Tacx Flux S of toch de Tacx Flux 2 kopen?

Tacx is het bekendste bedrijf van Nederlandse bodem in de wereld van indoor fietsen. Het bedrijf is opgericht in 1957 in Nederland en inmiddels is het een vooraanstaand bedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve benadering van wielrennen en fietstraining. Met decennia aan ervaring heeft Tacx een solide reputatie opgebouwd als een toonaangevende naam in de wielersport. Het is niet voor niets dat niet-wielrenners denken dat iedere indoor fietstrainer een Tacx is.

De Tacx Flux is een van de bekendste producten van het merk. Sinds kort is naast de eerste versie van de Tacx Flux een nieuwe versie gelanceerd. Heel origineel heeft deze de naam Tacx Flux 2 gekregen. De eerste versie, de Tacx Flux S, is gewoon nog op de markt en wordt door veel indoor liefhebbers gebruikt doordat deze scherper geprijsd is dan zijn opvolger. We nemen de overeenkomsten en verschillen door zodat je de juiste keuze kunt maken!

Prijs
€579

Installatie
Makkelijk, niet te verplaatsen

Specs
1500 Watts
7,0 kilo vliegwiel
10% simulatie
-/+ 3% precisie

Compatibiliteit
Bluetooth, ANT+, alle virtuele platforms

Prijs
€699

Installatie
Makkelijk, niet te verplaatsen

Specs
2000 Watts
7,6 kilo vliegwiel
16% simulatie
-/+ 2,5% precisie

Compatibiliteit
Bluetooth, ANT+, alle virtuele platforms

Prijs vergelijking van de Tacx Flux

Tussen de Flux 2 en Flux S zit ongeveer €100 verschil. We zeggen ongeveer, omdat de prijzen fluctueren en soms met een aanbieding dichter bij elkaar liggen of verder van elkaar af. De Flux S is de goedkopere variant en verkrijgbaar voor €579. De nieuwste variant, de Flux 2, is verkrijgbaar voor ~€700.

Installatie

De installatie van beide trainers verschilt niet veel van elkaar. In beide gevallen wordt de ‘voet’ van de trainer als los onderdeel geleverd. Deze moet, aan de hand van de handleiding geïnstalleerd worden. Het is vrijwel onmogelijk om dit verkeerd te monteren, maar toch goed dat een handleiding wordt meegeleverd.

De Flux 2 en S zijn de relatief goedkope indoor trainers van Tacx. De technologie en innovatie van Tacx zit er zeker in, dus op andere punten moet een beetje ingeleverd worden om de prijs laag te kunnen houden. Bij de Flux varianten is vooral ingeleverd op het gemak. Net als bijvoorbeeld de Wahoo Kickr core en Zwift Hub hebben de indoor trainers geen mogelijkheid om de poten in te klappen om de trainer op te bergen. Mede hierdoor heeft de trainer ook geen hendel of handvat, want het is immers niet de bedoeling om de trainer te verplaatsen.

Monteren van de voet op de Tacx Flux volgens de handleiding

Als je geen dedicated pain cave hebt voor indoor fietsen, kan dit tot ergernis leiden (van jezelf of huisgenoten).

Specs van de Tacx FLux S vs specs van de Tacx FLux 2

Samen met de prijs de belangrijkste factoren om te bepalen welke fietstrainer past bij jouw sensen: de specs.

Tacx Flux S
1500 Watts
7,0 kilo vliegwiel
10% simulatie
-/+ 3% precisie

Tacx Flux 2
2000 Watts
7,6 kilo vliegwiel
16% simulatie
-/+ 2,5% precisie

Qua maximale vermogen bestaat een redelijk groot verschil; 500 watt. De Flux S kan een maximaal vermogen van 1500 watt aan, de Flux 2 2000. De stervelingen onder ons halen, op een goede dag, net aan de 1000 watt. Beide trainers zijn dus uitermate geschikt voor het overgrote deel van de indoor fietsers.

De wattages zijn vooral nodig tijdens een sprint of de beklimming van een berg. Je kent het wel van fietsen in de echte wereld; als de percentages oplopen, lever je automatisch meer kracht. In bijvoorbeeld Zwift zijn percentages van iets boven de 10% niet ondenkbaar. De bekende Alpe du Zwift (kopie van Alpe d’Huez) tikt regelmatig de 11-12% aan. Als de trainer difficulty op 100% staat, zal je indoor trainer deze percentages dus moeten kunnen ondersteunen. Hier zit een belangrijk vershil tussen de Fluxxen. De Flux S heeft een maximale simulatie van 10% en de Flux 2 van 16%. Als je van plan bent om steile beklimmingen op Zwift of andere virtuele platformen te trotseren, is de Flux 2 de betere optie.

Opvallend aan de Flux trainers is het enorme gewicht van de vliegwielen. Concurrenten hebben hooguit een vliegwiel van 5kg, maar de Flux S (7,0kg) en Flux 2 (7,6kg) doen hier een grote schep bovenop. Over het algemeen betekent een zwaarder vliegwiel een betere en meer natuurlijke rij ervaring. Hier verdient de Tacx Flux lijn dus een grote shoutout t.o.v. de concurrentie. Onderling doen de trainers niet veel voor elkaar onder en wordt door gebruikers nagegoeg geen verschil opgemerkt.

Als laatste onderdeel van vergelijking de precisie van de indoor trainers. Dit punt is vaak niet heel belangrijk voor de recreatieve indoor fietser. In het ergste geval lever je meer watt op een virtueel platform dan je daadwerkelijk doet.. Hoe dan ook, de trainers ontlopen elkaar niet veel in precisie. De Flux S heeft een maximale afwijking in de precisie van 3% en de Flux 2 2,5%. Tijdens het fietsen op je indoor fiets zal je hier niks van merken.

Compatibiliteit

Beide smart trainers zijn te verbinden met alle virtuele platformen zoals Zwift en Rouvvy. De techniek die hiervoor is ingebouwd is voor beide Tacx machines hetzelfde.

Allebei de trainers hebben een cadansmeter ingebouwd. Tijdens het connecten met bijvoorbeeld Zwift, zal deze automatisch herkend worden wanneer de trainer geactiveerd is (simpelweg met de pedalen draaien). Dit biedt een mooie manier om trainingen af te werken waarbij je cadans van belang is, zoals een cadans van >100.

Conclusie: is de Tacx Flux 2 terecht €100 duurder?

Uit de vergleijking blijkt dat de twee smart trainers veel op elkaar lijken. Dat is natuurlijk helemaal niet gek, gezien de Tacx Flux 2 is doortonwikkeld op basis van zijn voorganger. De vraag is dan natuurlijk, is de Flux 2 zoveel beter dan de Flux S dat deze terecht €100 duurder is?

Het enige punt waar de Flux S daadwerkelijk onderdoet voor de Flux 2 is de simulatie van een bepaald stijgingspercentage. De Flux S kan tot maximaal 10% steilte simuleren. Dit kan een dealbreaker zijn voor indoor renners die steile bergen gaan beklimmen. Echter, dit is gemakkelijk te voorkomen door de trainer difficulty in bijvoorbeeld Zwift te verlagen.

De twee varianten van de Tacx Flux indoor trainer ontlopen elkaar niet veel. De Tacx Flux S is daarmee de betere deal voor slechts €579 ten opzichte van de nieuwkomer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *