De zomer is hét seizoen om op je racefiets te stappen. Het is niet nodig om lang na te denken over de kleding die je aandoet en je kan op bijna ieder moment van de dag naar buiten. Hoe bereid je je goed voor om de zomer van 2024 jouw meest succesvolle fietsseizoen ooit te maken?
Kledingkeuze voor zomerse omstandigheden
In de zomer is het essentieel om de juiste kleding te kiezen die je koel houdt en beschermt tegen de zon. Ademende materialen zoals lycra en mesh (zo een sexy ondershirt) zijn ideaal omdat ze zweet afvoeren en ventilatie bieden. Overweeg ook kleding met UV-bescherming om je huid te beschermen tijdens lange ritten in de zon. De meeste merken van fietskleding bieden shirts en shorts die je aan kunt trekken in de zomer. Onze persoonlijke favoriet is het merk Rapha wat altijd goede kwaliteit levert en ook nog eens in een strak design.
Bij kleding met korte mouwen hoort natuurlijk ook zonnebrand. In de zomer zit je al snel enkele uren op de fiets. Door de (rij)wind merk je veel minder hoe krachtig de zon soms kan zijn. Goed insmeren dus om te voorkomen dat je na het uittrekken van je wielerkleding een strakke overgang van wit naar rood ziet!
Hydratatie strategieën
Tijdens zomerse ritten is het van vitaal belang om goed gehydrateerd te blijven. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt voor, tijdens en na je rit. Elektrolytische dranken kunnen helpen om het verlies van mineralen aan te vullen en kramp tijdens en na het fietsen te voorkomen.
Het aller- allerbelangrijkste van drinken is dat je het vaak genoeg doet. Eigenlijk wil je nooit met een lege bidon zitten. Plan je drinkpauzes dus strategisch in en vul je bidon altijd bij als je even stopt (als het kan natuurlijk). Met elektrolyten in tabletvorm voorkom je uitdroging en kramp.
Meer weten over wat je moet drinken als je op de fiets zit? Lees hier alles over isotone sportdranken!
Trainingsschema’s voor een zomerse conditie
Het aanpassen van je trainingsschema aan de zomerse omstandigheden kan je helpen om optimaal te presteren en blessures te voorkomen. De zomer is namelijk hét seizoen dat je lange ritten kunt maken en je vrienden kunt laten zien hoeveel je al getraind hebt. Ben je op zoek naar een trainingsschema? Check dit overzicht met verschillende schema’s voor verschillende doelen.
IAls je trainingsschema een intensieve training voorschrijft doe je er verstandig aan deze vroeg in de ochtend of laat in de avond uit te voerne. Op deze manier vermijd je de (extreme) hitte van de dag en haal je het meeste uit de training. Intervaltraining kan ook effectief zijn om je snelheid en kracht te verbeteren, zelfs in warm weer. Je daagt je lichaam als het ware een beetje extra uit.
Veiligheidstips voor zomerse fietsritten
Fietsen in de zomer brengt specifieke veiligheidsuitdagingen met zich mee. Zoals al besproken licht het gevaar van uitdroging of kramp tijdens (of na) een fietsrit op de loer. Daarnaast zijn de logische veiligheidsvoorschriften van belang; draag altijd een helm en controleer je fiets op mankementen vóórdat je de weg opgaat. Zorg ervoor dat je voldoende water en snacks bij je hebt om een zogeheten hongerklop te voorkomen.
Wist je dat in Nederland bijna 3000 gratis tappunten voor drinkwater te vinden zijn? Via Drinkwaterkaart of de mobiele app van Closca vind je tijdens je rit gemakkelijk een tappunt.
Wat minder voor de hand ligt, is het feit dat je rekening moet houden met de route die je gaat fietsen. De wegen zijn over het algemeen veel drukker dan bijvoorbeeld in de lente. Van alle kanten komen dagjesmensen op je pad, en deze moet je ontwijken. Door een verschl in jouw snelheid en die van dagjesmensen, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Ook de combinatie van wielrenners en E-bikers gaat niet altijd goed. Oftewel; vermijd drukke wegen tijdens de heetste uren van de dag zodat iedereen kan genieten van zijn tocht!
Voedingsrichtlijnen voor zomerse ritten
Je voeding aanpassen aan de zomerse omstandigheden kan je helpen om je energieniveaus op peil te houden en je prestaties te verbeteren. Kies voor lichte maaltijden die rijk zijn aan koolhydraten en eiwitten, zoals salades, fruit en magere eiwitbronnen. Vergeet niet om voldoende te eten en te drinken voor, tijdens en na je rit om uitdroging en vermoeidheid te voorkomen.
Meer weten over voeding voor wielrenners? Check ons overzicht met alle informatie over voeding en hydratatie om goed voorbereid de weg op te gaan!