honderden euro’s uitgeven aan een hypermoderne smarttrainer om hem vervolgens stof te laten vangen. Gelukkig zijn er ook oplossingen die voor een schappelijke prijs een heel goede rijervaring bieden op Zwift. Je kunt gemakkelijk een gratis proefperiode starten op Zwift.

Je kunt met een traditionele indoor trainer met weerstand en een powermeter heel goed kennis maken met Zwiften. Zo een indoor trainer zijn al beschikbaar vanaf ~€100, bijvoorbeeld de Elite Novo Force.

Als tweede onderdeel voor een beginner Zwift set-up heb je een powermeter nodig. Zoals benoemd kan je ook zonder vermogensmeter gebruik maken van Zwift, maar dan is de ervaring wel heel basic. Een vermogensmeter is beschikbaar vanaf ongeveer €250 (4iii Precision). Een mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat de vermogensmeter later in het jaar ook gewoon op de weg te gebruiken is. Op die manier kun je je data van indoor fietsen vergelijken met outdoor fietsen!

Wat kost een Zwift installatie?

Voor €350 ben je helemaal klaar om kennis te maken met Zwift. Daarnaast heb je de beschikking over een vermogensmeter die je ook buiten gewoon kunt blijven gebruiken. Bij deze budget set-up voor Zwift gaan we er wel van uit dat je beschikt over een scherm waarop je Zwift kunt draaien, zoals een tablet of laptop. Een trainerband is aan te raden, maar niet per se nodig als je kennis wilt maken met deze tak van de wielersport.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *